Στην παραλία
zoom in

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα «Παραλίες», είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή ο αναγνώστης θα χαμογελάσει. Θα έχει αντιληφθεί πως η σκοτεινή αύρα που περιβάλλει τα σώματα των λουομένων υποδηλώνει τον καθαγιασμό τους, τη μετουσίωσή τους, σε χαρακτήρες μιας πολύ προσωπικής μυθοπλασίας. Θα έχει καταλάβει πως ο Γιώργος Δεπόλλας με αυτές τις φωτογραφίες δεν περιγράφει καταστάσεις, αλλά αφηγείται ιστορίες χαμογελώντας και ο ίδιος. (...) Ανάμεσα στα «Πορτρέτα», τους «Μοναχικούς Ανθρώπους» και τις «Παραλίες» μεσολαβεί ουσιαστικά μια δεκαετία και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πολλά πράγματα άλλαξαν στη φωτογραφία. Η μορφή των φωτογραφιών στις «Παραλίες» είναι σημαντικά διαφορετική, δείχνοντας ταυτόχρονα με παραδειγματικό τρόπο τη μετάβαση της φωτογραφίας στο νέο εκφραστικό πεδίο της δεκαετίας του ’80. Σε αυτές τις νέες αντιλήψεις για τη φωτογραφία ο Γιώργος Δεπόλλας βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει τη μυθοπλασία του. Οι φωτογραφίες αφορούν στιγμιότυπα λουόμενων σε παραλίες της Αττικής και κυρίως στην παραλία της Λούτσας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η εκτύπωσή τους στο φωτογραφικό χαρτί δίνει την εντύπωση μιας γκρίζας ομίχλης, μιας μελαγχολικής αύρας που εκπορεύεσαι από τα σώματα των λουομένων. Μοιάζει σαν σκόνη από χώμα που σηκώνει ο αέρας από το έδαφος και λεκιάζει τον ουρανό, δημιουργεί κυκλικά στίγματα, διαχέεται στις παρυφές του τετράγωνου κάδρου και σκοτεινιάζει το φως του ήλιου. Όλα αυτά είναι ανεξήγητα ως φυσικά φαινόμενα αλλά και πρωτοφανή ως φωτογραφικά ιδιώματα. (...)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Κωστής Αντωνιάδης (Συγγραφέας)

Ο Κωστής Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη φωτογραφία και έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό εκθέσεων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962) σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία και έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey και Villem Flusser για τη φωτογραφία στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Δεπόλλας

Γιώργος Δεπόλλας (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του Image Studio (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) και της εκδοτικής εταιρίας Fotorama (1983). Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό, τις δραστηριότητές του αυτές τις συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του, έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλλημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θάλεια Μπίστικα (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
131
Διαστάσεις:
33x29
Βάρος:
1.41 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση