Ελληνική Ιστορία: Προϊστορία και αρχαϊκοί χρόνοι
zoom in
 • Προσωρινά μη διαθέσιμο

  Καλέστε μας για πληροφορίες

 • ISBN:

  9789604751488

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2010

 • Εκδότης

  Η Καθημερινή

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Α`: Προϊστορικοί και αρχαϊκοί χρόνοι.

Πώς διαμορφώθηκε γεωλογικά ο ελληνικός χώρος; Πότε ακούστηκε για πρώτη φορά η ελληνική γλώσσα στον τόπο μας και από ποια φύλα; Ποιοι ήταν οι πρώτοι "υψηλοί πολιτισμοί" της Ευρώπης; Αυτά είναι μερικά μόνον από τα καίρια ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο πρώτος τόμος της "Ελληνικής Ιστορίας". Αξιοποιώντας τα ευρήματα της παλαιοντολογίας, της αρχαιολογίας, της γλωσσολογίας, αλλά και της μελέτης των μύθων, οι συντελεστές του έργου ταξιδεύουν με τους αναγνώστες στους οικείους τόπους και τους μακρινούς χρόνους της γέννησης του ελληνικού κόσμου.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Μιχάλης Δερμιτζάκης, "Ο ελληνικός χώρος ως την εμφάνιση του ανθρώπου"
- Γεωργία Κουρτέση - Φιλιππάκη, "Η εποχή του Λίθου στην Ελλάδα"
- Γεωργία Κουρτέση - Φιλιππάκη, "Η εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα"
- Κωστής Δαβάρας, "Η Μινωική Κρήτη"
- Καίτη Δημακοπούλου, "Ο Μυκηναϊκός Πολτισμός"
- Μιχάλης Σακελλαρίου, "Η καταγωγή των Ελλήνων"
- Ευάγγελος Ν. Ρούσσος, "Ιστορικοί μύθοι των αρχαίων Ελλήνων"
- Λίνα Γ. Μενδώνη, "Οι ιστορικές απαρχές του αρχαϊκού Ελληνισμού (12ος-8ος αι. π.Χ."
- Λίνα Γ. Μενδώνη, "Η αρχαϊκή Ελλάδα (7ος και 6ος αι. π.Χ.)"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Ν. Ρούσσος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Ν. Ρούσσος γεννήθηκε το 1931 στην Ερμούπολη της Σύρου. Μετά τα εγκύκλια μαθήματα στη γενέτειρά του, σπούδασε φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Παν/μιο της Βόννης ως υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Humboldt. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως συντάκτης στα κέντρα ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ως συντάκτης και ειδικός σύμβουλος της Εκδοτικής Αθηνών σε θέματα αρχαιογνωσίας. Δημοσιεύματα: "Ο Ηράκλειτος στις Εννεάδες του Πλωτίνου" (διδακτορική διατριβή, 1968), "Heraklit-Bibliographie" 1971, "Μένων, ο μαθητής του Γοργία" 1971, "Η πολιτική σκέψη στη Θεσσαλία τον 5ο αιώνα π.Χ." 1972, "Δείγματα λεξικού των Προσωκρατικών" 1973, "Η κοσμολογία της Μιλήτου" 1974 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχ. Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη Υφηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών Επιστημονικών Συμβουλίων και Εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού Hellenic Journal of Geosciences (πρώην Annales Geologiques des Pays Helleniques), καθώς επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίτη Δημακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Δαβάρας (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Δαβάρας είναι ομότιμος καθηγητής μινωικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Έφορος Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης, επέβλεψε και έλαβε μέρος σε πολλές ανασκαφές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Γ. Μενδώνη

Λίνα Γ. Μενδώνη (Συγγραφέας)

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (ΚΕΡΑ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το 1987 εργάστηκε ως επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, στις Κυκλάδες. Τον Ιούνιο του 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΚΕΡΑ) και ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στη βαθμίδα του Κύριου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1998 ήταν επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος ΄΄Ιστορία του τοπίου και τοπικές ιστορίες: Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο΄΄. Διετέλεσε μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου. Μεταξύ Μαρτίου 1999 - Μαρτίου 2004 και Δεκεμβρίου 2009 - Ιανουαρίου 2015 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον Ιούλιο 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄ Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Κουρτέση - Φιλιππάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα A. Μαλτέζου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Χρύσα Μαλτέζου είναι διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Μιχαήλ Σακελλαρίου (Υπεύθυνος Σειράς)


Αλέξανδρος Ι. Δεσποτόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Μαρία Κούρση (Επιμέλεια)

Η ποιήτρια Μαρία Κούρση είναι συντάκτρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Διδάσκει λογοτεχνία στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούλιο του 2008 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 11ο Φεστιβάλ Ποίησης των Λαών της Λεκάνης της Μεσογείου στη Lodeve (Γαλλία). Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Συνέδριο της Unesco στη Θεσσαλονίκη. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 8
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
106
Διαστάσεις:
21x18
Βάρος:
0.211 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση