Εκ των υστέρων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εκ των υστέρων

Κείμενα κριτικής

Γρηγόρης Πεντζίκης

"Αυτή η έκδοση της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. αποκλίνει κάπως από την πάγια εκδοτική γραμμή της επιχείρησης, αφού αντικείμενό της δεν είναι ούτε η Δράμα ούτε η ιστορία της. Η απόκλιση αυτή αποφασίστηκε για να τιμηθεί ένας διανοούμενος της πόλης μας, ο φιλόλογος και ποιητής Γρηγόρης Πεντζίκης. Η τιμή αυτή τού οφείλεται όχι μόνο για τη συνολική πνευματική του παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας αλλά και για την προθυμία με την οποία στήριξε όλα αυτά τα χρόνια τις φιλολογικές εκδηλώσεις της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του πάνω σε θέματα της λογοτεχνίας μας. Αυτές ακριβώς οι εισηγήσεις του δημοσιεύονται εδώ. Ελπίζουμε με την έκδοση αυτή να προσφέρουμε στο κοινό της πόλης μας τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα έναν σημαντικό πνευματικό άνθρωπο, από εκείνους που ζουν ανάμεσά μας και που η εγγύτητα της παρουσίας τους δεν είναι πάντα ανάλογη με το βαθμό στον οποίο εμείς τους γνωρίζουμε και τους εκτιμούμε."

Θωμάς Μαργαρίτης
Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.

"Το πιο βασικό χαρακτηριστικό του κριτικού λόγου του Γρηγόρη Πεντζίκη είνα ακριβώς η αυθεντικότητα που τον διακρίνει. Λέει πάντα αυτό που θέλει να πει και με τον τρόπο που θέλει να το πει. Χωρίς συμβιβασμούς, δισταγμούς ή παραχωρήσεις. Διεμβολίζει τα κείμενα με εφηβική τόλμη ρίχνοντας το γάντι στην παθητικότητα των αισθητικών συμβάσεων και των γλωσσικών εφησυχασμών μας." [...]

Χρίστος Π. Φαράκλας, απόσπασμα από τον πρόλογο με τίτλο: "Ο κριτικός λόγος του Γρηγόρη Πεντζίκη"

"Η ποίηση είναι μια κατεξοχήν σωματική πράξη"
Γρηγόρης Πεντζίκης

Περιλαμβάνονται κριτικά κείμενα-εισηγήσεις για τους: Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νάσο Βαγενά, Βασίλη Τσιαμπούση, Στρατή Δούκα, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Γρηγόρης Πεντζίκης (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Πεντζίκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά κατοικεί μόνιμα στη Δράμα. Κυκλοφόρησαν δύο ποιητικές συλλογές του: "Ομολογίες - σκηνοθετήματα" (1981) και "Φωνές δύο ή ο Ερωτοθάνατος" (1987) και ένας τόμος με δοκίμια κριτικής, με τίτλο "Εκ των υστέρων" (2004). Λογοτεχνικά και κριτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Διδάσκει ως φιλόλογος σε Λύκειο της Δράμας, καθώς και ως επιμορφωτής σε προγράμματα του Ο.Ε.Π.Ε.Κ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.384 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση