Έρως και ψυχή
zoom in
15.00€ -10% 13.50€

Το ωραίο παραμύθι του Έρωτα και της Ψυχής είναι μια διήγηση μέσα σε μια άλλη. Αυτή η μεγαλύτερη διήγηση είναι το «μυθιστόρημα» `Ο Χρυσός Γάιδαρος ή Οι Μεταμορφώσεις`, που έγραψε ο Ρωμαίος συγγραφέας, ρήτορας και φιλόσοφος Απουλήιος γύρω στα 161. (. . .) Στο έργο `Ο Χρυσός Γάιδαρος. . .` ένας απλοϊκός άνθρωπος, ο Λούκιος, που ταξιδεύει στη Θεσσαλία, πέφτει θύμα της περιέργειάς του και των μαγισσών και μεταμορφώνεται σε γάιδαρο. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδοχή κωμικών και ερωτικών επεισοδίων, ρομαντικών ειδυλλίων και περιπετειών με ληστές, πειρατές, ναυάγια, εγκλήματα και μαγγανείες, γραμμένο με εξαιρετική τέχνη. (. . .) Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στη φιλοσοφία και στη μαγεία (τις οποίες ο Απουλήιος ασκούσε με την ίδια επιτυχία), το οποίο υιοθετεί τον συμβολισμό. Ο πρωταγωνιστής, ο Λούκιος, γίνεται γάιδαρος γιατί είναι ανίκανος να αντισταθεί στα ζωώδη ένστικτά του, και ξαναγίνεται άνθρωπος όταν καταφέρνει να υψωθεί πάνω απ` αυτά. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ζωή Βαλάση

Ζωή Βαλάση (Μεταφραστής)

Η Ζωή Βαλάση (γένους Τζίμα, Αθήνα 1945) είναι συγγραφέας και κριτικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σορβόννη-Παρίσι IV. Από το 1976 έχει εκδώσει περισσότερα από πενήντα βιβλία, κυρίως για παιδιά, και έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, με το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, - είτε για επιστημονικά θέματα είτε με έργα μυθοπλασίας -, και με διάφορα παιδαγωγικά και ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα. Έχει προσκληθεί και έχει εκπροσωπήσει το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις για το βιβλίο. Έχει τιμηθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία (1983, 1987, 2000, 2014) και έργα της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στο εξωτερικό. Καθιέρωσε τακτική στήλη κριτικής του παιδικού βιβλίου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης (1975-1987), και δίδαξε επί είκοσι χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το μάθημα "Εισαγωγή στη μελέτη της Λογοτεχνίας και των Βιβλίων για Παιδιά".

Apuleius

Apuleius (Συγγραφέας)

Ο Απουλήιος γεννήθηκε στα 125 μ.Χ., στα Μάδαυρα της Αφρικής, ρωμαϊκή επαρχία στα σύνορα της Γαιτουλίας και της Νουμιδίας, κοντά στη σημερινή Κωνσταντίνη. Με άλλα λόγια σήμερα θα ήταν Αλγερινός. Υπήρξε ωραίος· μια εικόνα του που σώζεται σε μετάλλιο, τον παρουσιάζει με πρόσωπο όμορφο και γελαστό, όχι δίχως κάποιαν ελαφρά ειρωνεία, και μοιάζει να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την προσεγμένη εμφάνιση. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, σπούδασε στη Καρχηδόνα ρητορική, επιστήμη σημαντική την εποχή εκείνη, αφού από μόνη της κάλυπτε έναν μεγάλο χώρο της ανθρώπινης γνώσης: φιλολογία, φιλοσοφία, τέχνη της ορθής σκέψης και ομιλίας, και επιπλέον τέχνη που εξασφάλιζε το δρόμο προς τη διοίκηση και την πολιτική ή έστω προς μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, στις οποίες διακρίθηκε. Παράλληλα, φιλοπερίεργος όπως ήταν, εντρύφησε στον μυστικισμό και τη μαγεία. Στο ταξίδι της επιστροφής για την Καρχηδόνα, σταμάτησε στην Οία της Λιβύης -τη σημερινή Τρίπολη- όπου το ειδύλλιό του και στη συνέχεια ο γάμος του με μια πλούσια χήρα τον οδήγησαν στα δικαστήρια, γιατί οι φυσικοί κληρονόμοι της ισχυρίστηκαν ότι την αποπλάνησε με μάγια. Ο Απουλήιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του μόνος του και αθωώθηκε. Μετά από τη δυσάρεστη αυτή περιπέτεια, συναντάμε τον Απουλήιο στην Καρχηδόνα με το αξίωμα του Sacerdos Provinciae. Έγινε τόσο διάσημος σαν ρήτορας και δικηγόρος αλλά και υπηρέτης των μουσών, που ενόσω ζούσε ακόμη του φιλοτέχνησαν άγαλμα. "Ο χρυσός γάιδαρος ή οι Μεταμορφώσεις", ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της δυτικής λογοτεχνίας, υπολογίζεται ότι γράφτηκε γύρω στο 161 μ.Χ., όταν ήταν δηλαδή τριάντα πέντε ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Στεφανίδη

Φωτεινή Στεφανίδη (Εικονογράφος)

Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών, αρχικά σχέδιο, κατόπιν ζωγραφική, φρέσκο και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πέντε χρόνια δίδασκε ζωγραφική και χαρακτική σε ομάδες παιδιών του δημοτικού. Έχει εικονογραφήσει ως τώρα πάνω από είκοσι βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1995-2005), με το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε Αραβικού Κόσμου (1998), πήρε τη χρυσή πένα στην Μπιενάλε Εικονογράφησης Βελιγραδίου (2005), έχει αποσπάσει πλακέτα εικονογράφησης στην Μπιενάλε της Μπρατισλάβα (2001) και το πρώτο βραβείο στη Βαλκανική Τριενάλε Ex-libris του Βελιγραδίου (2002). Το 2004 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Το 2007 πήρε το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" και το βραβείο εικονογράφησης ΕΒΓΕ. Είναι υποψήφια βραβείου Astrid Lindgren για το 2008.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
93
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.45 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Εξαιρετικό!!! Δυο σημαντικότατες γυναίκες (Ζωή…

★ ★ ★ ★ ★

Εξαιρετικό!!! Δυο σημαντικότατες γυναίκες (Ζωή Βαλάση-Φωτεινή Στεφανίδη) πρόσφεραν το ταλέντο τους και μας παραδίδουν το υπέροχο παραμύθι του Έρωτα και της Ψυχής με τον καλύτερο τρόπο! Ευχαριστούμε!!! Άρτεμις Ξ. και παρέα...

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 31/01/2010)

Συμφωνώ! Το κείμενο κυλάει σαν νερό της πηγής και…

★ ★ ★ ★ ★

Συμφωνώ! Το κείμενο κυλάει σαν νερό της πηγής και η ζωγραφική σε βάζει στο κλίμα! Μπράβο! Νίκος Π.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 13/05/2010)

Καλά, παιδιά, είχα διαβάσει τη "Μυζήθρα" των…

★ ★ ★ ★ ★

Καλά, παιδιά, είχα διαβάσει τη "Μυζήθρα" των εκδοσεων Στεφανιδη και επαθα πλάκα και λέω ας διαβάσω και τουτο! Μπραβο τους!! Μικρες(;) και θαυματουργές εκδόσεις (!)

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 31/10/2010)