Η ιστορία ενός λαού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιστορία ενός λαού

Οι Έλληνες από το 324 έως σήμερα

Christopher Montague Woodhouse

30.57€ -10% 27.51€

Ποιο θα μπορούσε να είναι το κεντρικό θέμα μιας ιστορίας της Ελλάδας; Ένας λαός, μια φυλή, μια γλώσσα, μια θρησκεία, ένας πολιτισμός, μια ιδέα; Κατά καιρούς όλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάτι απ’ όλα θα πρέπει να αποτελεί μέρος της απάντησης. Κανένα όμως δεν αρκεί από μόνο του.
Όλα αποδεικνύονται σε διάφορους βαθμούς ανεπαρκή. Και όμως, κατά κάποιαν έννοια στις ρίζες του όλου θέματος βρίσκεται μια ιδέα. Μια ιδέα απλή, σχεδόν απλοϊκή, που μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Έλληνας είναι όποιος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα. Αυτός είναι ο μόνος εφαρμόσιμος ορισμός. Και ο ελληνικός λαός, ορισμένος με αυτό το κριτήριο και μόνο, αποτελεί το θέμα ετούτης της ιστορίας.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία του ελληνικού λαού σε όλη τη διάρκεια των δεκαέξι αιώνων που χωρίζουν την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τις μέρες μας. Είναι καρπός δύο προτερημάτων του συγγραφέα του: της άψογης επιστημοσύνης του πρώτα, που τον βοηθά να βλέπει και να διατυπώνει καίρια, διεισδυτικά και ευσύνοπτα τα μεγάλα ρεύματα του ιστορικού γίγνεσθαι, και της άμεσης, βιωματικής του σχέσης με έναν λαό που έτυχε να γνωρίσει σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της πορείας του. Ένας ερεθιστικότερος υπότιτλος θα μπορούσε να είναι: «Από Κωνσταντίνο σε Κωνσταντίνο», μια και τα ονόματα δύο ομώνυμων πρωταγωνιστών σφραγίζουν την αρχή και το τέλος της διήγησης (οι Έλληνες άλλωστε αποδίδουν βαθύτερη, σχεδόν μεταφυσική σημασία στην ιστορική συνέχεια).

Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάους (ο Συνταγματάρχης Κρις του 1942-44) μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στα δύο. Μπορεί να μιλά για αντιλήψεις, για μνήμες συλλογικές και για συνείδηση του νέου ελληνισμού, θέματα που γνώρισε από πρώτο χέρι· μπορεί να αναλύει θεσμούς, να χαρακτηρίζει πρόσωπα και να φωτίζει εξελίξεις ως ο ακαδημαϊκός, ο καθηγητής της Οξφόρδης που υπήρξε. Μπορεί να μιλά για το μοιραίο σχίσμα Δύσης και Ανατολής στο Βυζάντιο και την ακατάλυτη δύναμη του ελληνισμού που διαβαίνει αιώνες σκλαβιάς για να κερδίσει την ελευθερία του, μπορεί να στηλιτεύει τις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και την αλόγιστη συμπεριφορά λαού και ηγεσίας στη Μικρασιατική Καταστροφή και στο Κυπριακό, μπορεί να ερμηνεύει την συμβολή ενός Καραμανλή ή τη σαγηνευτική πορεία ενός Παπανδρέου.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να ενοχλήσει με την οξύτητα ορισμένων διατυπώσεών του, αλλά είναι ένα έργο που απευθύνεται σ’ εκείνον τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να επανεξετάζει και να αξιολογεί από νέα σκοπιά τις ιστορικές εξελίξεις παρά να τις παρατηρεί.

Christopher Montague Woodhouse

Christopher Montague Woodhouse (Συγγραφέας)

C. Μ. Woodhouse (1917-2001) graduated from Oxford University in 1938. Ιn the Second World War he served in the campaigns in Greece and Crete, and in the Greek Resistance under enemy occupation. After the war he worked in industry and for the Foreign Office, and in 1959 he entered the House of Commons as Μ.Ρ. for Oxford (was elected between 1959-1966 and 1970-1974). The author of many books οη Greek themes (among which: "Apple of Discord: A Survey of Recent Greek Politics in Their International Setting", 1948; "The Struggle for Greece, 1941 - 1949", 1976; "The Rise and Fall of the Greek Colonels", 1985; "George Gemistos Plethon: The Last of the Hellenes", 1986; "Rhigas Velestinlis: The Proto-Martyr of the Greek Revolution", 1995, and "Modern Greece: A Short History", 1999), he has been a visiting professor in modern Greek at King΄s College, London University, a visiting fellow of Nuffield College, Oxford, and an honorary fellow οf New College, Oxford. He was a corresponding member of the Academy οf Athens and an honorary member οf the Greek Sacred Squadron.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Στεργίου (Επιμέλεια)

O Ανδρέας Στεργίου είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Mannheim της Γερμανίας, στο οποίο διετέλεσε ερευνητής και δίδαξε ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Σήμερα διδάσκει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λύντια Στεφάνου

Λύντια Στεφάνου (Μεταφραστής)

Λύντια Στεφάνου (1927). Η Λύντια Στεφάνου, το γένος Γεωργούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τέλειωσε το πειραματικό γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχολή Ρυθμικής και Ορχηστικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1943-1946), το ελληνοαμερικανικό κολέγιο Pierce (1946-1947) και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (νομική και πολιτικές επιστήμες, 1945-1949). Παντρεύτηκε διπλωμάτη και ταξίδεψε μαζί του στην Ιερουσαλήμ, την Άγκυρα, τη Λευκωσία, τη Σόφια, τη Γενεύη, το Λονδίνο και την Καμπέρα της Αυστραλίας (1953-1979). Ιδρύτρια της γκαλερί Μέρλιν (1963), και ιδρυτικό μέλος των περιοδικών Παλμός (1944-1945), Αιγαίο (1945) και Στάχυς (1950-1951). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με δημοσιεύσεις στο περιοδικό Νεανική Φωνή και στον Παλμό και το 1958 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο Ποιήματα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Τομές, Ζυγός, Νέα Ποίηση, Νέα Ελληνικά, Εποχές κ.α. Το σύνολο του έργου της περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, μεταφράσεις και μελέτες. Το 1973 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για τη μελέτη της Το πρόβλημα της μεθόδου στη μελέτη της ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου τοποθετείται στη μεταπολεμική ελληνική ποίηση. Στην πρώτη της ποιητική συλλογή αντλεί τη θεματική της από τα βιώματα της περιόδου της γερμανικής κατοχής, ενώ στην πορεία του έργου της στράφηκε προς την προσπάθεια απεικόνισης του αδιεξόδου του ανθρώπου μπροστά στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής του σύγχρονου κόσμου. Βασικό χαρακτηριστικό της γραφής της είναι ο συνδυασμός του λυρικού στοιχείου με τη θεωρητική σκέψη, η οποία πηγάζει από τη θητεία της στη λογοτεχνική κριτική και τη θεωρία της λογοτεχνίας.Το 1994 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο δοκιμίου για το Γενικά και ειδικά για την ποίηση. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Λύντιας Στεφάνου βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Λύντια Στεφάνου», Η ελληνική ποίηση· Η πρώτη μεταπολεμική γενιά, σ.252-253. Αθήνα, Σοκόλης, 1982 και Ζήρας Αλεξ., «Στεφάνου Λύντια», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
468
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.884 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση