Η αξία του Βυζαντίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αξία του Βυζαντίου

Byzantine matters

Averil Cameron

11.50€ -24% 8.74€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789601667539

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2017

 • Εκδότης

  Πατάκη

Για πολλούς το Βυζάντιο παραµένει στρυφνό, περιθωριακό, βαρύ. Παρά τις προσπάθειες ορισµένων νεότερων ιστορικών, προκαταλήψεις εξακολουθούν να παραµορφώνουν την άποψη που έχει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί µελετητές για τον βυζαντινό πολιτισµό, τον οποίο συχνά υποβιβάζουν, αντιµετωπίζοντάς τον ως φτωχό συγγενή του κλασικού κόσµου. Στο βιβλίο αυτό η διεθνούς κύρους ιστορικός Έιβεριλ Κάµερον παρουσιάζει µια πρωτότυπη και προσωπική θεώρηση των προκλήσεων και των ζητηµάτων που έχουν να αντιµετωπίσουν οι ιστορικοί του Βυζαντίου σήµερα.
Γιατί το Βυζάντιο συχνά αγνοείται ή εξορίζεται σε µια δική του ιστορική σφαίρα; Ποια είναι η θέση του Βυζαντίου στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από την αυτοκρατορία και ποια η φύση του πολιτειακού του συστήµατος; Πόσο «ελληνικό» ήταν το Βυζάντιο; Ποια είναι η σχέση του Βυζαντίου µε τον ορθόδοξο χριστιανισµό; Τι πρόσφερε η βυζαντινή εικαστική τέχνη;
Η Κάµερον αντικρούει παρανοήσεις γύρω από το Βυζάντιο, αναλύει γιατί είναι τόσο σηµαντική η ενσωµάτωση του πολιτισµού του σε ευρύτερα ιστορικά σύνολα και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το Βυζάντιο θα έπρεπε να κατέχει κεντρική θέση στη διαρκώς εµπλουτιζόµενη συζήτηση για τις σχέσεις ανάµεσα στη Δύση και στην Ανατολή, στον χριστιανισµό και στο ισλάµ, στον καθολικισµό και στην ορθοδοξία, και στην αρχαία και στη µεσαιωνική περίοδο.
«Σε αυτό το λαµπρό βιβλίο, που ανανεώνει την οπτική µας, µία από τις πλέον διακεκριµένες βυζαντινολόγους του καιρού µας περιγράφει τι έχει αλλάξει και τι πρέπει ακόµη να αλλάξει στον τρόπο που προσεγγίζουµε το Βυζάντιο. Η Αξία του Βυζαντίου, ένα βιβλίο γραµµένο µε προσωπική µατιά, αµεσότητα και οξυδέρκεια, θα αποτελέσει καίριο ανάγνωσµα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το µέλλον των κλασικών, των µεσαιωνικών και των βυζαντινών σπουδών».
Peter Sarris, συγγραφέας του Empires of Faith: The Fall of Rome to the Rise of Islam, 500-700.

«Η Κάµερον πραγµατεύεται µερικά από τα πιο επίµαχα ζητήµατα που θέτει η χιλιετής ιστορία του Βυζαντίου, αντιµετωπίζοντας µε τόλµη προβλήµατα ταυτότητας, εθνικότητας και συνέχειας της γλώσσας και της θρησκευτικής πρακτικής, καθώς και περιβόητα για τη δυσκολία τους θέµατα όπως ο ελληνισµός και η ορθοδοξία. Μέσα από µια συγκριτική ανάλυση ερµηνειών και πολιτισµικών στάσεων, αποδεικνύει τόσο την αδιαµφισβήτητη σπουδαιότητα του Βυζαντίου στον µεσαιωνικόκόσµο όσο και τη σπουδαιότητα που αυτό εξακολουθεί να έχει σήµερα». Judith Herrin, συγγραφέας του Margins and Metropolis και του Unrivalled Influence

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Σταύρος Ζουμπουλάκης (Υπεύθυνος Υποσειράς)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Averil Cameron

Averil Cameron (Συγγραφέας)

Η Άβεριλ Κάμερον είναι ομότιμη καθηγήτρια Αρχαίας και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει διατελέσει κοσμήτορας του Κολεγίου Κιμπλ. Της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Dame Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολλά έργα σχετικά με τη Βυζαντινή και την Αρχαία Ιστορία. Το βιβλίο "Ο Bυζαντινοί" τιμήθηκε με το βραβείο CRITICOS 2006.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Γεωργίου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.324 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση