Θέατρο και δημοκρατία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θέατρο και δημοκρατία

Πρακτικά Ε' Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου (αφιερωμένο στον Βάλτερ Πούχνερ)

Συλλογικό έργο

Έκδοση των Πρακτικών του Ε΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου, που έγινε τον Νοέμβριο 2014 στην Αθήνα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. και ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ. Περιλαμβάνονται 131 κείμενα, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο εκφάνσεων του Θεάτρου και αντίστοιχων ερευνητικών αντικειμένων των Θεατρικών Σπουδών, με κοινό θεματικό άξονα τη σχέση του εκάστοτε θεατρικού φαινομένου με τη λειτουργία ή τη μη-λειτουργία ή τη δυσλειτουργία της δημοκρατίας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίτη Διαμαντάκου

Καίτη Διαμαντάκου (Επιμέλεια)

Η Καίτη Διαμαντάκου (1967) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο το αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του από τη νεώτερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία και θεατρική πρακτική.

Αλεξία Αλτουβά (Επιμέλεια)

Η Αλεξία Αλτουβά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο: Θεατρολογία - Ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου με έμφαση στην Υποκριτική (19ος-20ός αι.). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία: Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου στον 19ο και 20ό αι., Ιστορία και Θεωρία της Υποκριτικής, Έλληνες Ηθοποιοί. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Κατερίνα Γκότση (Εισηγητής)


Βαρβάρα Γεωργοπούλου

Βαρβάρα Γεωργοπούλου (Εισηγητής)

Η Βαρβάρα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε πτυχίο του Τμήματος Ιστορικού-Αρχαιολογικού. Επίσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της ίδιας Σχολής από το οποίο έλαβε πτυχίο θεατρολογίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: "Η θεατρική κριτική στην Αθήνα του μεσοπολέμου". Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση, δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου και πρόσφατα εκλέχτηκε λέκτορας. Έχει δημοσιεύσει περίπου τριάντα μελέτες και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους με θέματα από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου με ειδίκευση στον 20ό αιώνα και τη θεατρική κριτική. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα τα ερευνητικά της πεδία αφορούν το επτανησιακό θέατρο, την αναβίωση του αρχαίου δράματος, τη γυναικεία παρουσία στη δραματουργία και τη θεατρική πράξη.

Αντώνης Γλυτζουρής (Εισηγητής)


Ιωσήφ Βιβιλάκης (Εισηγητής)

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του ιδίου Πανεπιστημίου με την εργασία "Η θεατρική ορολογία στους Πατέρες της Εκκλησίας. Συμβολή στη μελέτη της σχέσεως Εκκλησίας και θεάτρου". Από το 1984 έως το 1997 δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1998 εξελέγη λέκτορας και το 2002 επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και την τελευταία περίοδο γράφει βιβλιοκριτική στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Ιδιαίτερη θέση στις ερευνητικές του αναζητήσεις έχει ο βίος και το έργο του Φώτη Κόντογλου. Το 1995, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 από την κοίμηση του Αϊβαλιώτη δημιουργού, σχεδίασε τον πολυσυλλεκτικό τόμο "Φώτης Κόντογλου εν εικόνι διαπορευόμενος" (εκδόσεις Ακρίτας), ενώ το 1999 δημοσίευσε το σύνολο των θεατρικών κριτικών (1936-1960) του Μ. Καραγάτση (Βιβλιοπωλείον της Εστίας).

Μαρία Βελιώτη - Γεωργοπούλου (Εισηγητής)

Η Μαρία Βελιώτη - Γεωργοπούλου είναι διδάσκουσα στο Τμήμα θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - ΓΑΚ: Αρχεία Νομού Αργολίδας.

Ζωή Βερβεροπούλου (Εισηγητής)


Αρετή Βασιλείου (Εισηγητής)

Η Αρετή Βασιλείου είναι λέκτορας του Νεοελληνικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την αναβίωση του κρητο-επτανησιακού θεάτρου στον Μεσοπόλεμο, την επίδραση του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου στο νεοελληνικό θέατρο, την πορεία των λαϊκών μεσοπολεμικών αθηναϊκών θιάσων και το θέμα του χορού στις ελληνικές επιθεωρήσεις και οπερέτες.

Ολυμπία Γλυκιώτη (Εισηγητής)


Ιωάννα Αλεξανδρή (Εισηγητής)


Μηνάς Ι. Αλεξιάδης

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (Εισηγητής)

Ο Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης είναι διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Ντύσσελντορφ, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 21 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα ("Viva la Vida / Frida Kahlo" και σε δικά του κείμενα "Το Μυστικό των Ποταμών" και "Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης"), μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1989 εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. (τώρα Β΄ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2002-2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του "Η Ιστορία του Στρατιώτη: Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky" (εκδόσεις Φ. Νάκας). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων. Το 2010 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει τα μαθήματα Όπερας και Μουσικού θεάτρου.

Αλέξανδρος Βαμβούκος (Εισηγητής)


Αλεξία Αλτουβά (Εισηγητής)

Η Αλεξία Αλτουβά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο: Θεατρολογία - Ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου με έμφαση στην Υποκριτική (19ος-20ός αι.). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία: Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου στον 19ο και 20ό αι., Ιστορία και Θεωρία της Υποκριτικής, Έλληνες Ηθοποιοί. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Γωγώ Βαρζελιώτη (Εισηγητής)


Ευδοκία Δεληπέτρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
860
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση