Θεολογία και γραμματεία από τον Θ΄ αιώνα και εξής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θεολογία και γραμματεία από τον Θ΄ αιώνα και εξής

Νικόλαος Χ. Ιωαννίδης

Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει μελετήματα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορες μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, επιστημονικά συλλογικά έργα, πρακτικά θεολογικών συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες ή και αυτοτελώς. Η επανέκδοσή τους σ` έναν τόμο γίνεται προς χρήση των φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το μάθημα της `Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας από τον Θ΄ αιώνα και εξής`.
Τα μελετήματα αυτά αναδημοσιεύονται στον παρόντα τόμο στη μορφή και γλωσσική έκφραση που δημοσιεύτη-καν για πρώτη φορά, με κάποιες προσθήκες ή αλλαγές, και γι` αυτό υπάρχει μεταξύ τους κάποια γλωσσική και εκδοτική ανομοιογένεια. Στην ίδια αιτία οφείλονται και κάποιες επαναλήψεις.
Η θεολογική σκέψη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κατέχει κεντρική θέση στην υστεροβυζαντινή εκκλησιαστική γραμματεία και για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το ησυχαστικό ζήτημα, προτάσσεται. Στη συνέχεια ακολουθούν οι λοιποί, κατ` επιλογήν, βυζαντινοί συγγραφείς κατά χρονολογική σειρά και τέλος οι μελέτες διαφόρων θεολογικών θεμάτων.
Ταπεινή ευχή μας είναι το έργο αυτό να αποβεί χρήσιμο υλικό για τους φοιτητές και λοιπούς αναγνώστες. π. Ν.Χ.Ι.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Νικόλαος Χ. Ιωαννίδης (Συγγραφέας)

Ο π. Νικόλαος Χ. Ιωαννίδης είναι καθηγητής στο τμήμα θεολογίας της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει εκκλησιαστική γραμματολογία από τον Θ΄αιώνα, πατερική θεολογία και άλλα μαθήματα σχετικά με τους Πατέρες και Εκκλησιαστικούς Συγγραφείς της υστεροβυζαντινής περιόδου. Έχει σπουδάσει στην Αθήνα, στο Παρίσι (ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβερνήσεως) και στο Βελιγράδι (ως υπότροφος της Εκκλησίας της Ελλάδος). Είναι διδάκτωρ (γνωστικό αντικείμενο: Πατρολογία) της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Εργάστηκε ως ερευνητής χειρογράφων κωδίκων πατερικών έργων στις Εθνικές βιβλιοθήκες Παρισίων και Βελιγραδίου καθώς και στη βιβλιοθήκη Αγίου Μάρκου Βενετίας. Δίδαξε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και έδωσε διαλέξεις-μαθήματα στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Παρισίων (Άγιος Σέργιος). Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί σειρά ετών μετείχε και μετέχει, ως μέλος, σε Συνοδικές Επιτροπές (Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και Λειτουργικής Αναγεννήσεως). Είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας με το παράσημο του Αγίου Σεργίου και από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανωτάτη διάκριση, τον "Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδασκαλία των Πατέρων και Εκκλησιαστικών Συγγραφέων της ύστερης Βυζαντινής περιόδου. Από τις μελέτες του σημειώνονται επιλεκτικά: "Ο Ιωσήφ Βρυέννιος. Βίος, έργο, διδασκαλία" (1985,1999 και στα σερβικά 1997). "Ο ιερομόναχος Ιερόθεος (ΙΓ΄αι.) και το ανέκδοτο συγγραφικό έργο του", Κριτική έκδοση (2003, 2007), "Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης και η περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος διδασκαλία του", (2006).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
610
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.776 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

ενδιαφερον και ευαναγνωστο ειδικα για τους…

★ ★ ★ ★

ενδιαφερον και ευαναγνωστο ειδικα για τους φοιτητες της θεολογικης...που ειναι τοσο χρησιμο ενα τετοιο βιβλιο ενα βιβλιο που χαρακτηριζεται απλα πολυ καλο και τοσο λογοτεχνικο {γραψτε και αλλα βιβλια χωρις θεολογικες ερευνες και ζητηματα}

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 30/01/2010)