Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα

Claude Calame

15.50€ -27% 11.32€
Ο Claude Calame κάνει μια συστηματική έρευνα της σεξουαλικότητας των αρχαίων Ελλήνων και επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη φυσιογνωμία της δύναμης που οι Έλληνες θεοποίησαν με το όνομα Έρως. Ξεκινά από τη φυσιολογία του έρωτα, μελετά τη λογοτεχνική του έκφραση και τις καλλιτεχνικές του απεικονίσεις και προχωρά στην εξέταση των θεσμών, στη στήριξη των οποίων ο έρωτας συμβάλλει, αλλά και των χώρων που ασκεί την εξουσία του. Σε πρώτο στάδιο ο συγγραφέας επικεντρώνεται στο θέατρο, στις ποιητικές απεικονίσεις του έρωτα στη μελική και την επική ποίηση. Η εξύμνηση του έρωτα, ωστόσο, δεν σημαίνει μόνο απεικόνιση του ερωτικού πόθου αλλά και συγκρότησή του σε κοινωνική πρακτική. Η ποίηση και η εικονογραφία παρακινούν τους αποδέκτες τους να προβληματιστούν για τη λειτουργικότητα του έρωτα στους θεσμούς της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, ο Claude Calame θα περάσει από τα συμβολικά παράγωγα στις θεσμικές και κοινωνικές πραγματικότητες που τα προϋποθέτουν.

Αναστάσιος Στέφος (Μεταφραστής)

Ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος γεννήθηκε το 1938 στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας Ευβοίας. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και αριστούχος διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Υπηρέτησε ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Σχολικός Σύμβουλος στην Αθήνα και στην επαρχία και επί πολλά χρόνια δίδαξε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως (Δ.Μ.Ε.), στην Αθήνα και στο Παρίσι, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε εκπαιδευτικά και φιλολογικά περιοδικά, και έχει μεταφράσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα από τα γαλλικά. Από το 1988 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.). Υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος στον Πειραιά και είναι Υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Πειραιά.

Χρήστος Κ. Τσαγγάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Χ. Κ. Τσαγγάλης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής ΦιλολογΙας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Εχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η επική ποίηση της αρχαϊκής εποχής (΄Ομηρος, Ησίοδος, Επικός Κύκλος), η μετρική και το επίγραμμα (κλασικό και ελληνιστικό). ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Epic Grief: Personal Laments in Homer΄s Iliad (Walter de Gruyter, 2004), καθώς και άρθρα σχετικά με τον ΄Ομηρο, τον Ησίοδο, το Βακχυλίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και το Ελληνιστικό Επίγραμμα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ετοιμάζει εκτενή μελέτη για τα αττικά επιτύμβια επιγράμματα (έμμετρες επιγραφές) του 4ου αι. π.Χ.

Claude Calame

Claude Calame (Συγγραφέας)

Ο Claude Calame είναι καθηγητής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Ορισμένα από τα έργα του είναι: "Les Choeurs de jeunes filles en Grece archaique" (1977), "Thesee et l΄imaginaire athenien" (1990), "Mythe et histoire dans l΄Antiquite grecque" (1996) και "Le Recit en Grece ancienne" (2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24χ16
Βάρος:
0.569 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση