Σε σκοτεινούς δρόμους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σε σκοτεινούς δρόμους

Το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο

Συλλογικό έργο

Θόδωρος Σούμας

Γιάννης Δεληολάνης

10.86€

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος «Σε σκοτεινούς δρόμους: το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο», που οργανώθηκε από το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 16-25 Νοεμβρίου 2007. (. . .) Διατρέχοντας μια περίοδο που ξεκινά από την δεκαετία του 50 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, το αφιέρωμα φιλοδοξεί να αναδείξει τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε δημιουργούς διαφορετικών εποχών, νοοτροπίας ή αισθητικής και να «οριοθετήσει» μέσα από χαρακτηριστικά και αξιοπρόσεκτα παραδείγματα την ξεχωριστή και εξαιρετική γόνιμη πορεία αυτού του ιδιαίτερου κινηματογραφικού είδους στο κινηματογραφικό παρελθόν, παρόν και - γιατί όχι - μέλλον της χώρας μας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θόδωρος Σούμας

Θόδωρος Σούμας (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων και κριτικός κινηματογράφου. Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο "Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας" των Βρυξελλών (I.A.D.). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο "Τέταρτο", στην "Αυγή", σε εκδόσεις του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους του μεγάλου μήκους "Περί έρωτος". Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα - ερωτισμός" (1983), "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινενά" (1992) και "12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες" (1999). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα" (2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Δεληολάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Γουδέλης

Τάσος Γουδέλης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1949, στην Αθήνα. Σπούδασε νομιμά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο". Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων: "Αρπακτικά", 1990, "Πρωινή επίσκεψη", 1993, "Σκιές γυναικών", 1996, "Ο ύπνος του Άλφρεντ", 1999, "Η γυναίκα που μιλά", 2002 (κρατικό βραβείο Διηγήματος & βραβείο Διηγήματος του περιοδικού "Διαβάζω"), το μυθιστόρημα "Οικογενειακές ιστορίες", 2006, και τις μελέτες για σκηνοθέτες του κινηματογράφου: "Όρσον Ουέλς", 1985, "Αφοι Ταβιάνι", 1986, και "Τζων Χιούστον", 1988. Άρθρα του για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και εφημερίδες. Aπό το 1998 συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύοντας κυρίως, κριτικές ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σενάριο σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Το 2007 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία "Ο δολοφόνος της λεωφόρου" (15΄), μαζί με τον γιο του Βασίλη Γουδέλη, βασισμένη σε διήγημά του από τη συλλογή "Αρπακτικά". Ακολούθησε, το 2008, η μικρού μήκους ταινία "Η συνάντηση" (14΄), βασισμένη και πάλι σε δικά του διηγήματα, η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για "την πρωτότυπη και σύγχρονη κινηματογράφηση και τη νέα ματιά στην κινηματογραφική γλώσσα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Φραγκούλης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε χημεία στο Μόνκτον (Καναδά) και στην Ορλεάνη (Γαλλία) και φωτογραφία στην ΑΚΤΟ. Παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας και κινηματογράφου, πολιτιστικής διαχείρισης και σημειολογίας του θεάτρου, της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας. Από το 2001 έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια σχετικά με τον κινηματογράφο, κυριώς στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης-Οπτικοακουστικού Τομέα. (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.) και στη Σχολή Σταυράκου. Είναι κριτικός κινηματογράφου. Έχει γράψει σε διάφορες εφημερίδες ("Εξόρμηση", "Αθηναϊκή" κ.λπ.) και σε περιοδικά ("Μανδραγόρας", "Ουτοπία", "Άρδην", "Γραφή", "Ύφος" κ.ά.). Υπήρξε εκδότης και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "αντι-Κινηματογράφος" και τώρα του "Επικοινωνία και Κινηματογράφος" (πλέον στο διαδίκτυο: www.cinema-greece.gr). Από το 1992 είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), της οποίας είναι σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συντακτών και της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Χαρίτος

Δημήτρης Χαρίτος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Χαρίτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βιοπορίστηκε εξαντλώντας όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Ιστορία του Απρίλη (1955), Περιπέτειες με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον έρωτα (1961), Μανδραγόρες (1980), Μυθεύματα κι Αυτοβιόγραφα (2009).

Ποιήματά του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στα περιοδικά: Νέα ΕστίαΝέα ΠορείαΤραμΠλανόδιοΟμπρέλαΕντευκτήριοΤο ΔέντροΗ ΛέξηΤομέςΑκτήΝέα ΣύνοραThe Athens Review of Books κ.ά. Παράλληλα, από το 1960 γράφει κείμενα θεωρίας και κριτικής για τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Συνεργάστηκε τακτικά με περιοδικά ΖυγόςΤο ΤέταρτοΚαινούργια εποχήΑντί, ενώ από το 1968 καλύπτει ανελλιπώς τα θέματα του κινηματογράφου στο περιοδικό Νέα Εστία.

Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ετήσιου Συμποσίου Ποίησης, το οποίο πραγματοποιείται στην Πάτρα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Καρυπίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών του Άμστερνταμ και κινηματογράφο στην Ακαδημία Κινηματογράφου της ίδιας πόλης. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο (SFB). Σκηνοθέτησε γύρω στα 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, ενώ κατά καιρούς δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του "Θεόφιλος ο ζωγράφος" κέρδισε το 1979 το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά το χρονικό διάστημα 1988-90. Φιλμογραφία: - 1967 "Όριο" (μικρού μήκους) - 1975 "Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ) - 1979 "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" - 1982 "Επικίνδυνο παιχνίδι" - 1986 "Μάγισσες" - 1988 "Στη σκιά του φόβου" - 1992 "Η ουρά του φιδιού" - 1992 "Πεθαμένο λικέρ" - 1995 "Μαγεμένοι" - 2004 "Ουτοπία"
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Ζήκος

Σωτήρης Ζήκος (Συγγραφέας)

Ο Σω­τή­ρης Ζή­κος είναι δη­μο­σι­ο­γρά­φος και κρι­τι­κός κι­νη­μα­το­γρά­φου, μέ­λος της Πα­νελ­λή­νι­ας Ένω­σης Κρι­τι­κών Κι­νη­μα­το­γρά­φου (Π.Ε.Κ.Κ.). Ερ­γά­ζε­ται ως αρ­χι­συ­ντά­κτης του πε­ρι­ο­δι­κού CITY magazine. Έγρα­ψε σε­νά­ρια για ται­νί­ες μι­κρού μή­κους που συμ­με­τεί­χαν στο Φε­στι­βάλ Ται­νι­ών Μι­κρού Μή­κους της Δρά­μας. Συ­νερ­γά­στη­κε ως επι­φυλ­λι­δο­γρά­φος με την εφη­με­ρί­δα «Μα­κε­δο­νία» το έτος 1998. Αρ­θρο­γρά­φη­σε στην εφη­με­ρί­δα «Αγ­γε­λι­ο­φό­ρος της Κυ­ρι­α­κής», με προ­σω­πι­κή του στή­λη, από τον Ια­νου­ά­ριο του 2004 μέ­χρι τον Απρί­λιο 2005. Έχει εκ­δώ­σει δύο συλ­λο­γές δι­η­γη­μά­των με τίτ­λους «Η με­γά­λη τσου­λή­θρα» (1998) και «Αγρύ­πνια» (2001) από τις εκ­δό­σεις Πα­ρα­τη­ρη­τής.

Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κεχαγιάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τούλας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο, σε περιοδικά και σε εφημερίδες. Έχει εκδόσει το free press περιοδικό "Παράλλαξη". Σχεδόν κάθε νύχτα εδώ και δέκα χρόνια έλεγε παραμύθια στις κόρες του, συνήθως αυτοσχεδιάζοντας για να μη βαριούνται.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Κοκκαλένιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Ξιφιλίνος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Τύρος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Βεζυρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θόδωρος Γιαχουστίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κωνσταντινίδης

Κώστας Κωνσταντινίδης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1986 είναι κριτικός κινηματογράφου και κριτικός μουσικής κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), καθώς και της Παγκόσμιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Από το 1988, συνεργάτης ραδιοφωνικών, θεατρικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.Τον Ιούνιο του 1996, ύστερα από αίτησή του, επιλέχθηκε από το Film Music Academy και παρακολούθησε σεμινάρια κριτικής της μουσικής του κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 2004 και το 2005 ήταν μέλος της 50μελούς Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου. Παράλληλα είναι συλλέκτης μουσικής και διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές δίσκων κινηματογραφικής μουσικής (soundtracks) στην Ελλάδα, με περίπου 18.500 χιλιάδες δίσκους. Έχει δημοσιεύσει κριτικές και κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες. Τα τελευταία χρόνια ζει στα Χανιά της Κρήτης, όπου από το 2005 δημοσιεύει κείμενα κινηματογραφικής κριτικής στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα". Από το 2000 έως και το 2007 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του "Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου" στα Χανιά. Επίσης, από το 2000 έως το 2004 και από το 2009 έως σήμερα, παρουσιάζει στην ΕΡΑ Χανίων εβδομαδιαία εκπομπή με αναλύσεις και κριτικές νέων ταινιών, και από το 2010 την κινηματογραφική εκπομπή "Πέμπτη στην Εβδόμη" στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης (www.neatv.gr). Ο Κώστας Κωνσταντινίδης έχει ασχοληθεί, επίσης, συστηματικά με την ιστορία και την αρχειοθέτηση του Ελληνικού Κινηματογράφου, πράγμα που απέδωσε καρπούς το 1995, όταν εξέδωσε (μαζί με τον συνεργάτη του Πάνο Κοκκαλένιο) το CD-RΟΜ με τίτλο "Η Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Κινηματογράφου", με όλες τις ταινίες ελληνικής παραγωγής από το 1914. Ανάλογη είναι και η ενασχόλησή του με τις ταινίες μικρού μήκους: είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που πρόκειται να εκδοθεί από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
94
Διαστάσεις:
28x17
Βάρος:
0.28 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση