Ομιλίες 2003-2005
zoom in
[...] Στον παρόντα τρίτο τόμο "Ομιλιών", που ήδη παραδίδει στο κοινό το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία), περιλαμβάνονται όλες οι διαλέξεις των "διαπρεπών ομιλητών", που προφρόνως εχρησιμοποίησαν το βήμα του για την ανάπτυξη και προβολή εξόχως ενδιαφερόντων, θεμάτων, ιδεών και απόψεων κατά την τριετία 2003-2007. Δεν περιλαμβάνεται μόνον η ομιλία του εκλεκτού ιστορικού ερευνητή και φίλου του Μουσείου κ. Κωνσταντίνου Κωτσοβίλη για τον αοίδιμο βασιλέα Όθωνα Α΄, που εξεδόθη αυτοτελώς υπό του ιδίου. [...] Αντώνιος Γ. Βογιατζής, πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Φιλιππίδης

Δημήτρης Φιλιππίδης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γ. 1938) είναι αρχιτέκτονας (ΕΜΠ, 1962), μετά το 1975 καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων. Έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία: "Νεοελληνική αρχιτεκτονική" (1984), "Για την ελληνική πόλη" (1990), "Είκοσι θέσεις για την πολεοδομία" (1990), "Το σκυρόδεμα στην ελληνική αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα" (1992), "Μεσογειακά σπίτια: Ελλάδα" (1994), "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" (1995), "Πέντε δοκίμια για τον Κωνσταντινίδη" (1997), "Διακοσμητικές τέχνες" (1998), "Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα" (2001), "Προάστια και εξοχές της Αθήνας του ΄30" (2006), "Αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις" (2006), "Νεοκλασικές πόλεις στην Ελλάδα" (2007), "Οικοδομικό τετράγωνο 19 (2009), "Εφήμερη και αιώνια Αθήνα" (2009), "Δημήτρης Πικιώνης" (2009). Έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες αρχιτεκτόνων, καθώς και τους έξι πρώτους τόμους της σειράς "Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική" (1980-1988).

Γιούλη Σπαντιδάκη (Εισηγητής)


Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη (Εισηγητής)

Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.


Παύλος Ν. Τζερμιάς

Παύλος Ν. Τζερμιάς (Εισηγητής)

Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής διεθνούς φήμης. Εδίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (Ελβετίας) (1965-1995), στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977). Επίσης έκανε παραδόσεις επί πολλά εξάμηνα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977-1979), ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung, για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και Διευθυντής της Εκπομπής για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας (1970-1990). Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) τα άρθρα του στη Neue Zurcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Deutsche Welle. Είναι συγγραφέας δεκάδων αυτοτελών έργων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών και χιλιάδων άρθρων σε διάφορες γλώσσες. Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για το πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του: τιμητικός τόμος με επιμέλεια του Gunnar Hering (1993), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994), διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στο Φράιμπουργκ της Ελβετίας (4 Νοεμβρίου 1995), τιμητικός τόμος του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ της Ελβετίας (1996), παράσημο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996) κ.ά. Στις 30 Μαρτίου 2000 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Φανή Μαλλούχου - Tufano (Εισηγητής)


Βάνα Μπουσέ (Εισηγητής)


Αικατερίνη Αγραφιώτη (Εισηγητής)


Αριστέα Παπανικολάου - Κρίστενσεν (Εισηγητής)


Νικόλαος - Κάρολος Σακελλάριος (Εισηγητής)


Αναστάσιος Ν. Μαρίνος (Εισηγητής)


Χριστίνα Φίλη

Χριστίνα Φίλη (Εισηγητής)

Η Χριστίνα Φίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία των μαθηματικών στο Παρίσι με τον καθηγητή Rene Taton και έλαβε κρατικό διδακτορικό δίπλωμα με άριστα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες και συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμα είναι ένας από τους συγγραφείς πέντε διεθνών συλλογών βιβλίων. Το 1993 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών. Τον Ιούνιο του 1994, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge την ανακήρυξε Διεθνή Γυναίκα (International Woman) για το έτος 1993-94. Το 2006 η Γαλλική Κυβέρνηση της απένειμε το παράσημο του Ιππότη των Ακαδημαϊκών Δαφνών (Chevalier des Palmes Academiques). Έχει γράψει πολλές μελέτες: δοκίμια, κριτικές βιβλίων, εικαστικά και μεταφράσεις που έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά "Τομές", "Διαβάζω", "Ιχνευτής", "Σχεδία", "Νέα Εστία", "Πρίσμα", "Ευθύνη", "Πάροδος", "Εντευκτήριο", "Επίπεδο".

Κωνσταντίνος Μπολέτης (Εισηγητής)


Απόστολος Μπότσος (Εισηγητής)


Luc De Williencourt (Εισηγητής)


Όλγα Φουντουλάκη (Εισηγητής)


Μαρία Τσιολάκη (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
430
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.724 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση