Νίκος Καζαντζάκης
zoom in
15.00€ -10% 13.50€

Το 2007, έτος Καζαντζάκη, η Βιβλιοθήκη του "Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη" τίμησε τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό με τη διοργάνωση ημερίδας και τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος: Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια, Ελένη Κωβαίου, Ελευθερία Γιακουμάκη, Φατίμα Ελόεβα, Χρίστος Αλεξίου, Σόνια Ιλίνσκαγια, Άννα Ρόζενμπεργκ, Σταμάτης Φιλιππίδης, Θανάσης Αγάθος, Παναγιώτα Μήνη, Βάλτερ Πούχνερ, Μαίρη Σταύρου και Πάτροκλος Σταύρου. Στην ανά χείρας έκδοση περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της ημερίδας που, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, δίδουν εύστοχα και καίρια το στίγμα του σύγχρονου προβληματισμού για τη γλώσσα και τη συμβολική της, τους θεματικούς άξονες, την αισθητική και την ιδεολογία του πεζογραφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάτροκλος Σταύρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Αγάθος

Θανάσης Αγάθος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Αγαθός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Οι γυναικείοι χαρακτήρες στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη". Εργάζεται ως καθηγητής της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική πεζογραφία και στη διδακτική της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Αλεξίου (Συγγραφέας)

Ο Χρίστος Αλεξίου γεννήθηκε το 1930 στο Σκλήθρο Αγιάς Θεσσαλίας. Έλαβε μέρος σε μικρή ηλικία στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Ακολούθησαν διώξεις του ίδιου και της οικογένειάς του στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την Απελευθέρωση, με διακοπτόμενες σπουδές. Υπήρξε ιδρυτής του πρωτοποριακού "Εκδοτικού Ινστιτούτου Αθηνών" (1956). Από το 1963 μέχρι το 1988 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο οποίο ασχολήθηκε (σε συνεργασία με τον ελληνιστή George Thomson, κ.ά.), με την διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την εποπτεία μεταπτυχιακών διατριβών, την οργάνωση Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών, κ.ά. Έχει εκδώσει δίτομο έργο για τη δημοτική γλώσσα (σε συνεργασία με Peter Bien, κ.ά.) και μελέτες για θέματα και πρόσωπα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δημοτικό τραγούδι, Παλαμάς, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Ρίτσος). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Από το 1996 διευθύνει ανελιπώς το περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Walter Puchner

Walter Puchner (Συγγραφέας)

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Sonia Ilinskaya

Sonia Ilinskaya (Συγγραφέας)

Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε το 1938 στη Μόσχα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με παράλληλη ειδίκευση στη νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία. Ασχολήθηκε με τη διάδοση -μελέτη και μετάφραση- της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ ως κριτικός και μεταφράστρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Το 1971 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα. Η μοίρα μιας γενιάς. Μέχρι το 1938 υπήρξε ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1983, για οικογενειακούς λόγους (από το 1959 είναι παντρεμένη με τον Έλληνα πεζογράφο Μήτσο Αλεξανδρόπουλο), εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Μήνη (Συγγραφέας)

Η Παναγιώτα Μήνη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας του Κινηματογράφου στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα θέματα της έρευνάς της περιλαμβάνουν τον ελληνικό κινηματογράφο, τον σοβιετικό κινηματογράφο, τα σενάρια του Νίκου Καζαντζάκη και τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ρωμαϊκής αρχαιότητας, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα φόρμας, ιδεολογίας και πρόσληψης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Σ. Ν. Φιλιππίδης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1966 πήρε Πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1984 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine. Η διατριβή του είχε ως θέμα τη σκηνή του τάπητος στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και αποτελεί ανάλυση αρχαίου κειμένου με βάση τις σημειωτικές θεωρίες. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια στη Σχολή Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Irvine. Δίδαξε στον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1984 έως το 1992, και στον Τομέα Βυζαντινής και Νέοελληνικής Φιλολογίας από το 1992 έως το 2006. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τα βιβλία "Τόποι. Μελετήματα για τον αφηγη-ματικό λόγο επτά νεοελλήνων πεζογράφων (Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Θεοτόκης, Χατζόπουλος, Καζαντζάκης, Βενέζης, Καραγάτσης)", "Αμφισημίες. Μελετήματα για τον αφηγηματικό λόγο έξι νεοελλήνων συγγραφέων (Παπαδιαμάντης, Βλαχογιάννης, Μυριβήλης, Τερζάκης, Καζαντζάκης, Παλαμάς)", και "Έξι και ένα μελετήματα για τον Καζαντζάκη", και πάνω από 90 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά (Βιβλιοθήκη, Διαβάζω, Θαλλώ, Νέα Εστία, Πόρφυρας, Παλίμψηστον, κ.ά.) και πραγματεύονται προβλήματα ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων από την αρχαιότητα έως σήμερα, και λογοτεχνικής θεωρίας (Γκρεϊμάς, Μπαχτίν, Πίτερ Μπρούκς, Έκο, κ.ά.). Έχει διοργανώσει και συνδιοργανώσει ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής τρία Συνέδρια για τον Καζαντζάκη, και χρηματίσει Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας από της ιδρύσεώς του και επί σειράν ετών. Ενδιαφέρεται για τη σημειωτική του λογοτεχνικού κειμένου και τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις. Χρησιμοποιεί τη θεωρία της λογοτεχνίας ως εργαλείο για την ανάδειξη της πολύπλοκης μορφικής οργάνωσης των λογοτεχνικών κειμένων ως θεμελιακού συντελεστή του νοήματός τους. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και δημοσιεύει μελετήματα για την ποίηση. Από το 2008 είναι μόνιμος κάτοικος Χανίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια (Συγγραφέας)

H Pίτσα Φράγκου-Kικίλια (1940-2019), σύζυγος του ζωγράφου Νίκου Κικίλια (1940-1997), γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1940 στον Bόλο. Eκεί τελείωσε το Eλληνογαλλικό Γυμνάσιο της Σχολής Kαλογραιών "Saint Joseph". Στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία, ιστορία-αρχαιολογία καθώς και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gottingen, στη Γερμανία. Ως καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα. Mεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής της διδασκαλίας αφιέρωσε στο έργο του Άγγελου Σικελιανού. Aπό τον χώρο της πεζογραφίας την απασχόλησε, επίσης, το αντιμυθιστόρημα και ιδιαίτερα η νεοελληνική του έκφραση, ιδίως στο έργο της Κωστούλας Μητροπούλου. Μιλούσε και έγραφε άνετα στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Επίσης υπήρξε τελειόφοιτος της Aνωτέρας Σχολής Πιάνου του Eλληνικού Ωδείου. Εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων και δημοσίευσε διηγήματά της σε περιοδικά. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 78 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθερία Γιακουμάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Π. Σταύρου (Συγγραφέας)

Η Μαίρη Σταύρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη λογοτεχνία, σε πολύ νεαρή ηλικία, με το πατρικό της όνομα Μαίρη Ροδίου. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως καθηγήτρια Γυμνασίου στην ελληνική επαρχία. Το 1960 παντρεύτηκε τον Πάτροκλο Σταύρου και εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου αρχικά εργάσθηκε ως καθηγήτρια σε Γυμνάσιο. Ύστερα αποσπάστηκε στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση και υπήρξε σύνδεσμος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Ρ.Ι.Κ.). Το 1969 παραιτήθηκε. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία, χρησιμοποιώντας πλέον το όνομα του συζύγου της Μαίρη Π. Σταύρου. Το 1961, και για δύο, περίπου, χρόνια έκανε σειρά εβδομαδιαίων ραδιοφωνικών εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τις διάσημες γυναίκες στην Ελληνική Ιστορία. Συνεργάστηκε με τα έγκυρα περιοδικά της Λευκωσίας "Λυρική Κύπρος" και "Πνευματική Κύπρος". Το 1964 πήρε το βραβείο διηγήματος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (Ε.Π.Ο.Κ.) για το διήγημά της "Από κείνη τη νύχτα". Το 1967 με ομάδα συνεργατών εξέδωσε το περιοδικό "Κυπριακός Λόγος". Ταυτόχρονα άρχισε συνεργασία με το πρωτοποριακό περιοδικό "Κυπριακά Χρονικά". Η συνεργασία αυτή συνεχίσθηκε μέχρι το 1974, έτος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Συνεργάσθηκε, επίσης, με τα περιοδικά "Τάιμς οφ Σάυπρους" και "Καιροί της Κύπρου", καθώς και με την εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου, όπου είχε αναλάβει το χρονογράφημα. Για αρκετό διάστημα κράτησε και τη λογοτεχνική σελίδα του περιοδικού ποικίλης ύλης "Ο κόσμος σήμερα". Το 1966, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου, ανέλαβε, μαζί με τον κριτικό τέχνης Τώνη Σπητέρη και τότε Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, την παρουσίαση του έργου των Κυπρίων ζωγράφων και γλυπτών. Το 1970 κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο: "Η πέμπτη σφραγίδα", για το οποίο της απονεμήθηκε το πρώτο κρατικό βραβείο πεζογραφίας της Κύπρου. Το 1977, εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο "Ένοχος". Μελέτη της για τον Μαχάτμα Γκάντι μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες και δημοσιεύτηκε στην Ινδία. Διηγήματά της, κριτικές παρουσιάσεις, επίκαιρα άρθρα και άλλη λογοτεχνική εργασία της, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) για επτά χρόνια. Το 1990 έγραψε το μυθιστόρημα "Υπέροχοι άλλοι" και το 1991 το μυθιστόρημα "Απόδραση", το οποίο και απέσπασε Κρατικό Βραβείο στην Κύπρο. Μετέφρασε το βιβλίο του Βίκτωρος Φρανκλ "Λογοθεραπεία και Υπαρξισμός". Το 1995 το Πανεπιστήμιο Columbia Pacific University στην Αμερική, της απένειμε το M.A. (Master of Arts) για τη μελέτη της στο έργο του Καζαντζάκη: Ελευθερία ή/και θάνατος" ("Καπετάν Μιχάλης"). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1975.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κωβαίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Ρόζενμπεργκ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Πειραιάς
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.376 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση