Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική της τέχνης
zoom in
22.00€ -10% 19.80€
Η καταιγιστική εισβολή των εικόνων στη ζωή μας έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της σκέψης μας. Η σχεδόν καθολική οπτικοποίηση των κάθε μορφής πληροφοριών αλλά και γνώσεων συνηγορεί σε μια μετατόπιση του σημείου όρασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γενικά και της καλλιτεχνικής παιδείας ειδικότερα. Ο όρος οπτικός πολιτισμός, που αφορά στη σύγχρονη τέχνη που παράγεται με πολλά διαφορετικά στοιχεία και μέσα, οδηγεί στην προσέγγισή της από διαφορετικούς δρόμους, συχνά ανοίκειους για μεγάλο αριθμό ατόμων. Ο τρόπος προσέγγισης και κατανόησης των διαφορετικών αυτών παραγωγών είναι αντικείμενο διερεύνησης των προγραμμάτων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στις μέρες μας. Αντικείμενο αυτού του συλλογικού τόμου είναι η κατάθεση των απόψεων-θέσεων διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης επάνω στα μεταμοντέρνα πολιτιστικά προϊόντα και στους δημιουργούς τους και στον τρόπο που οφείλει να τα διαχειριστεί η εκπαίδευση. Περιλαμβάνονται τα κείμενα των: - Kerry Freedman, "Αναδομώντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση: Η Αναζήτηση των πνευματικών και συναισθηματικών μονοπατιών στη μάθηση" - Douglas G. Boughton, "Τα επτά καθοριστικά χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης του οπτικού πολιτισμού στην καλλιτεχνική εκπαίδευση" - Julia Marshall, "Η εικόνα ως γνώση: Οι οπτικές εικόνες στην έρευνα μέσω της τέχνης" - Fridhelm Klein, "Δυνατότητες ενός πραγματικού διαλόγου. Το σχολείο και το Πανεπιστήμιο (η Ακαδημία Καλών Τεχνών) είναι χώροι μεταφοράς των γλωσσών του καλλιτέχνη" - Δημοσθένης Κοκκινίδης, "Οπτική αφασία και καλλιέργεια του βλέμματος στο σχολείο" - Νίκος Κατσικούδης, "Η διδασκαλία της κλασικής τέχνης σήμερα" - Όλγα Βάσση, "Κατοπρισμοί των πολύμορφων εκφάνσεων του βυζαντινού κόσμου στην τέχνη" - Ηλίας Κούβελας, "Η φυσιολογία της δημιουργικότητας" - Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, "Από το ίχνος στη μορφή" - Τιτίκα Σάλλα, "Η μεθοδολογία της διδασκαλίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ" - Ανδρέας Ιωαννίδης, "Σκέψεις για τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης" - Μάνθος Σαντοριναίος, "Η σύγχρονη τεχνολογία στη διδακτική της τέχνης" - Λουίζα Κακίση - Παναγοπούλου, "Η εικαστική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση" - Αντώνης Βάος, "Από την εκφραστική προσπάθεια στην κατανόηση των οπτικών μορφών. Διερευνώντας αλλά και διερευνώντας τα όρια της παρέμβασης του εκπαιδευτικού της τέχνης" - Έλλη Τρίμη, Άντρη Σάββα, "Η εις βάθος προσέγγιση στην τέχνη για την προσχολική και σχολική ηλικία. Διαθεματικά προγράμματα και ο ρόλος του εκπαιδευτικού" - Ουρανία Κούβου, "Διδακτική της τέχνης: Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών" - Ξένια Αραπάκη, "Η αναγκαιότητα της διδακτικής και της διδασκαλίας των εικαστικών τεχνών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση" - Δημήτριος Ράτσικας, "Οπτική διερεύνηση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής" - Μαριάννα Παυλίδου, "Η εικαστική αγωγή στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σύγκριση με το παράδειγμα της Γερμανίας" - Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, "Η εκπαίδευση στην τέχνη με νέα μέσα"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής. Από την "Εικόνα του σώματος των σχιζοφρενών" (1982) μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, περιοδικά και βιβλία. Κύριοι τομείς των ενδιαφερόντων του είναι η ψυχοπαθολογία των ψυχώσεων, των αρχαϊκών τραυμάτων και των ψυχοσωματικών αποδιοργανώσεων, η ψυχογλωσσολογία και η αισθητική. Από το 1992, με τη συστηματική παράλληλη έκδοση της ποιητικής του παραγωγής, δημοσιοποιεί και τον επέκεινα της σκέψης λόγο του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Κοκκινίδης

Δημοσθένης Κοκκινίδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 12 Οκτωβρίου 1929. Για δύο χρόνια φοίτησε στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ακολουθεί δίμηνη παραμονή του στο Άγιο Όρος (1958), όπου μελετά βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Παίρνει διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958). Από το 1959 μέχρι το 1961 είναι υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Κατά τη δεκαετία του ʼ60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). Το 1975 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Διετέλεσε πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας από το 1997. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Αθήνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Δ. Κούβελας (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Κούβελας είναι ομότιμος καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τιτίκα Σάλλα - Δοκουμετζίδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Βάος (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Βάος γεννήθηκε στη Μήλο, το 1958. Σπούδασε εικαστικές τέχνες στη Ρώμη και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Ιωαννίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Α. Τρίμη (Συγγραφέας)

Η Έλλη Τρίμη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Αισθητικής Παιδείας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει μαθήματα Εικαστικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το 1988. Από το 1999 διδάσκει το μάθημα της Ειδικής Διδακτικής της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και την περίοδο 2002-2004 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1977 δίδαξε Εικαστικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ όπως και στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού της έργου έχει, παράλληλα, διοργανώσει πολλές εκθέσεις με έργα μαθητών και φοιτητών της. Είναι επίσης δημιουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και έχει διοργανώσει εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών στα ετήσια συνέδρια του Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών High/Scope ως επιστημονικός σύμβουλος, συνεργάτης και υπεύθυνη για την ανάπτυξη προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής. Είναι συγγραφέας μιας σειράς βιντεοταινιών και εγχειριδίων με τον τίτλο Supporting Young Artist, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις High/Scope Press. Υπήρξε επίσης καλλιτεχνική σύμβουλος του προγράμματος Μελίνα Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Από το 2003 είναι υπεύθυνη του Γραμματισμού Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του ΙΔΕΚΕ. Ως ζωγράφος και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Βορείου Ελλάδος έχει παρουσιάσει έργα της σε οχτώ ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνθος Σαντοριναίος (Συγγραφέας)

Ο Μάνθος Σαντοριναίος είναι επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας Medi@terra.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουίζα Κακίση - Παναγοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Βάσση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Douglas G. Boughton (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κατσικούδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Οντέτ Βαρών - Βασάρ

Οντέτ Βαρών - Βασάρ (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1957), και είναι ιστορικός και μεταφράστρια. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεώτερη ιστορία στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Παρίσι ΙV). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) με αντικείμενο τις αντιστασιακές οργανώσεις των νέων. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Για το πρώτο της βιβλίο που είναι εξαντλημένο "Ελληνικός Νεανικός Τύπος 1941-1945. Καταγραφή", τόμ. Α΄-Β΄, εκδ. ΙΑΕΝ, Αθήνα 1987, βλ. www.iaen.gr. Ερευνητικά πεδία: η συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στην Αντίσταση, η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της, η στρατοπεδική λογοτεχνία, η πολιτισμική ταυτότητα των σεφαραδιτών Εβραίων. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά "Αντί", "Ο Πολίτης", "Μνήμων", "Σύγχρονα Θέματα" (μέλος της συντακτικής επιτροπής) , "Historein", "Νέα Εστία" και στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Η Καθημερινή", "Η Αυγή". Συνεργάζεται με το περιοδικό "the books΄ journal". Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού "Μνήμων" και ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού (1990-2000). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε συλλογικούς τόμους στη Γαλλία (βλ. www.academia.edu). ΄Εχει συνεργαστεί με το "΄Ιδρυμα για την Μνήμη του Άουσβιτς" (Βρυξέλλες), με τη "Maison d΄Izieu", με τη "Fondation pour la Memoire de la Shoah" (Παρίσι) και με πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο Στρασβούργο και στην INALCO. Δίδαξε το μάθημα της "Ελληνικής Ιστορίας" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2001-2017) ως καθηγήτρια-σύμβουλος. Διδάσκει στο σεμινάριό της για τη "Γενοκτονία των Εβραίων: Ιστορία, Μνήμη, Αναπαραστάσεις" στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από το 2011 καθώς και στα ετήσια σεμινάρια του Μουσείου στην Αθήνα για τη "Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος". Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Από το 1995 ως το 2008 εξέδωσε κι επιμελήθηκε το ετήσιο περιοδικό "Μετάφραση", με αντικείμενο τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μεταφρασεολογία. Δίδαξε μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Μεταπτυχιακό Μετάφραση-μεταφρασεολογία του ΕΚΠΑ. Τιμήθηκε με τη διάκριση Chevalier de l΄ordre des Arts et des Lettres (Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών) το 2006 από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τιτίκα Σάλλα - Δοκουμετζίδη (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
191
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.336 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση