Η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου

Πρακτικά συνεδρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, 9-10 Φεβρουαρίου 2006

Συλλογικό έργο

20.39€ -10% 18.35€

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναβρασμού στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά κύριο λόγο η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από την προώθηση, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη αποσυρθεί εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σχεδόν όλες αυτές οι ρυθμίσεις, με επιστέγασμα, βέβαια, την από πολλές πλευρές προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, εντάσσονται στην προσπάθεια μιας συνολικής και ριζικής αναμόρφωσης που γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και πολλές φορές ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών.
Η πολύπλευρη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και πολλών κύκλων φιλικών προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποσκοπεί στη δυσφήμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και στην απαξίωσή του στη συνείδηση των πολιτών. Και αυτό προκειμένου να θεωρηθούν αυτονόητες και αναγκαίες και να γίνουν ευρέως αποδεκτές οι κάθε είδους προωθούμενες νεοφιλελεύθερες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου. [...]
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, έχοντας εγκαίρως διαγνώσει το πόσο σημαντική είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη συνταγματική μας τάξη και για το δημόσιο πανεπιστήμιο, διοργάνωσε μια σχετική με τα θέματα αυτά ημερίδα τον περασμένο Ιούνιο. Αργότερα διοργάνωσε και μια διεθνή ημερίδα για την υπό διαμόρφωση οδηγία της Ε.Ε. γνωστή ως οδηγία Μπολκεστάιν. [...]
Οι δύο ημερίδες, καθώς και το συνέδριο, το περιεχόμενο του οποίου καταγράφεται σε αυτό τον τόμο, αποτελούν τρία πρόσφατα δείγματα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει σε μόνιμη και συνεχή βάση το Ινστιτούτο Πουλαντζάς για τα προβλήματα της εκπαίδευσης σήμερα και για τις μελλοντικές τους προοπτικές. [...]

Νίκος Πετραλιάς
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζίνα Πολίτη

Τζίνα Πολίτη (Εισηγητής)

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική και στην Αγγλία. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου και δίδαξε ως Fellow του Churchill College και Lecturer in English Literature. Ανάμεσα σ΄ άλλες δημοσιεύσεις το βιβλίο της "The novel and its presuppositions" χαιρετίστηκε από τους κριτικούς σαν σημαντική προσφορά στη θεωρία του μυθιστορήματος. Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας" από τα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησαν τα βιβλία της "Συνομιλώντας με τα κείμενα", 1996, "Στα όρια της γραφής", 1999 και "Η ανεξακρίβωτη σκηνή", 2001 και "Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα", "Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών" (2006, Βραβείο Δοκιμίου - Λογοτεχνικά Βραβεία περιοδικού Διαβάζω 2007), καθώς και η μετάφραση του "Κορακιού" του E. A. Poe, 2000.

Μαρία Καραμεσίνη (Εισηγητής)

Η Μαρία Καραμεσίνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1982. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία με υποτροφία του ΙΚΥ και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στις οικονομικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Παρίσι VII το 1992. Έχει δουλέψει ως δημόσια υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών και ως ερευνήτρια στο ΚΕΠΕ. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια των οικονομικών της εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της επίσημης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση. Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της πραγματεύονται θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, ευελιξίας της αγοράς εργασίας, πολιτικής απασχόλησης και ισότητας ευκαιριών.

Παύλος Χαραμής (Εισηγητής)

Ο Παύλος Χαραμής είναι Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (Ο.Λ.Μ.Ε.).

Κώστας Γαβρόγλου (Εισηγητής)

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού Νεύσις. Τα κυριότερα βιβλία του είναι το Methodological Aspects in the Development of Low Temperature Physics 1881-1957: Concepts out of Context(s) (σε συνεργασία με τον Γιώργο Γκουνταρούλη, το 1990 από τις εκδόσεις Kluwer Academic Publishers), Fritz London, A Scientific Biography (το 1996 από το Cambridge University Press), Το Παρελθόν των Επιστημών ως Ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004). Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Σταθάκης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Βιβλία του είναι: - "Ο ατελέσφορος εκσυγχρονισμός", Βιβλιόραμα, 2007 - "Το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ", Βιβλιόραμα, 2004 - (με τον G. Vaggi, επιμ.) "Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives", Routledge, London, 2004 - (με τον C. Kasimis, επιμ.) "The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe", Aldershot, Ashgate, 2003 - (με τον Ν. Θεοτοκά) " Δοκίμια για τον Μαρξ", Ο Πολίτης, 1997 - (με τον Ν. Θεοτοκά και τη Δ. Μυλωνάκη) "Αναδρομή στον Μαρξ", Δελφίνι, 1996 κ.ά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος (Εισηγητής)

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ. Σπούδασε οικονομικά, πολιτική και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οικονομικά της ανάπτυξης στο Σάσεξ, και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στην Οξφόρδη το 1989. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2010 είναι καθηγητής οικονομικής επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019.
Σήμερα είναι βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονιστής οικονομικής πολιτικής του κόμματος.


Ξένια Χρυσοχόου (Εισηγητής)

Η Ξένια Χρυσοχόου είναι κοινωνική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια διαπολιτισμικής ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris-V, από όπου πήρε και τη διδακτορική διατριβή της. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Lille και της Reims και στο Paris-V στη Γαλλία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνιοψυχολογική διάσταση της ταυτότητας στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και συγκεκριμένα τη δημιουργία και εξέλιξη της εθνικής ταυτότητας και των διομαδικών σχέσεων σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Ένας ειδικότερος τομέας ενασχόλησής της είναι η αντίληψη περί δικαιοσύνης και ο καταμερισμός πόρων σε ομάδες με ασύμμετρες σχέσεις, καθώς και τα προβλήματα πολιτισμικής προσαρμογής και οι σχέσεις μεταξύ μεταναστών και εγχώριας κοινωνίας. Δουλεύει επίσης πάνω στη διαμόρφωση της "κοινής λογικής" και των πεποιθήσεων και στην αλληλεπίδραση κοινωνικών αναπαραστάσεων και ταυτότητας.

Αλέκος Αλαβάνος

Αλέκος Αλαβάνος (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Νικόλαου Αλαβάνου. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την περίοδο 1974-1978, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος του ΚΚΕ από το οποίο διαχώρισε τη θέση του το 1991 και εντάχθηκε στο Συνασπισμό της Αριστεράς. Είναι ο έλληνας πολιτικός με τη μεγαλύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (23 χρόνια), αφού από τον Οκτώβριο του 1981 όταν εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής έδωσε το "παρών" στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τον Απρίλιο του 2004, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο του 1991, υπήρξε επίσης, ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη πρόεδρος πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, του "Συνασπισμού της Αριστεράς", ενώ τον Ιούλιο του 1994 εξελέγη ξανά αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας "Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά". Το 1992, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινό και της ΝΔ, Παναγιώτη Λαμπρία ίδρυσαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης" με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς δοκιμαζόμενους από τους πολέμους λαούς και περιοχές. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Άλκης Ρήγος (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Ε. Σταμάτης (Εισηγητής)

Ο Κωνσταντίνος Σταμάτης είναι καθηγητής στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής, Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιχαήλ Π. Σταθόπουλος (Εισηγητής)


Χαράλαμπος Νούτσος (Εισηγητής)

Ο Χαράλαμπος Νούτσος γεννήθηκε το 1946 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του, μαθήτευσε για δυο χρόνια στο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και φοίτησε για έξι χρόνια στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων, απ΄ όπου έλαβε το πτυχίο του δασκάλου (1966). Την ίδια χρονιά, μετά τις εξετάσεις του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ΄ όπου έλαβε το πτυχίο του Κλασικού Τμήματος (1971). Ως βοηθός, στην τότε έδρα της Παιδαγωγικής, στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (1979). Από το 1979 ώς το 1981 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes (Paris V) για την απόκτηση κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d΄ Etat). Το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1988-89 εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois των Η.Π.Α., στο Department of Educational Policy Studies. Το 1990 εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει ιστορία και κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, παιδαγωγικές μελέτες και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά και αφιερωματικούς τόμους.

Λάζαρος Απέκης (Εισηγητής)


Σταύρος Κωνσταντακόπουλος (Εισηγητής)

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στο Παρίσι (Paris II, Doctorat d΄ Etat). Από το 1992 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 διδάσκει στο τμήμα πολιτικών επιστημών και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Αξιολογικά", "Σύγχρονα Θέματα", "Δοκιμές", "Νέα Εστία", "Πολίτης" κ.ά.

Αλέκος Φλαμπουράρης (Εισηγητής)


Σίσσυ Βελισσαρίου (Εισηγητής)


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τομέας Φιλοσοφίας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
381
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.584 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση