Βιβλιοπωλείο Ο Καπετάνιος, στην Απείρανθο της Νάξου



Το βιβλιοπωλείο ο Καπετάνιος, κόντρα σε κάθε επιχειρηματική λογική, άνοιξε τις (μπουκα)πόρτες του στις 6 Ιουνίου του 2023 στ’ ένα ορεινό χωριό της Νάξου, στην ονομαστή Απείρανθο!
Αν ξεκινήσετε από την Παναγία, παίρνοντας όλο ευθεία τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο του χωριού και φτάσετε μέχρι την Πλάτσα δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις μουσικές και θα μας βρείτε!
Το καλοκαίρι θα βρείτε στις βιβλιοθήκες μας πάρα πολλούς Έλληνες συγγραφείς μεταφρασμένους στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά κ.α. αλλά και βιβλία ξένων συγγραφέων που μιλάνε για την Ελλάδα. Εννοείται ότι δεν λείπουν και όλα τα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη στα ελληνικά αλλά και σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες χωράνε στα ράφια μας. Τον χειμώνα παραμένουμε ανοιχτά -με μειωμένο ωράριο- έτοιμοι να σας προτείνουμε το καταλληλότερο βιβλίο για την εκάστοτε διάθεσή σας, για το δώρο που θέλετε να κάνετε ή να παραγγείλετε τον τίτλο που θέλετε και να σας τον φέρουμε σε 2-3 εργάσιμες.

Εννοείται ότι ένα μέρος της βιβλιοθήκης μας είναι αφιερωμένο στους Απεραθίτες και Ναξιώτες λογοτέχνες και το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται.

Αν ψάχνετε κάτι άλλο, πέρα από βιβλία, φυσικά και θα βρείτε: υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα, σελιδοδείκτες, καρτ ποστάλ, τα περίφημα t-shirt του Rabbit knows και του Little Rocks και ουυυυ κι άλλα πολλά αλλά μην τα μαρτυρήσω όλα! Να έρθετε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, να ενθουσιαστείτε!

 

Λίγα παραπάνω λόγια για μας:

 Όπως και το πρώτο CaptainBook.gr, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, έτσι και ο Καπετάνιος, το φυσικό βιβλιοπωλείο στ' Απεράθου, στήθηκε και λειτούργησε χάρη στην αλυσίδα ανθρώπων που φτιάχνουν οι φίλοι μας. Αυτοί που μας στηρίζουν σε κάθε βήμα που επιλέγουμε να κάνουμε. Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν, είναι πάντα εκεί να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Σ' αυτή την αλυσίδα φίλων δεν είναι μόνο όσοι προσέφεραν πρακτική βοήθεια αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που ήταν κάθε μέρα εκεί να μας παρακολουθούν, να μας ενθαρρύνουν, να μας στέλνουν μηνύματα, τραγούδια, φαγητά, ποτά, λουλούδια και πάνω απ' όλα τη θετική τους ενέργεια, τα χαμόγελά τους και τις ευχές τους. Χωρίς όλα αυτά τα πρόσωπα που έχουμε συναντήσει στο δρόμο μας ποτέ, τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει!

Από την πρώτη στιγμή η τοπική κοινότητα αγκάλιασε τον Καπετάνιο μας και με το παραπάνω. Οι καινούργιοι φίλοι εδώ στην Απείρανθο ερχόντουσαν κι έλεγαν: “ό,τι χρειαστείς να μας πεις να βοηθήσουμε. Είμαστε εδώ”.

 

Εξάλλου, οι Απεραθίτες είναι γνωστοί σε όλες τις Κυκλάδες -αν όχι σε όλο το Αιγαίο- για την καλλιτεχνική τους φύση, την ποιητική φλέβα και τη στιχουργική τους δεινότητα. Πώς θα μπορούσαν να μην πετάξουν τη σκούφια τους που ένα βιβλιοπωλείο ήρθε στο χωριό τους με πολλή όρεξη, κέφι και με τα ράφια γεμάτα από κάθε λογής βιβλία, έργα τέχνης, καρτ ποστάλ, σημειωματάρια και άλλα πολλά.

Βραδιές ΠεριΠοίησης

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας, κάθε Παρασκευή του Αυγούστου και μέχρι και τον Οκτώβρη ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε τις περίφημες βραδιές Περιποίησης. Ένα ποιητικό open mic, όπου έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, από 5 μέχρι 95 ετών, κάθονται στις κουρελούδες που έχουμε απλώσει στα σκαλάκια και στο πλακόστρωτο και όποιος από αυτούς θέλει σηκώνεται να απαγγείλει το δικό του αγαπημένο ποίημα ή αφουγκράζεται τις απαγγελίες των άλλων. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πολύ θα θέλαμε να διατηρήσουμε και σιγά σιγά με τον χρόνο να λάβει διαστάσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Βασικό μας μότο; «Εμείς βάζουμε τη ρακή (και το ξινότυρο) και εσείς την ποίηση!»

 

Αν ο δρόμος σας βγάλει στη Νάξο, ελάτε να γνωριστούμε από κοντά, να μας μιλήσετε για τα αγαπημένα σας βιβλία και να κεράσουμε ρακή και χαμόγελα.

 

 

Καλές πλεύσεις!