Οδηγός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οδηγός

Μουσείο Βούρου - Ευταξία (Της Πόλεως των Αθηνών)

Δημήτρης Παυλόπουλος

Δημήτρης Μιχαλόπουλος

Ένας ευχάριστος και σημαντικός σταθμός στις δραστηριότητες του Μουσείου Βούρου - Ευταξία είναι η έκδοση αυτού του βιβλίου. Με το έργο αυτό παρουσιάζεται στο κοινό το -εμπλουτισμένο με ορισμένες αξιόλογες δωρεές- καλλιτεχνικό και ιστορικό δυναμικό που συγκέντρωσε ο μεγάλος συλλέκτης και φιλότεχνος Λάμπρος Ευταξίας, ιδρυτής του Μουσείου, για να φωτίσει την ιστορία της Πόλεως των Αθηνών και τις εμπνεύσεις που εδημιούργησε αυτή η πόλη σε αξιόλογους μύστες της τέχνης. Τα κειμήλια λοιπόν και τα έργα τέχνης που στεγάζει αυτό το Μουσείο δίνουν μια ιδιαίτερη ακτινοβολία στην αθηναϊκή ιστορία από την Τουρκοκρατία και μετά -ιδίως από την απελευθέρωση και εντεύθεν- και δείχνουν το μεγαλείο που κατόρθωσε να εμπνεύσει αυτή η πόλη με τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά και την ωραιότητα του φυσικού της τοπίου. [...] Άθως Τσούτσος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημήτρης Παυλόπουλος (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Μιχαλόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις έκανε στην Ιταλική Σχολή· μετά φοίτησε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Εcole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, όπου το 1978 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία. Μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1980-1982), ήταν, μέχρι το 1994, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, έως το 2000, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Βούρου - Ευταξία). Σήμερα είναι επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και της αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24χ13
Βάρος:
0.391 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση