Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607578334
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το `Μέλλον της Ζωής` του E. O. Wilson είναι το πλέον επίκαιρο και σημαντικό βιβλίο έως τώρα ενός από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κόσμο. Είναι ένα φλογερό κάλεσμα για άμεση και αποφασιστική δράση για να σωθεί η βιολογική κληρονομιά της Γης και ένα σχέδιο για να επιτευχθεί αυτή η διάσωση. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος μας είναι πολύ πιο πλούσιος από ό,τι εκτιμούσαμε στο παρελθόν. Όμως, λεηλατείται τόσο πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα που τα μισά από τα είδη ίσως εξαφανιστούν στο τέλος του αιώνα μας. Αυτές οι δύο αντιτασσόμενες αλήθειες -το απρόσμενο μεγαλείο και ο υποτιμημένος κίνδυνος- έχουν καταστεί επιτακτικά σαφείς κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων δεκαετιών έρευνας για τη βιολογική ποικιλότητα. Σε αυτό το εξαιρετικά ευφυές και τελικά αισιόδοξο βιβλίο, ο Wilson περιγράφει τους θησαυρούς του φυσικού κόσμου που ίσως χάσουμε για πάντα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους σώσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ζώα, έντομα και φυτά, που μόλις ανακαλύφθηκαν και των οποίων οι δυνατότητες να μας θρέψουν, να μας προστατεύσουν και να μας θεραπεύσουν είναι αμέτρητες. Στην πορεία, πραγματεύεται τις ηθικές και θρησκευτικές βάσεις του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος και καταρρίπτει το μύθο ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι αντίθετη με την οικονομική ανάπτυξη, επεξηγώντας πώς οι νέες μέθοδοι για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Το `Μέλλον της Ζωής` είναι ένας άθλος: μια συγκινητική περιγραφή της βιόσφαιράς μας και ένας οδηγός για την προστασία όλων των ειδών της, περιλαμβανομένου του ανθρώπου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έχει εκδώσει τα βιβλία για ενήλικες: "Η θλίψη στα μάτια του ποντικού", Οδυσσέας 1996, "Η Ιουλία είχε ένα πόδι", Οδυσσέας 1998, "Ιστορίες για μικροσκοπικά και γιγαντιαία πλάσματα", Οξύ 2000, "Το τέρας και ο έρωτας", Εστία 2002, "Η μαγική εκδρομή", Εστία 2005, "Το τέλος του ταξιδιού", Εστία 2006, "Η άδεια καρέκλα", Καστανιώτης 2007, "Σπουργίτω και Γράχαμ", Γιάννης Πικραμένος, 2012, "Οδοιπορικό στο Πωγώνι" (κείμενα, φωτογραφίες), Fagotto, 2013, "Το δέντρο του Ιούδα", Κίχλη, 2014, καθώς και πέντε βιβλία για παιδιά. Κείμενα και κριτικές του δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά (diastixo.gr, "Φρέαρ", κ.ά.). Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.
Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του. Πέρα από το επιστημονικό του έργο στη βιογεωγραφία, τη συστηματική και την οικολογία, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό. Έτσι, δίνει πολλές διαλέξεις, αρθρογραφεί συστηματικά στον τύπο, ενώ έχει επιμεληθεί ή μεταφράσει στα ελληνικά σημαντικά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, με αντικείμενο κυρίως την εξέλιξη και την οικολογία. Είναι, επιπλέον, Γραμματέας της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.
Ο Edward O. Wilson αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ένας από τους κορυφαίους βιολόγους στον κόσμο. Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία δύο επιστημονικών κλάδων (της νησιωτικής βιογεωγραφίας και της κοινωνιοβιολογίας), τριών συνενωτικών συλλήψεων για τις φυσικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (της βιοφιλίας, των μελετών βιοποικιλότητας και του συνάλματος) και μίας σημαντικής τεχνολογικής προόδου για τη μελέτη της παγκόσμιας βιοποικιλότητας (της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής).
Το 1990 τιμήθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας με το Bραβείο Crafoord (απονέμεται σε πεδία τα οποία δεν καλύπτονται από το Βραβείο Νόμπελ), για την προσφορά του στην οικολογία. Του έχουν επίσης απονεμηθεί περισσότερα από εκατό βραβεία διεθνώς, ανάμεσα στα οποία και δύο Βραβεία Pulitzer για μη μυθοπλαστικό έργο.
Είναι Επίτιμος Έφορος Εντομολογίας και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα