Μουσεία και εκπαίδευση
zoom in
31.00€ -10% 27.90€

Ο τόμος "Μουσεία και εκπαίδευση" συγκροτήθηκε ως ενδεικτική καταγραφή της μουσειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, τόσο στον χώρο των πανεπιστημίων όσο και των μουσείων. Σκοπός του είναι να προωθήσει το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ομάδων και ατόμων, ώστε, στη βάση ενός γενικού απολογισμού και μιας κριτικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού, πρακτικού, θεωρητικού και ερευνητικού έργου, να τεθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω γόνιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Ο τόμος στοχεύει επίσης, στη διευκόλυνση της προσέγγισης της μουσειακής εκπαίδευσης από όλους και όλες, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ερευνητικά, θεωρητικά και πρακτικά, τόσο στο πλαίσιο των σπουδών τους όσο και επαγγελματικά με την εκπαίδευση στα μουσεία.
Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα CD-Rom με σχετικό οπτικό υλικό.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Α΄ ΜΕΡΟΣ
Μουσειακή εκπαίδευση και πανεπιστήμια

Α.1. Ιστορική αναδρομή
- Χρυσάνθη Μαυροπούλου - Τσιούμη, "Μουσειακή εκπαίδευση και πανεπιστήμια"

Α.2. Μουσειακή εκπαίδευση και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών
- Φωτεινή Παπαντωνίου, "Η μουσειακή εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία:
οι βασικοί άξονες της διδασκαλίας της μουσειακής εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης"
- Ανδρέας Π. Ανδρέου - Κώστας Κασβίκης, "Προετοιμάζοντας ενεργούς εκπαιδευτικούς στο χώρο του μουσείου: η μουσειακή εκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας"
- Νίκη Νικονάνου, "Η μουσειοπαιδαγωγική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου"
- Μπίλη Βέμη, "Από τις κούφιες λέξεις στην ομιλία του βιώματος: η μουσειακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας"
- Δημήτρης Κολιόπουλος, "Ένα πλαίσιο έρευνας/διδασκαλίας στη μουσειολογία των φυσικών επιστημών"
- Τέση Σαλή, "Μουσειακές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο"

Α.3. Μουσειακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
- Παρασκευή Νίτσιου, Ματούλα Σκαλτσά, "Σε αναζήτηση κεντρικού νοήματος στη μουσειοπαιδαγωγική: το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
΄Μουσειολογία΄ και η άποψη μας για τη μουσειοπαιδαγωγική"
- Μιχάλης Δερμιτζάκης, "Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΄Μουσειακές σπουδές΄ του Πανεπιστημίου Αθηνών: σκοπός, υλοποίηση και διαπιστώσεις από την τετράχρονη λειτουργία του"
- Σοφία Δασκαλοπούλου, "Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην ΄Πολιτισμική πληροφορική΄: πολιτισμός και μουσειολογία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον"

Β΄ ΜΕΡΟΣ
Εκπαιδευτικές - ερμηνευτικές δράσεις και μουσεία

Β.1. Μουσεία και εκπαίδευση στην Ελλάδα: αφετηρίες, τάσεις, προοπτικές
- Τέτη Χατζηνικολάου, "Μουσειακή εκπαίδευση στην Ελλάδα: ιστορική αναδρομή"
- Στέλλα Χρυσουλάκη, Τόνια Κουτσουράκη, "Εξερευνήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους"
- Στάθης Γκότσης, "Μουσειακές ερμηνευτικές δράσεις: επιχειρώντας κάποιες οριοθετήσεις"
- Αμαλία Τσιτούρη, "Τάσεις και μορφές εκπαιδευτικών δράσεων στον ελληνικό μουσειακό χάρτη"

Β.2. Μητροπολιτικά μουσεία και εκπαιδευτικές πρακτικές
- Μαρία-Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου, "Το Μουσείο Μπενάκη: ο τόπος, οι επισκέπτες, η συνάντηση"
- Στάθης Γκότσης, Πάνος Βοσνίδης, "Για μια πολύπλευρη μουσειακή εκπαιδευτική πολιτική: η εμπειρία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου"
- Μαρίνα Παπασωτηρίου, "Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης"
- Εύα Φουρλίγκα, Ιουλία Γαβριηλίδου, "Η εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού: στόχοι, δράσεις και προοπτικές"
- Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη Γεωργάκη, Καλλιόπη Ξανθοπούλου, "Εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μουσείο και σχολεία, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιήγησης ενηλίκων)"

Β.3. Μουσειακές δράσεις και τοπική κοινωνία
- Ασπασία Λούβη, "Μουσειακές δράσεις και τοπική κοινωνία. Τοπικά μουσεία και αντίδραση των τοπικών κοινωνιών"
- Κωνσταντίνα Κόνστα, "Το μουσείο, η πόλη και οι άνθρωποι: τομές και ασυνέχειες. Το παράδειγμα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας"
- Πόπη Καλκούνου, "Η σχέση μουσείου και τοπικής κοινωνίας μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος"
- Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, "Τοπικά μουσεία: η πολιτισμική τους δυναμική στην τοπική κοινωνία και πέρα από αυτή: μελέτη περίπτωσης: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης"
- Νικόλαος Ζούρος, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Ηλίας Βαλιάκος, "Εκπαιδευτικά προγράμματα σε φυσικά μνημεία: η περίπτωση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου"
- Αίγλη Δήμογλου, "Τοπική κοινωνία και μουσείο πόλης. Δράσεις ευαισθητοποίησης για το υπό δημιουργία Μουσείο της πόλης του Βόλου"
- Ειρήνη Γαβριλάκη, "Η εκπαιδευτική πολιτική της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο δυναμικός ρόλος της στην τοπική κοινωνία"

Γ΄ ΜΕΡΟΣ
Μουσείο και εκπαίδευση

Γ. 1. Ζητήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης των εν ενεργεία εκπαιδευτικών
- Μένης Θεοδωρίδης, "Το μοντέλο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα ΄Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός΄
- Τέτη Χατζηνικολάου, Παύλος Χραμπάνης, "Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: η περίπτωση του Περιφερειακού Σεμιναρίου ΄Μουσείο - Σχολείο΄"
- Χρύσα Τερεζάκη, "Τέχνη και πολιτισμός στη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών: μια ποιοτική παράμετρος, προκλητική δυνατότητα για τον σύγχρονο ρόλο των Διδασκαλείων"

Γ.2. Μουσειακός χώρος και εκπαίδευση
- Δημήτρης Γερμανός, "Το μουσείο πάει ΄σχολείο΄;"
- Αλεξάνδρα Ανδρούσου, "Εκτός σχολείου για το σχολείο: η περίπτωση των κινητών
ΚΕΣΠΕΜ στη Θράκη"
- Βασίλης Αργυρόπουλος, "Το ζήτημα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον μουσειακό χώρο"
- Ειρήνη Νάκου, "Το μουσείο ως χώρος συνάντησης ποικίλων εκπαιδευτικών αντιλήψεων και πρακτικών: γενικές παρατηρήσεις με βάση έρευνα σε πανεπιστήμια και μουσεία της χώρας μας"
- Αλεξάνδρα Μπούνια, Μαρία Οικονόμου, Ευγενία-Μαρία Πιτσιάβα, "Η χρήση νέων τεχνολογιών σε μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα: αποτελέσματα έρευνας στα ελληνικά μουσεία"

Γ.3. Σχολική εκπαίδευση και μουσείο
- Καλλιόπη Κύρδη, "Αξιοποίηση μουσειακών χώρων στο πλαίσιο της σχολικής πράξης
στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση"
- Ευριπίδης Κολτσιδόπουλος, "Η αξιοποίηση των Μουσείων Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου και του Μουσείου Θεόφιλου στα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας"

Δ΄ ΜΕΡΟΣ
Μουσειακή εκπαίδευση και εκπαιδευτικό υλικό

- Ελένη Χοντολίδου, "Αξιολόγηση εκπαιδευτικών υλικών και μουσειοσκευών"
- Νίκος Εμ. Παΐζης, "Μουσεία και εκπαίδευση: εμπειρίες και προοπτικές"
- Κορνηλία Χατζηασλάνη, Ειρήνη Καϊμάρα, Ασημίνα Λεοντή, "Ακρόπολη και εκπαίδευση: εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικό υλικό"
- Μαρίνα Πλατή, "Η εκπαίδευση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: παιδιά και ενήλικες"
- Μαρίζα Ντεκάστρο, "Το αρχαιολογικό βιβλίο για παιδιά"
- Ανδρομάχη Γκαζή, "Τετράδια Μουσειολογίας: η εκπαιδευτική διάσταση μιας περιοδικής έκδοσης για τα μουσεία"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχ. Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη Υφηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών Επιστημονικών Συμβουλίων και Εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού Hellenic Journal of Geosciences (πρώην Annales Geologiques des Pays Helleniques), καθώς επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ματούλα Σκαλτσά

Ματούλα Σκαλτσά (Συγγραφέας)

Η Ματούλα Σκαλτσά (Μεγάλο Πεύκο Αττικής, 1950), ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει γράψει βιβλία για την τέχνη και τα μουσεία· έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη μουσειολογία, την τέχνη, τα οικονομικά της τέχνης και την εκπαίδευση σε συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες τέχνης και καταλόγους εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει εικαστικές εκθέσεις (θεματικές, ομαδικές, ατομικές ή αναδρομικές, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών), συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς· ακόμη είχε την εποπτεία σύλληψης και συγγραφής εκπαιδευτικών εικαστικών προγραμμάτων για παιδιά. Προϊόν της συνεργασίας της με τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα της Κυριακής", για θέματα πολιτισμού και μουσειολογίας αποτελεί τον κύριο πυρήνα της παρούσας έκδοσης. Το 1995 ήταν υπεύθυνη Εικαστικών Εκδηλώσεων και συντονισμού του Προγράμματος Εκδηλώσεων Πολιτισμού στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997". Το 1997 συνέταξε για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Διαχείριση Πολιτισιτκών Μονάδων" και έκτοτε μετέχει στην επιστημονική του οργάνωση και παρακολούθηση ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Ως μουσειολογικός σύμβουλος συμμετέχει σε μελέτες μουσείων, καθώς και στη διαχείρισή τους. Είναι μέλος της AICA, του ICOM και των επιτροπών Εκπαίδευσης και Μουσειολογίας της Museum Association (UK), της American Association of Museums, του Icomos, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Μουσειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκη Νικονάνου (Συγγραφέας)

Η Νίκη Νικονάνου είναι επίκουρος καθηγήτρια μουσειοπαιδαγωγικής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε γερμανική γλώσσα και φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία DAAD στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κολιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κολιόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των επιστημολογικών και διδακτικών διαστάσεων του μετασχηματισμού της επιστημονικής γνώσης σε σχολική γνώση φυσικών επιστημών σε τυπικά ή μη τυπικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και στην ανάπτυξη αντίστοιχου διδακτικού υλικού. Επί μακρόν ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών οι οποίοι διδάσκουν φυσικές επιστήμες σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στάθης Γκότσης (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Γκότσης σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται από το 1991 στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και από το 2000 στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, όπου από το 2002 είναι υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσάνθη Μαυροπούλου - Τσιούμη (Συγγραφέας)

Η Χρυσάνθη Μαυροπούλου - Τσιούμη γεννήθηκε το 1939. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ιστορία της τέχνης στη Χαϊδελβέργη. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά της το 1973 από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αρχικά εργάστηκε ως επιμελήτρια και από το 1978 ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το διάστημα 1986-2006 ήταν καθηγήτρια της αισθητικής παιδείας στο τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2007 είναι ομότιμη καθηγήτρια του ίδιου πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέση Σαλή (Συγγραφέας)

Η Τέση (Αναστασία) Σαλή, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος δ.Φ., είναι Καθηγήτρια Μουσειολογίας και Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει ως κύριο επιστημονικό αντικείμενο την αποκατάσταση και αξιοποίηση μνημείων, ιστορικών κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων. Στις ολοκληρωμένες μελέτες που έχει εκπονήσει περιλαμβάνονται πολλά αξιόλογα μνημεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα του Αχίλλειου της Κέρκυρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών και άλλα. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: "Μουσειολογία 1. Βασικές αρχές τήρησης μουσειακών συλλογών" (2008), "Μουσειολογία 2. Βασικές αρχές έκθεσης μουσειακών συλλογών" (2008), "Μουσειολογία στην πράξη 1, Μουσεία κλειστού χώρου, Γλυπτοθήκη Ταφικής Τέχνης Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών", (Αθήνα 2012). Επίσης, στις μονογραφίες της περιλαμβάνεται το "Λεξικό Τεχνικών Μυκηναϊκών Όρων", (Αθήνα 1996) και το "Μυκηναϊκό Μέγαρο με βάση τις πινακίδες Γραμμικής Γραφής Β" , (Αθήνα 1990).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπίλη Βέμη

Μπίλη Βέμη (Συγγραφέας)

Η Μπίλη ήταν μία εξαιρετική προσωπικότητα, ποιήτρια και μεταφράστρια λογοτεχνικών κειμένων, επιστήμων με ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο. Ήταν αφοσιωμένη στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που είχαν την τύχη να συμμετέχουν στα μαθήματά της και να εμπνέονται από αυτήν ως προς ζητήματα που αφορούν την αρχαιολογία, την ιστορική εκπαίδευση αλλά και την αξιοποίηση και προστασία της μουσειακής και ευρύτερης πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Η Μπίλη ήταν κυρίως ένας ιδιαίτερα αξιόλογος, διακριτικός και ευγενής άνθρωπος, με όραμα και πείσμα για τη ζωή, με βαθιά γνώση και πλούσια συναισθηματικά και διανοητικά αποθέματα που την καθιστούσαν μία εξαιρετικά καλή και πολύτιμη φίλη.

 

Η Μπίλη Βέμη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτώντας ταυτόχρονα στην Ανωτέρα Σχολή Ξεναγών του Ε.Ο.Τ. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στη βυζαντινή Αρχαιολογία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Η Μπίλη εμπιστεύτηκε το Καλειδοσκόπιο στα πρώτα του βήματα και μας έδωσε το υλικό που δούλευε χρόνια, με θέμα την τεχνολογία της γραφής. Ήταν ένα πολύτεχνο πρόγραμμα, μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρόταση με τίτλο «Πάνω σε τι και με τι» που ξεκίνησε πειραματικά το 1995  και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο Ελευθέριο Κορδελιό και στη Μενεμένη. Από αυτό το υλικό γεννήθηκε «Το κουτί της γραφής» που στα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και σε τάξεις υποδοχής παλλινοστούντων.

Θα τη θυμόμαστε πάντα, να σκύβει πάνω από ένα νηπιαγωγάκι για να το βοηθήσει να πιάσει το καλάμι, να μιλά παθιασμένα σε εκπαιδευτικούς για τη σημασία της βιωματικής μάθησης, να απαγγέλει με αίσθημα τα λόγια του αγαπημένου της Τσάι Λουέν. Η Μπίλη πίστευε πως τα καλά παραμύθια και οι καλές ιστορίες δεν χάνουν ποτέ τη μαγεία τους και μπορούν να προσφέρουν στιγμές γνήσιας επικοινωνίας σε κάθε ομάδα, σε κάθε ηλικία.

 

Θα μας λείψουν η ζεστασιά της και η παθιασμένη της αφοσοίωση στα γράμματα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Δασκαλοπούλου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Δασκαλοπούλου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο Θράκης και Freie Universitaer του Βερολίνου. Ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ανθρωπολόγων, είναι μέλος της διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών (IUAES) και της ΑΑΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντρέας Π. Ανδρέου (Συγγραφέας)

Ο Αντρέας Π. Ανδρέου γεννήθηκε στο Αμμοχώρι της Φλώρινας το 1961, όπου ζει κι εργάζεται μόνιμα. Παντρεμένος με τη Σοφία Αντωνακάκη, σχεδόν από τα εφηβικά του χρόνια, και πατέρας δύο παιδιών, του Παντελή και της Ανδρομάχης. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία, βυζαντινολογία και αρχαία ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μάιντς και κλασική φιλολογία-κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Δ. Γερμανίας. Από το 1988 είναι διδάκτορας της φιλοσοφίας (στην κλασική αρχαιολογία) του Γουτεμβέργιου Πανεπιστημίου (Johannes Gutenberg Universitat Mainz) του Μάιντς. Εργάζεται στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας στο ΠΤΔΕ καταρχήν του ΑΠΘ και νυν (από το 2004) Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αρχικά ως ειδικός επιστήμονας του ΠΔ/407 (1991-1997), από το 1997 ως λέκτορας και από το 2001-2006 ως επίκουρος καθηγητής με αντικείμενο ιστορία και πολιτισμός της ελληνικής αρχαιότητας. Από το 2006 μέχρι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής με αντικείμενο ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση. Από τον Σεπτέμβριο του 2007, πρόεδρος στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Διδάσκει ή έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο, εκτός από το ΠΤΔΕ στο Τμήμα Νηπιαγωγών, στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Johannes Gutenberg Universitat Mainz. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο ΠΜΣ του ΠΤΔΕ, στο ΠΜΣ του ΠΤΝ και στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό ΠΜΣ Μουσειολογίας του ΑΠΘ. Διατελεί από το 2006 διευθυντής σπουδών στο οικείο ΠΜΣ του ΠΤΔΕ. Επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα: αρχαία και βυζαντινή ιστορία, ιστορία και αρχαία ελληνική τέχνη, μουσείο και σχολείο, μουσειακή εκπαίδευση, ιδεολογική χρήση της ιστορίας, παράδοση και πολιτισμός, σχολική ιστορία και σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, διδακτική της ιστορίας, τοπική ιστορία έρευνα και η διδακτική της. Από το 1997 ερευνητής στην ομάδα του ΜΟΕΣΒΙ-ΚΕΣΒΙΔΕ του ΑΠΘ (υπεύθυνος συντονιστής της ομάδας για την έρευνα στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας της π. ΓΔΜ) Επέβλεψε ή επιβλέπει 21 πτυχιακές εργασίες, 4 μεταπτυχιακές ως κύριος επόπτης και συμμετέχει σε 14 τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών σε 5 εξ αυτών ως επιβλέπων καθηγητής. Έχει εκδώσει 7 μονογραφίες, 55 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλλα Χρυσουλάκη (Συγγραφέας)

Η Στέλλα Χρυσουλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στη Γαλλία και αρχαιολογία στην Αθήνα. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Σορβόννη το 1981. Ήταν και παραμένει αρχαιολόγος πεδίου, και ευτύχησε να διευθύνει αρχαιολογικές έρευνες στην Κρήτη, μια και ειδικεύτηκε στην αρχαιολογία της εποχής του χαλκού στο Αιγαίο. Είναι προϊσταμένη στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠ.ΠΟ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Παπαντωνίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κασβίκης (Συγγραφέας)

Ο Δρ Κώστας Κασβίκης είναι δάσκαλος και αρχαιολόγος. Είναι διορισμένος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και από το ακαδημαϊκό έτος 2006 εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στο ΠΤΔΕ Φλώρινας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και έχει μετεκπαιδευτεί στο Διδασκαλείο του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης «Δημ. Γληνός». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και στο ίδιο τμήμα πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή («Αρχαιολογικές αφηγήσεις και εκπαίδευση. Ανάλυση περιεχομένου και εικονογράφησης στα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού»). Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Προϊστορική Τούμπα Θεσσαλονίκης, Παλιάμπελα Κολινδρού, Τελόγλειο Ίδρυμα, Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης). Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο προσανατολίζεται σε ζητήματα διδακτικής της ιστορίας, μουσειοπαιδαγωγικής και αρχαιολογικής εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέτη Χατζηνικολάου (Συγγραφέας)

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έλαβε πτυχία βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών και ιστορίας-αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας της μεσαιωνικής και νεότερης τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1974-1976). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1977) και στο Κέντρο Σπουδών Αρχιτεκτονικής A. Palladio στη Vicenza της Ιταλίας (1979). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris I (Πάνθεον, Σορβόννη) (1988). Από το 1978 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία διευθύνει από το 1997. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), στο οποίο διετέλεσε γενική γραμματέας και πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόνια Κουτσουράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Νίτσιου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
405
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.746 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση