Τα αόρατα γηρατειά
zoom in
8.12€ -27% 5.93€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603257486

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2009

 • Εκδότης

  Άγρα

"Όταν είσαι γέρος, γίνεσαι αόρατος: σε μια αίθουσα αναμονής, όλοι στη σειρά, μπαίνει μια κοπέλα ψάχνοντας κάποιον. Κοιτάζει τριγύρω και όταν φτάνει σ΄ εσένα σε προσπερνά λες και είσαι κολονάκι στην εθνική οδό. Τότε ξεκινούν τα γηρατειά. [...] Όταν κάποιος σταματά να εργάζεται, η ζωή του κλυδωνίζεται: ο χρόνος χάνει το αντίβαρο, το στήριγμα, τον αντίπαλο και το όριο. [...] Άμα περάσεις τα ογδόντα σου λένε: "Μια χαρά κρατιέσαι, φαίνεσαι νέος". Λόγια γλυκά για όποιον τα λέει, αλλά για εκείνον που τα ακούει ανοίγουν τη δίνη του χρόνου όπου βυθίζεται σαν να έπεσε σε κινούμενη άμμο. Τα γηρατειά προχωρούν στο σκοτάδι, με το αθόρυβο βήμα των συμπτωμάτων, εκπαιδευμένων ομάδων καταστροφής που βάζουν μπρος την απρόσμενη, απρόσδεκτη και αυξανόμενη ομοιότητα με τους ξένους. Με μια σουβλιά στα νεφρά ή με την εξασθένηση της ακοής, ακόμη και ο εχθρός γίνεται συγγενής. Ο χώρος και τα πράγματα αμβλύνονται: τα γηρατειά μοιάζουν με τους τσιγγάνους, ζουν από τις ελεημοσύνες. [...] Το φθινόπωρο, όταν τα λουλούδια γέρνουν το κεφάλι τους, τα κόβω (και ασφαλώς δεν είμαι ο μόνος που το κάνω) και στη συνέχεια τα βάζω κλεφτά στις τσέπες, για να κρύψω την απρέπεια του επικείμενου τέλους." Στοχασμοί για τα γηρατειά από έναν μεγάλο Ιταλό εκδότη.

Παναγιώτης Τσιαμούρας (Μεταφραστής)


Valentino Bompiani

Valentino Bompiani (Συγγραφέας)

Ο Valentino Bompiani (1898-1992) υπήρξε εκδότης, δραματουργός, συγγραφέας, ζωγράφος και γλύπτης. Το 1929 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο που φέρει το όνομά του και τον οποίο διηύθυνε έως το 1972. Το σημαντικότερο εκδοτικό του εγχείρημα ήταν το "Λεξικό Μπομπιάνι", το όποιο περιλάμβανε έργα και προσωπικότητες από όλες τις εποχές και όλες τις λογοτεχνίες. Για την εκδοτική του δραστηριότητα έγραψε τρία βιβλία με τις αναμνήσεις του: "Vita privata" ("Ιδιωτική ζωή", 1971), "Dialoghi a distanza" ("Εξ αποστάσεως διάλογοι", 1986), "II mestiere dell΄ editore" ("Το επάγγελμα του εκδότη", 1988).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
41
Διαστάσεις:
20χ11
Βάρος:
0.065 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει. Αλλά δεν με έχει…

★ ★ ★ ★ ★

Ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει. Αλλά δεν με έχει συγκινήσει ποτέ τόσο πολύ ένα κείμενο σε οπισθόφυλλο. Και πού να αρχίσουν να πλησιάζουν τα γηρατειά...

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 06/12/2009)