Ο ψυχαναλυτής και ο μυστικός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ψυχαναλυτής και ο μυστικός

Ψυχαναλυτικοί στοχασμοί πάνω στη θρησκεία και στον μυστικισμό

Sudhir Kakar

Ο μυστικισμός για μένα δεν είναι κάτι που τοποθετείται έξω από την αχανή επικράτεια του ανθρώπινου ψυχισμού. Οι ενοράσεις, οι εμπειρίες και οι πόθοι του είναι μέρος τής κοινής μας κληρο¬νομιάς ως ανθρώπινων όντων. είναι συστατικό τής ανθρώπινης συνθήκης μας. Αν της αφαιρέσουμε τις θρησκευτικές επιφάσεις, η μυστική αναζήτηση δεν είναι κάτι ξέχωρο από την καθημερινό¬τητα της ζωής αλλά διαπνέει και διαποτίζει τη ζωή στα βαθύτερα στρώματά της. Προσέγγισα τον μυστικό όπως ένας ψυχαναλυτής προσεγγί¬ζει το υποκείμενό του σε μια κλινική συνάντηση, με ενσυναίσθη¬ση, σεβασμό και μια αίσθηση της περιπλοκότητας και του θαύμα¬τος της ανθρώπινης ζωής. Πρόθεσή μου δεν ήταν να εφαρμόσω ένα αναγωγιστικό πρόγραμμα, να «συρρικνώσω» τον μυστικό, αλλά μάλλον να διευρύνω την εκ μέρους μας κατανόηση του μυ¬στηρίου του και, σε τελική ανάλυση, της ίδιας τής λειτουργίας τού εαυτού μας. Βέβαια, δεδομένης της φύσης τού κλάδου μου, η κατανόηση του μυστικισμού και των μυστικών εμπειριών στην οποίαν αποβλέπω γίνεται κατ’ ανάγκη με ψυχολογικό τρόπο. Η ψυχολογική κατανόηση, ελπίζω, συμπληρώνει άλλα είδη κατα¬νόησης. δεν τα αντικαθιστά. Ένας ψυχολογικός σφετερισμός τού μυστικισμού οπωσδήποτε δεν είναι στις προθέσεις αυτών των στοχασμών. Ωστόσο, αν η έρευνά μου, όπως και οι έρευνες των αναλυτών πριν από μένα, κατεβάζει τον μυστικό από το επίπεδο του «θείου» στο συνηθισμένο ανθρώπινο επίπεδο, παρηγορούμαι με τη σκέψη ότι μπορεί επίσης να βοηθά στην εξύψωση των υπο¬λοίπων από μάς κάνοντάς μας συνειδητότερους όσον αφορά τις αισθητηριακές και τις ψυχικές μας δυνατότητες.

Φώτης Τερζάκης

Φώτης Τερζάκης (Μεταφραστής)

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).

Sudhir Kakar

Sudhir Kakar (Συγγραφέας)

Ο Sudhir Kakar (γεν. 1938), που σήμερα ζει στη Γκόα, χαίρει της φήμης τού σημαντικότερου ινδού ψυχαναλυτή. Σπούδασε αρχικά μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Γκουτζάρατ, πήρε δι¬δακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης κι εν συνεχεία εκπαιδεύθηκε ως ψυχαναλυτής στο Ινστιτούτο Ζίγκμουντ Φρόυντ τού Πανεπιστημίου τής Φραγκφούρτης. Υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο για τη Μελέτη των Παγκοσμί¬ων Θρησκειών τού Χάρβαρντ, επισκέπτης καθηγητής στα πα¬νεπιστήμια του Σικάγο, του Χάρβαρντ, της Μελβούρνης, της Χαβάης και της Βιέννης κι Εταίρος στα Ινστιτούτα Προηγμέ¬νων Σπουδών του Πρίνστον και του Βερολίνου. Στην πατρίδα του, χρημάτισε καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης της Αχμενταμπάντ και Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστι¬κών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ινδικό Ινστι¬τούτο Τεχνολογίας τού Δελχί. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις που έχει δεχθεί περιλαμβάνονται οι Υποτροφίες Μπάμπα, Νεχρού και του Εθνικού Συμβουλίου τής Ινδίας, η Χορηγία Kardiner από το Πανεπιστήμιο Κολού¬μπια, το Βραβείο Boyer για την Ψυχολογική Ανθρωπολογία τής Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, το Βραβείο Δι-ακεκριμένης Υπηρεσίας από την Ινδοαμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και το γερμανικό Μετάλλιο Γκαίτε. Το γαλλικό περιο¬δικό Le Nouvel Observateur τον περιέλαβε στους 25 σημαντι¬κότερους εν ζωή στοχαστές τού κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Τρίκαλα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
180
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.279 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση