Η ΕΞΟΔΟΣ
zoom in
14.92€ -32% 10.15€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9786185027018

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2012

 • Εκδότης

  Ευρασία

Σας παρουσιάζω το νέο μου βιβλίο για την Ελληνική κρίση. Αποτελείται (κεφάλαια 1 - 8) κυρίως από τις εβδομαδιαίες αναρτήσεις μου στο Blog `Οικονομικές Αντιλογίες` που φιλοξενείται στο In.gr από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012. Τα σημαντικά όμως κεφάλαια (9ο και 10ο) έχουν γραφεί αποκλειστικά για το παρόν βιβλίο.
Είναι πολύ δύσκολο να παίρνει κάποιος το θάρρος να δημοσιεύει αναλλοίωτα παλαιότερα δημοσιευμένα κείμενά του, γιατί απλούστατα μπαίνει στο βάσανο της επιβεβαίωσης μέσα στο χρόνο. Όμως αντλώ ιδιαίτερη ικανοποίηση να αισθάνομαι ότι τα γεγονότα και η κατεύθυνση των πραγμάτων δεν έχουν ανατρέψει τη βασική ισχύ των συλλογισμών.
Το βιβλίο αυτό περιγράφει σε αδρές γραμμές μία ολοκληρωμένη πρόταση Εξόδου από την Οικονομική Κρίση που μαστίζει τη χώρα από το 2009 μέχρι σήμερα και την είσοδο σε μία νέα αναπτυξιακή περίοδο.
Ως αναπτυξιακή διαδικασία ορίζουμε όχι απλώς την άφιξη κάποιων θετικών ρυθμών ανάπτυξης, που και αυτοί βεβαίως σήμερα μας φαίνονται ένα όνειρο μακρινό, αλλά εκείνους τους ρυθμούς οι οποίοι προοδευτικά θα μας οδηγήσουν στην ανάκτηση των απωλειών σε όρους προϊόντος και ανεργίας που υφιστάμεθα κατά τη μεγάλη ύφεση, θα πρέπει να έχουν μάλιστα τέτοιο μέγεθος και ποιότητα ώστε να απορροφήσουν τη δημιουργούμενη ανεργία.
Το βιβλίο δομείται ως εξής: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στο Μνημόνιο εστιάζοντας στα βασικά σημεία και στους άξονες στους οποίους στηρίζεται ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη σημασία των προσδοκιών για το μέλλον και στη σημασία εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Τέλος, στο τελευταίο σημείωμα του κεφαλαίου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεγέθυνσης και συρρίκνωσης της Ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το άμεσο μέλλον, με βάση την ένταση της κρίσης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα σενάρια χρεωκοπίας καθώς και στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης στην επέκταση της κρίσης. Στην εξέλιξη της κρίσης σημαντική συνιστώσα αποτέλεσαν οι δηλώσεις θεσμικών οργάνων στην Ευρώπη οι οποίες φαίνεται να επηρέασαν το κόστος δανεισμού της χώρας και έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη δημιουργία αρνητικών προσδοκιών. Αναφορά γίνεται στις πιθανότητες πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Παναγιώτης Ε. Πετράκης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1953. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διατελεί Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καθώς και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Sterling και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 2005 - 2009. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
210
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.449 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση