Η κανονιστική ηθική των αντικειμένων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κανονιστική ηθική των αντικειμένων

Λειτουργία-σημείο και ταξική λογική

Jean Baudrillard

Με την εμφάνιση των Διεθνών Εκθέσεων κατά τον 19ο αιώνα, τα προϊόντα που παρήγαγε ο βιομηχανικός καπιταλισμός φωτίστηκαν με τη λάμψη της φαντασμαγορίας που δημιουργούσαν τα μεγαλοπρεπή εκθεσιακά κέντρα των μητροπόλεων. Το 1851, χρονιά που εγκαινιάστηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση στο Κρύσταλ Πάλας του Χάυντ Παρκ, ο Μαρξ κατοικούσε στο Λονδίνο. Ο φετιχισμός του εμπορεύματος πιθανώς να έλαβε την ολοκληρωμένη μορφή του στο Κεφάλαιο υπό την επήρεια εκείνης της πρώτης μεγαλειώδους πλησμονής βιομηχανικών αντικειμένων.
Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ο Ζαν Μπωντριγιάρ αποκωδικοποιεί τη λειτουργία του καταναλωτισμού στις ύστερες βιομηχανικές κοινωνίες, όπου η ταξική διαστρωμάτωση θεμελιώνεται στην ιδεολογία που υποκρύπτει η πρακτική της κατανάλωσης. Τα προϊόντα δεν καταναλώνονται πλέον, όπως στην εποχή του Μαρξ, ως βιομηχανικά εμπορεύματα που έχουν μόνο χρηστική και ανταλλακτική αξία. Αποκτούν μια επιπλέον ιδιότητα: λειτουργούν ως σημεία διάκρισης. Όσοι κατέχουν αντικείμενα κύρους διαχωρίζονται, κοινωνικά και ταξικά, από εκείνους που δεν τα κατέχουν αλλά επιθυμούν να περάσουν το κατώφλι που θα τους επιτρέψει να αναγνωρίζονται κοινωνικά μέσω αυτών.
Ο Μπωντριγιάρ αποδεικνύει ότι η πραγματική κοινωνική αξία των αντικειμένων είναι η συμβολική ανταλλακτική αξία τους. Τα αντικείμενα, ως σημεία κοινωνικής διάκρισης, διαμορφώνουν τον συμβολικό διαχωρισμό των τάξεων. Η μεσαία τάξη, μέσω της κατανάλωσης, επιδιώκει να μιμηθεί την κυρίαρχη κοινωνική ομάδα η οποία, πέραν του απόλυτου προνομίου να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, κατέχει τα αντικείμενα κύρους που συμβολίζουν την εξουσιαστική υπεροχή της.
Η κανονιστική ηθική των αντικειμένων δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1969 στο περιοδικό Communications, τεύχος Ι, τόμος 13. Η ανά χείρας μετάφραση προέρχεται από το συγκεκριμένο κείμενο το οποίο συμπεριλήφθηκε από τον Ζαν Μπωντριγιάρ στο -ιστορικό πλέον για τις κοινωνικές επιστήμες- βιβλίο του Για μια πολιτική οικονομία του σημείου, Εκδ. Gallimard, Παρίσι 1972. Αποτέλεσε το εναρκτήριο κεφάλαιο του βιβλίου, με τον τίτλο Λειτουργία-σημείο και ταξική λογική, που ήταν ο υπότιτλος της πρώτης δημοσίευσής του. Στην παρούσα έκδοση έχουν διατηρηθεί τόσο ο τίτλος όσο και ο υπότιτλος της αρχικής δημοσίευσης του κειμένου.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Κοραλία Σωτηριάδου (Επιμέλεια)

Η Κοραλία Σωτηριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος, στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκδόσεων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως υπεύθυνη του τομέα εκδόσεων. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων και λιμπρέτων. Σύζυγος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μητέρα του ηθοποιού Μίλτου Σωτηριάδη, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για το οποίο έχει μεταφράσει τα έργα: "Βρομιά" του Ρ. Σνάιντερ, "Παίζοντας με τη φωτιά" του Α. Στρίντμπεργκ, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Υπολοχαγός του Ίνισμορ" του Μάρτιν Μακ Ντόνα (με τον Δ. Κιούση), "Βόυτσεκ" του Γκ. Μπύχνερ, κ.ά. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τις εκδόσεις του θιάσου.

Κώστας Σπηλιώτης (Μεταφραστής)


Jean Baudrillard

Jean Baudrillard (Συγγραφέας)

Ο Ζαν Μποντριγιάρ (1929 - 2007) γεννήθηκε στο Ρένς της Γαλλίας. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και έζησε τα νιάτα του στη Γερμανία. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, δίδαξε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre. Συνεργάστηκε με το περιοδικό "Les Temps Modernes" και μετείχε στην συντακτική επιτροπή των περιοδικών "Utopie" και "Traverses". Ο Μποντριγιάρ έγραψε περίπου πενήντα βιβλία και ήταν διάσημος για την κριτική που ασκούσε στους μηχανισμούς της καταναλωτικής κοινωνίας. Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός σχολιαστής και φωτογράφος. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι, μετά από "μακρά ασθένεια", τον Μάρτιο του 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
18x15
Βάρος:
0.235 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση