1821: Η γέννηση ενός έθνους - κράτους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

1821: Η γέννηση ενός έθνους - κράτους

Από τον Καποδίστρια στον Όθωνα

Συλλογικό έργο

Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου

Σωτηρούλα Βασιλείου

6.47€ -28% 4.66€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604820467

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Σκάι

Το παρόν εγχείρημα αποτελεί συλλογική προσπάθεια μιας σύγχρονης απόδοσης του θεμελιακού για τους νεότερους Έλληνες γεγονότος. Είναι η πρώτη, ύστερα από πολλά χρόνια, προσπάθεια συνθετικής προσέγγισης του 1821 και των πρώτων ετών του ελεύθερου κράτους.

Στον τόμο που αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής διασταυρώνεται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός του Πασχάλη Κιτρομηλίδη με την οθωμανική θεώρηση της χρηστής εξουσίας από τον ελληνομαθή μελετητή των οθωμανικών αρχείων της Κωνσταντινούπολης, Sukru Ilicak. Είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ και του ανακτοβουλίου του για την Ελληνική Επανάσταση γνωρίζουν το φως της ιστορικής επιστήμης.

Η Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη γράφει για την προεπαναστατική ελληνική κοινωνία, οι Θάνος Βερέμης και Γιάννης Κολιόπουλος ασχολούνται με τους λόγους που οδήγησαν τους Έλληνες στην Επανάσταση, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης περιγράφει τα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα που έπονται και οι νεότεροι μελετητές, Σωτηρούλα Βασιλείου, Κωνσταντίνος Παπανικολάου και Ρόζη Αγγελάκη, ασχολούνται με τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, τη διαχείριση της κρατικής εξουσίας από τον Καποδίστρια και κατά το μεσοδιάστημα από τη δολοφονία του Κυβερνήτη έως την άφιξη του βασιλιά Όθωνα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου

Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Freie Universitat Berlin (FU Berlin). Έχει διδάξει ελληνική και βαλκανική ιστορία στο ΑΠΘ και στο FU Berlin. Στο παρελθόν εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και την τριετία 2007-2010 εκπροσώπησε το ΑΠΘ στο ευρωπαϊκό δίκτυο CLIOHRES-net στην ομάδα εργασίας "Frontiers and Identities". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία των ιδεών, στις σχέσεις των Βαλκανίων με τον γερμανόφωνο χώρο τον 19ο και 20ό αιώνα και στην ιστορία του Μακεδονικού Ζητήματος.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτηρούλα Βασιλείου

Σωτηρούλα Βασιλείου (Συγγραφέας)

Η Σωτηρούλα Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου έλαβε επίσης με άριστα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της δίπλωμα. Στην εργογραφία της περιλαμβάνεται, πέρα από τα επιστημονικά άρθρα, η μονογραφία Το ονομαστικόν στη Μακεδονία (1750-1900): Διαφωτισμός και ονοματοδοσία, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2012.Διετέλεσε υπότροφος του ΙΚΥ Κύπρου, του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και επιστημονική συνεργάτιδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της οθωνικής περιόδου, τις ιδεολογικές αναζητήσεις των Ελλήνων κατά τον 19ο αιώνα και τη μεταπολεμική διαχείριση και σταδιοδρομία των συντελεστών των εθνικών αγώνων, σε Ελλάδα και Κύπρο. Σχετικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Ασχολείται, επίσης, με τη μικροϊστορία και τη μελέτη οικογενειακών αρχείων, ενώ διηγήματα και νουβέλες της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρόζη Αγγελάκη

Ρόζη Αγγελάκη (Συγγραφέας)

Η Ρόζη Αγγελάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το μεταπτυχιακό της δίπλωμα πάνω στην Τουρκολογία και το διδακτορικό της πάνω στη Διδακτική της Ιστορίας, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει εκπαιδευτεί, επίσης, στην Ενάλια Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον), στο αντικείμενο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Ασχολήθηκε με τη μετάφραση οθωμανικών καταστίχων με την αρωγή του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και έχει εργασθεί ως ερευνήτρια στο Κέντρο Βυζαντινών ερευνών, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και δίδαξε, καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Αρθρογραφεί και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, διαλέξεις, επιστημονικές ημερίδες και επιμορφωτικά προγράμματα που έχουν ως θεματική τους τις τουρκικές και τις οθωμανικές σπουδές, τη Σχολική Ιστορία, την Προφορική Ιστορία, τη Δημόσια Ιστορία, τη Διδακτική της Ιστορίας και το διττό της σκοπό αναφορικά με i) την εξοικείωση των παιδιών με ένα σώμα γνώσεων και ii) τη μύησή τους στη μεθοδολογία της τρέχουσας ιστορικής σκέψης και στη διερεύνηση και κριτική ανάγνωση των ιστορικών πηγών, αλλά και τη Δημόσια Αρχαιολογία, τη Μουσειοπαιδαγωγική, την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τη Διγλωσσία και τη Διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και την Παιδική Λογοτεχνία. Τα τελευταία της πονήματα εστιάζουν στην ανάγκη που προβάλλει σήμερα να αναγνωρίζουν τα παιδιά i) την ταυτότητά τους με άξονα την Ιστορία και ii) τη σχέση της ταυτότητάς τους με τις διαφορετικές που συνυπάρχουν και επικοινωνούν στο σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας την πολυπλοκότητα της ιστορικής πραγματικότητας και την ανάγκη μελέτης των ιστορικών γεγονότων από πολλές και διαφορετικές σκοπιές. Επιπροσθέτως, στις πρόσφατες μελέτες της αναλύει την πολυπρισματικότητα των ερμηνευτικών προσεγγίσεων της ιστορικής αφήγησης και προσπαθεί, όχι μόνο να αποσαφηνίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία το παρελθόν, το παρόν και, συνακόλουθα, το μέλλον στη σύγχρονη εποχή με άξονα την Ιστορία, αλλά και να συνεισφέρει με τα ερευνητικά της αποτελέσματα στην εύρεση μιας λύσης σχετικά με το πώς θα μάθει το σχολείο στους αυριανούς πολίτες να διαχειρίζονται τα ιστορικά προβλήματα δίχως αδιαλλαξία, απολυτότητα και φανατισμό. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρίας, της Ένωσης προφορικής Ιστορίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων,της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής και της Επιτροπής Science and Literature.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Μ. Βερέμης

Θάνος Μ. Βερέμης (Επιμέλεια)

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4 από 5
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.251 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση