Αρχαιολογίες
zoom in
15.28€ -10% 13.75€

Φωτογραφία και αρχαιολογία είναι και οι δύο μέθοδοι επανακτήσεως του παρελθόντος: η αρχαιολογία με τη συλλογή και μελέτη υλικών μαρτυριών, και η φωτογραφία χάρη στην καταγραφή της πραγματικότητας. Και οι δύο όμως πειθαρχίες, αν και θεωρούνται πρότυπα αμερόληπτης μαρτυρίας, υπόκεινται στις αοριστίες της ερμηνείας. Οι φωτογραφίες όπως και τα ευρήματα των ανασκαφών, συνεισφέρουν στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά η κατανόηση αυτή εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις προκαταλήψεις, επιθυμίες και ευαισθησίες του ερμηνευτή. Κάθε καινούργια γενιά αναζητεί -και μοιραία, ανακαλύπτει- επιβεβαίωση των όσων αυτή θεωρεί σημαντικά στα παρελθόν. Επιπλέον, φωτογραφία και αρχαιολογία μπορούν να εκληφθούν ως συστήματα ταξινόμησης ορισμένων πτυχών του κόσμου: η συστηματική φωτογράφιση πύργων νερού και μία συλλογή βυζαντινών νομισμάτων, λόγου χάριν, αντιπροσωπεύουν δύο εκδοχές τέτοιων συστημάτων. [...]

(από τη σελ. 16 του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Φωτογράφος)


Άρις Γεωργίου

Άρις Γεωργίου (Φωτογράφος)

O Άρις Γεωργίου γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1951 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Montpellier της Γαλλίας όπου πήρε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. πολεοδομίας. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και αρχικά ασχολήθηκε με μεταφράσεις (Boris Vian, Θα φτύσω στούς τάφους σας, εκδ. Yπό Σκέψη και John Chilton, H Iστορία της Tζαζ, εκδ. Yποδομή). Yπήρξε επί εξαετία συνεργάτης του ραδιοφώνου (1979-1985, EPT Mακεδονίας) με προγράμματα για τη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική. Από το 1977 εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Bορείου Ελλάδος. Το 1984 ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του PARALLAXIS, Συνδέσμου για την προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας που, τον Mάιο του 1985, διοργάνωσε τις πρώτες διεθνείς εκδηλώσεις φωτογραφίας στην Eλλάδα. Tον Mάιο του 1987 υπήρξε συνιδρυτής του Eλληνικού Mουσείου Φωτογραφίας. Tον Φεβρουάριο του 1988 ήταν ο εμπνευστής και έκτοτε επί δεκαπενταετία διοργανωτής της Φωτογραφικής Συγκυρίας, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Tο 1995 υπήρξε μέλος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη διάρθρωση Eθνικής Πολιτικής για την Kαλλιτεχνική Φωτογραφία και (το 1996 το 1998 και το 2004) εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Mακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Tέχνης. Ως συνεργάτης του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιοδικού Eντευκτήριο εγκαινίασε το ειδικό ένθετο για τη φωτογραφία με τίτλο Camera Obscura που παρουσίασε μέχρι στιγμής 70 ατομικά πορτφόλιος Eλλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 1998 ο Υπουργός Πολιτισμού τον όρισε διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τετραετή θητεία. Το 2002 απεχώρησε από το ΜΘΦ στο οποίο κληροδότησε την Φωτογραφική Συγκυρία. Aντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η αρχιτεκτονική και, σε σημαντικό βαθμό, οι γραφικές τέχνες συνήθως όταν άπτονται πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σωκράτης Μαυρομμάτης (Φωτογράφος)

Ο Σωκράτης Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από το 1979 δουλεύει στην Ακρόπολη, στα έργα αναστήλωσης των μνημείων.

Ελένη Μαλιγκούρα (Φωτογράφος)


Λίζη Καλλιγά (Φωτογράφος)

Η Λίζη Καλλιγά (1943) σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1975-1980) και στο New York Studio School (2000). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα φωτογραφίας στη σχολή "Φωτοκίνηση" στην Αθήνα (1986). Η φωτογραφική της δουλειά είναι περισσότερο γνωστή σε σχέση με τις άλλες μορφές τέχνης με τις οποίες διακρίνεται όπως τα πολυμέσα, το σχέδιο, την χαρακτική. Έλαβε μέρος στις Μπιενάλε Αλεξάνδρειας (2005), Gyumri Αρμενίας (2006, 2008) και Τασκένδης (2007).

Στέργιος Καράβατος (Φωτογράφος)


Erieta Attali (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1966. Απόφοιτος του Goldsmith΄s College, University of London, Μ. Βρετανία (Master of Arts στη Φωτογραφία, 1998). Από το 1992 μέχρι το 2002 εργάστηκε ως φωτογράφος αρχαιολογίας σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία και Γαλλία. Από το 1998 μέχρι σήμερα εργάζεται ως φωτογράφος αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη. Από το 2003 επίκουρη καθηγήτρια Φωτογραφίας Αρχιτεκτονικής στο School of Architecture, Planning and Preservation, Columbia University, NYC, ΗΠΑ.

Θωμάς Γερασόπουλος (Φωτογράφος)


Χρήστος Κουκέλης (Φωτογράφος)


Jean-Daniel Pollet (Φωτογράφος)


Alain Ceccaroli (Φωτογράφος)


Ian Walker (Φωτογράφος)


Keith Arnatt (Φωτογράφος)


Joan Fontcuberta (Φωτογράφος)


Kai-Olaf Hesse (Φωτογράφος)


Anthony Hernandez (Φωτογράφος)


Γιάννης Σταθάτος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Σταθάτος είναι φωτογράφος, συγγραφέας και μελετητής της φωτογραφίας. Έχει οργανώσει εκθέσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Arts Council of England και άλλων ελληνικών και ξένων οργανισμών. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το λεύκωμα των φωτογραφιών της Μαρίας Χρουσάκη (Εθνική Πινακοθήκη, 2000) και η μελέτη "Η δικαίωση του Τλον: φωτογραφία και φανταστικό" (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κοσμάς Παυλόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.416 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση