Κοιτάζοντας την οθόνη, αγγίζοντας τα πλήκτρα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοιτάζοντας την οθόνη, αγγίζοντας τα πλήκτρα

Μετατροπές της παιδαγωγικής σχέσης στο δικτυωμένο περιβάλλον

Τσαμπίκα Καράκιζα

27.13€ -33% 18.18€

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η γνώση και η εμπειρία που προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας τετράχρονης ερευνητικής πορείας μέσα στις σχολικές τάξεις, με θέμα την επικοινωνία. Συγκεκριμένα, πραγματεύεται τις μετατροπές της παιδαγωγικής σχέσης, της σχέσης δηλαδή ανάμεσα στο μαθητή και το δάσκαλο, όταν η σχολική τάξη γίνεται από συμβατική, τεχνολογικά αναβαθμισμένη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια παρουσίαση των διαπροσωπικών και των ομαδικών σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα στη σχολική τάξη, με επίκεντρο την παιδαγωγική σχέση. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ζήτημα της επικοινωνίας και ειδικά της μη λεκτικής και στη σημασία της για τη σχέση δασκάλου-μαθητή. Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται διεξοδικά οι ερευνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι οποίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο δείγμα μικτής μεθοδολογίας. Στο τρίτο μέρος ανιχνεύεται το πώς η αλλαγή στο πλαίσιο, δηλαδή η αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο μαθησιακό περιβάλλον, επηρεάζει τους ανθρώπους, τους ρόλους και τη μεταξύ τους σχέση. Η αλλαγή αυτή συμπαρασύρει τις παραδοσιακές διδακτικές μεθόδους και τους κοινωνικούς κανόνες της τάξης και προκαλεί εκ των πραγμάτων και την αναδιάταξη της παιδαγωγικής σχέσης ως προς όλες της τις πλευρές, τη γνωστική, την κοινωνική και τη συναισθηματική. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η αποτελεσματική παρουσία των ΤΠΕ στη σχολική τάξη προϋποθέτει μιαν ευρύτερη παιδαγωγική θεώρηση, που θα υποστηρίζεται θεσμικά και θα αξιοποιεί τα εγγενή χαρακτηριστικά τους, για μια ολιστική ανάπτυξη όλων των μετεχόντων στην εκπαιδευτική πράξη. Οι αναγνώστες θα βρουν πιθανές απαντήσεις σε ζητήματα διαχείρισης μιας τεχνολογικά αναβαθμισμένης σχολικής τάξης, θα κατανοήσουν σε βάθος τις προδιαγραφές των σχέσεων στις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες και θα αποτιμήσουν τα προβλήματα που δημιουργούν και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ στην παιδαγωγική σχέση. Πολύ περισσότερο σήμερα που η προσέγγιση του στόχου για το ψηφιακό σχολείο είναι μια διεργασία σε εξέλιξη.

Τσαμπίκα Καράκιζα (Συγγραφέας)

Η Τσαμπίκα Καράκιζα γεννήθηκε στη Ρόδο. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα «Η μετατροπή της παιδαγωγικής σχέσης στη δικτυωμένη σχολική τάξη». Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καθώς και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ). Αρχικά εργάσθηκε ως μηχανικός πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακός μηχανικός και τεχνική σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1992 μέχρι σήμερα, ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής, υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ασχολείται κυρίως με την παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων μέσων στη διδασκαλία. Δίδαξε το μάθημα «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της πρώην ΣΕΛΕΤΕ και είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια σε θέματα πληροφορικής, διδακτικής της πληροφορικής και παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ. Είναι επίσης συνεργάτης του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μέλος του επιστημονικού δυναμικού του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΠΔ 407/80) τα μαθήματα «Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης1 και 2», «Η Παιδαγωγική Σχέση στη διδασκαλία με τα νέα Μέσα» και «Επικοινωνία και Διαδικασία της Μάθησης με τις Νέες Τεχνολογίες στο Σύγχρονο Σχολείο». Από το 2007 είναι Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα που σχετίζονται με τη διδακτική της πληροφορικής, με την επικοινωνία και τη μάθηση στη σύγχρονη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη σχολική τάξη, με τη διαχείριση προβλημάτων της σχολικής τάξης, με τη μη λεκτική επικοινωνία, με την παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων μέσων καθώς και με ζητήματα αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Έχει δημοσιεύσει, μόνη της ή με άλλους, άρθρα σχετικά με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σε βιβλία και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
485
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Πολύ κατατοπιστικό και βοηθητικό για τους…

★ ★ ★ ★ ★

Πολύ κατατοπιστικό και βοηθητικό για τους εκπαιδευτικούς!! Ζωντανή γλώσσα, πρωτότυπη έρευνα και απόψεις διατυπωμένες με σαφήνεια. Το προτείνω όχι μόνο για όσους ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες αλλά και για όσους διστάζουν.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 11/12/2010)