Παρατήρηση διδασκαλίας. Θεωρητικό πλαίσιο και εφαρμογές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παρατήρηση διδασκαλίας. Θεωρητικό πλαίσιο και εφαρμογές

Θεωρητικό πλαίσιο και εφαρμογές

Βασιλική Γ. Παπαδοπούλου

11.03€ -10% 9.93€

Η σειρά «Παιδαγωγική και εκπαίδευση» φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την ελληνική παιδαγωγική βιβλιογραφία τόσο με μεταφράσεις έγκυρων ξενόγλωσσων δημοσιευμάτων όσο και με πρωτότυπα έργα Ελλήνων παιδαγωγών. Η σειρά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και σε όσους προβληματίζονται γύρω από θέματα Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τις βασικές διαστάσεις της παρατήρησης διδασκαλίας. Η παρατήρηση διδασκαλίας ως παρατήρηση της συμπεριφοράς -ή των συμπεριφορών που «παράγουν» τη διδασκαλία- έχει στο χώρο της παιδαγωγικής Επιστήμης και παιδαγωγικής πρακτικής ως συστήματα αναφοράς α) τη διδακτική έρευνα, β) την παιδαγωγική-διδακτική πρακτική των μάχιμων εκπαιδευτικών και γ) την εκπαίδευση των υποψηφίων εκπαιδευτικών. Αρχικά εξετάζεται η Παρατήρηση Διδασκαλίας ως μέθοδος της διδακτικής έρευνας και γίνεται εκτενής αναφορά στις μορφές, τη μεθόδευση και τα προβλήματά της. Στη συνέχεια ακολουθεί η πραγμάτευση της παρατήρησης συμπεριφοράς ως διαγνωστικής μεθόδου: το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στον δάσκαλο ως εξ αντικειμένου παρατηρητή, αφού αυτός είναι επιφορτισμένος με την παρατήρηση των μαθητών του, των αποτελεσμάτων της δράσης του και πιο συγκεκριμένα τον έλεγχο της επίτευξης των εκάστοτε διδακτικών στόχων του. Παρακάτω εξετάζεται η Παρατήρηση Διδασκαλίας ως ιδιαίτερη εκπαιδευτική κατάσταση στο πλαίσιο θεσμοποιημένης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των δασκάλων και αναλύονται οι βασικές λειτουργίες της. Ακολουθεί η ανάλυση της διδασκαλίας από την προοπτική της παρατήρησής της και εντοπίζονται τα γνωρίσματα που τη χαρακτηρίζουν ως αντικείμενο παρατήρησης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Βασιλική Γ. Παπαδοπούλου (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Γ. Παπαδοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μονάχου με ειδίκευση στα Παιδαγωγικά. Από το 1995 διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και είναι καθηγήτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
227
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.348 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Δεν βοηθά απλούς δασκάλους και καθηγητές μέσης…

★ ★ ★ ★

Δεν βοηθά απλούς δασκάλους και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 26/03/2011)