Οι μεγάλοι ίσκιοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι μεγάλοι ίσκιοι

Μελετήματα για την ποίηση του Γιώργου Γεωργούση

Συλλογικό έργο

Ανθούλα Δανιήλ

Δημήτρης Ι. Καραμβάλης

Η δημιουργική πορεία και συνακόλουθα η λογοτεχνική προσφορά ενός ποιητή κρίνεται πρωτίστως -πρέπει, ορθότερα, να κρίνεται- από την εμβέλεια του έργου του, την ποσότητα και την ποιότητά του δηλαδή, στεφανούμενες από την αναγνώριση της εποχής του, αν πρόκειται για ποιητή εν ζωή. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ποια πρόσληψη είχε το έργο αυτό θεωρημένο με το μάτι των συνοδοιπόρων και εν όπλοις συναθλητών του ποιητών, ιδωμένο με τον φακό της κριτικής της εποχής του και, ακόμη, μελετημένο από όσους ασχολούνται στην κυριολεξία ερασιτεχνικά με τον ποιητικό λόγο. Η κατάταξη, με άλλα λόγια, σε συγκεκριμένη γενιά, η επισήμανση της τεχνοτροπίας και της ιδεολογικής θέσης του ποιητή, η χρήση και η ερωτική σχέση του με τη γλώσσα, οι εύλογες επιδράσεις και η κατάταξή του στους οπαδούς ενός διεθνούς ή επιχώριου ρεύματος, καλώς ή κακώς (η δεύτερη περίπτωση αφορά στον υποχρεωτικό στρατωνισμό ενός καλλιτέχνη σε πλαίσια που δεν του ταιριάζουν) αποτελούν όρους sine quibus non για την αξιολόγηση της εν γένει παρουσίας του στα γράμματα. [...] Η ποίησή του είναι ερμητική, συχνά χρησμώδης, άλλοτε αινιγματική και άλλοτε κρυπτική, και ως εκ τούτου δύσκολη, αν δεν ακολουθήσει κανείς τους κώδικές του, και σε κάθε περίπτωση απαιτητική. Ωστόσο, παρά το ζοφερό και δαιδαλώδες του εγχειρήματος "μένει χώρος για το θαύμα", για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση-κλειδί δική του από την "Ωδή για τον συμπαίκτη". Εξάλλου, "ό,τι διαρκεί πάντα επιστρέφει", έχει αποφανθεί ο ποιητής, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά έχει συνειδητοποιήσει τη σχέση αλλά και τη σχετικότητα και την ασύλληπτη αϊδιότητα του χρόνου και υπό την εξουσία εκείνου, σε δεύτερη μοίρα, του τόπου, του πεδίου δράσης και δικαίωσης της άχρονης ροής του, του πεπερασμένου δηλαδή και ασύλληπτου από τη συγχρονική λογική μιας ανθρώπινης ζωής. Η ποίηση του Γ. Γεωργούση, αν εξαιρέσει κανείς λίγες διεισδυτικές κριτικές -του Νικηφόρου Βρεττάκου, του χαλκέντερου αυτού κριτικού, και μάλιστα άμα τη εμφανίσει της "Νυκτιλύκης", δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη-, δεν προσφερόταν και δεν προσφέρεται ακόμη, για εύκολες κριτικές. Η δυσκολία της καθιστά εύλογα επιφυλακτικούς όσους έρχονται σε πρώτη επαφή μαζί της, και απαιτεί επιμελή μελέτη, αν θέλει κανείς να την προσεγγίσει ουσιαστικά. Η δυναμική εμφάνιση, κατά την οποία τέθηκαν τα περισσότερα κεντρικά θέματα, δεν είχε την ανάλογη υποδοχή, γεγονός στο οποίο συνέτεινε και η μακρά μετά από αυτήν απουσία του ποιητή από την ποιητική κονίστρα. Ο χρόνος όμως, αυστηρός δικαιοκρίτης, αποκαθιστά τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανθούλα Δανιήλ (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ και πήρε πτυχίο με άριστα. Έλαβε διδακτορικό τίτλο με άριστα ομοφώνως στην Νεοελληνική Φιλολογία. Υπηρέτησε στη δημόσια Εκπαίδευση και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια και έκδοση του παιδικού περιοδικού "Αερόστατο" το οποίο απευθύνεται στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία για την ενημέρωση συναδέλφων σε θέματα που αφορούν το μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή των βιβλίων Έκφραση- Έκθεση Γ΄ Λυκείου (ομάδα Νίκου Γρηγοριάδη) και Έκθεση Ιδεών - Αόγος Δημιουργικός (επίβλεψη Γιώργου Μπαμπινιώτη). Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το DVD "Δώδεκα Έλληνες Λογοτέχνες", με επιλογή και συγγραφή κειμένων και επιμέλεια. Έκανε επιλογή υλικού και αφήγηση στο αφιέρωμα για τον Στρατή Μυριβήλη στηνς Εκπαιδευτική Τηλεόραση της ΕΡΤ. Επίσης, μαζί με την Αγγελική Κορκοβέλου έγραψε το βιβλίο " Ο Ελληνικός Κινηματογράφος" για το ΙΔΕΚΕ. Ήταν μέλος κριτικών επιτροπών για βιβλία Λογοτεχνίας και Γλώσσας. Ταξίδεψε για εκπαιδευτικούς λόγους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στο Μπουρούντι και στις Βρυξέλλες. Δίδαξε Γλώσσα- Έκφραση και Λογοτεχνία σε πολλά επιμορφωτικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά, Μυτιλήνη, Κυκλάδες κ.ά). Έλαβε μέρος σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Έχει εκδώσει βιβλία για τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη καθώς και μελέτες για την ποίηση και την πεζογραφία, γενικά. Άρθρα της, μελέτες και βιβλιοκρισίες δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ι. Καραμβάλης

Δημήτρης Ι. Καραμβάλης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ι. Καραμβάλης γεννήθηκε στο Καμερούν το 1953, κατάγεται όμως από τη Γέρα της Λέσβου. Σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία. Σήμερα είναι επίτιμος δικηγόρος. Έχουν εκδοθεί δέκα ποιητικές συλλογές του καθώς και δέκα βιβλία με δοκίμια για Έλληνες ποιητές. Ασχολείται με το δοκίμιο, την ποίηση και την κριτική της λογοτεχνίας. Είναι παντρεμένος με την επίτιμη δικηγόρο και ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη κι έχουν μια κόρη, την Ιωάννα-Αμαρυλλίδα, πτυχιούχο νομικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Φιλοκύπρου

Έλλη Φιλοκύπρου (Συγγραφέας)

Η Έλλη Φιλοκύπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στην Οξφόρδη. Διδάσκει από το 1992. Πρώτα στη Μέση Εκπαίδευση, μετά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τώρα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεότερη ποίηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Ζήρας (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Ζήρας γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Είναι κριτικός λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Victor Ivanovici

Victor Ivanovici (Συγγραφέας)

Ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς γεννήθηκε το 1947 στην Tulcea της Ρουμανίας, από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα με ρίζες στην πολυεθνική και πολυπολιτισμική περιοχή της Μπουκοβίνας (κτήση, μέχρι το 1918, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας). Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνικό Λύκειο του Βουκουρεστίου (1962- 66), και στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Λατινογενών, Κλασικών και Ανατολικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου (1966-71). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Malaga, Ισπανίας (1987), και εκπόνησε τη διακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cluj, Ρουμανίας, σχετικά με το έργο του Gabriel Garcia Marquez (1993). Μεταξύ 1971-84 δίδαξε ισπανική και ισπανοαμερικανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Το 1985, για πολιτικούς λόγους, αναγκάστηκε να εκπατρισθεί, και έκτοτε ζει στην Ελλάδα. Έχει εργασθεί ως καθηγητής στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ιδίου πανεπιστημίου, στον κύκλο μαθημάτων με τίτλο: "Οι ΄γλώσσες΄ της νεοελληνικής ποίησης" (1995-1997). Σήμερα διδάσκει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα μετάφρασης- μεταφρασεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κριτικού Δοκιμίου (1981) και το Βραβείο Μετάφρασης (1991) της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας.Το 1999 τιμήθηκε με το ισπανικό παράσημο "Orden del Merito Civil" ("Τάγμα της αξίας του πολίτου"], "con encomienda" (με βαθμό), για ερευνητική δραστηριότητα. Είναι μέλος:της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας και της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, της Διεθνούς Εταιρείας Ισπανιστών, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Ισπανιστών (ιδρυτικό μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος). Γνωρίζει ρουμανικά, ισπανικά, ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, πορτογαλικά, καταλανικά. Γράφει στα ελληνικά, ρουμανικά, ισπανικά και γαλλικά. Επίσης έχει γνώσεις γερμανικής και ρωσικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρμενίων Α. Μπώλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Καλεράντε (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Καλεράντε γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Μαρινάκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Zdravka Michailova (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσω Οικονομοπούλου (Συγγραφέας)

Η Βάσω Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με γνωστικό αντικείμενο τη λογοτεχνία στο ίδιο τμήμα. Μελέτες της για θέματα νεοελληνική και παιδικής λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά ελληνικών και ξένων συνεδρίων. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Μανιού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Γιωτοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κ. Μύαρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κ. Μύαρης είναι φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στην κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πόλυ Τζωρτζοπούλου

Πόλυ Τζωρτζοπούλου (Συγγραφέας)

Η Πόλυ Τζωρτζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον ποιητικό και πεζό λόγο. Στα γράμματα εμφανίζεται το 1989 με το πρώτο ποιητικό της βιβλίο. Παράλληλα επιδίδεται στην κριτική μελέτη και το δοκίμιο δημοσιεύοντας σε πολλά φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Στο έργο της -ποιητικό, πεζογραφικό, δοκιμιακό- κινείται ο υπεύθυνος στοχαστικός προβληματισμός αγγίζοντας το καθολικά ανθρώπινο με τη λυρική ευαισθησία της ποιητικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Συγγραφέων, του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας συμμετέχοντας ενεργά σε φιλολογικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις του Κέντρου και της Περιφέρειας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαλεντίνη Καμπατζά (Συγγραφέας)

Η Βαλεντίνη Καμπατζά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει. Τελείωσε τη Γαλλική Φιλολογία του Α.Π.Θ., την Ελληνική Φιλολογία του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Γαλλική Λογοτεχνία και διδακτορικού στη Συγκριτική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Α.Π.Θ. Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες σε λογοτεχνικά-φιλολογικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και πολλών λογοτεχνικών περιοδικών. Από το 1990 και εφεξής υπηρετεί ως επίκουρη καθηγήτρια Ε.Π. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Α.Τ.Ε.Ι./Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσης Πυλαρινός

Θεοδόσης Πυλαρινός (Επιμέλεια)

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
312
Διαστάσεις:
23χ15
Βάρος:
0.555 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση