Νεοφιλελευθερισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νεοφιλελευθερισμός

Ιστορία και παρόν

David Harvey

Ο νεοφιλελευθερισμός -το δόγμα ότι η αγοραία συναλλαγή αποτελεί ένα σύστημα ηθικών αρχών που μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός της ανθρώπινης δραστηριότητας στο σύνολό της- έχει κυριαρχήσει στον τρόπο σκέψης και στην πρακτική, σχεδόν σ΄ όλο τον κόσμο από το 1970 περίπου. Η εξάπλωσή του στηρίχθηκε στην ανασυγκρότηση των εξουσιών του κράτους, έτσι ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην ιδιωτικοποίηση, στη χρηματοοικονομία και στις διαδικασίες της αγοράς. Οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία ελαχιστοποιούνται, ενώ υποβαθμίζεται η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών του.

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, συγγραφέας επίσης των έργων "The Condition of Postmodernity" και "The New Imperialism" εξιστορεί στο παρόν βιβλίο την προέλευση του νεοφιλελευθερισμού και πώς εξαπλώθηκε στην παγκόσμια σκηνή. Ενώ συχνά αναφέρονται οι Θάτσερ και Ρέιγκαν ως οι πρωταίτιοι αυτής της νεοφιλελεύθερης στροφής, ο Χάρβεϊ δείχνει πώς ποικίλες δυνάμεις, από τη Χιλή μέχρι την Κίνα και από την Πόλη της Νέας Υόρκης μέχρι την Πόλη του Μεξικού, έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.

Ακόμη διερευνά τις συνέχειες και τις αντιθέσεις ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό του είδους που εφήρμοσε ο Κλίντον και στην πρόσφατη στροφή προς το νεοσυντηρητικό ιμπεριαλισμό του Τζορτζ Γ. Μπους.

Τέλος, μέσω της κριτικής ανάγνωσης της ιστορικής εξέλιξης του νεοφιλελευθερισμού, ο Χάρβεϊ δημιουργεί ένα πλαίσιο που δεν περιορίζεται στην ανάλυση των πολιτικών και οικονομικών κινδύνων που μας περιβάλλουν, αλλά προσδιορίζει και τις προοπτικές για πιο δίκαιες κοινωνικά εναλλακτικές λύσεις, υπέρ των οποίων ήδη αγωνίζονται πολλά αντιπολιτευτικά κινήματα.

Αριάδνη Αλαβάνου (Μεταφραστής)


David Harvey

David Harvey (Συγγραφέας)

O Nτέιβιντ Xάρβεϊ είναι διακεκριμένος καθηγητής Aνθρωπολογίας στο Mεταπτυχιακό Kέντρο του Πανεπιστημίου της Nέας Yόρκης. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και έχει γράψει εκτενώς για θέματα που άπτονται της πολιτικής οικονομίας της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και της πολιτισμικής αλλαγής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
299
Διαστάσεις:
24x15
Βάρος:
0.491 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση