Ο Γκρέκο και η τέχνη της εποχής του
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Γκρέκο και η τέχνη της εποχής του

Τα σχόλια στους βίους του Βαζάρι

Fernando Marias

24.88€ -27% 18.16€

Με την παρούσα έκδοση των ιδιόχειρων σημειώσεων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε ένα αντίτυπο των «Βίων των πλέον εξαίρετων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων» του Τζόρτζο Βαζάρι, η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη σκέψη του γίνεται πολύ ουσιαστικότερη. Πρόκειται για τη δημοσίευση των σχολίων που έκανε στη δεύτερη, επαυξημένη και αναθεωρημένη, έκδοση των «Βίων» (Φλωρεντία 1568, η πρώτη είχε κυκλοφορήσει πάλι στη Φλωρεντία 18 χρόνια νωρίτερα), που πρέπει να του χάρισε ο Federico Zuccaro, όταν τον είχε επισκεφθεί στο Τολέδο, το 1586. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Xavier de Salas αγόραζε σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο του Λονδίνου ένα αντίτυπο των «Βίων» γεμάτο δυσανάγνωστες σημειώσεις στα περιθώρια, γραμμένες από ένα άγνωστο χέρι σε μια ιδιόμορφη ιταλο-ισπανική γλώσσα, δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί σε τι θησαυρό είχε βάλει το χέρι του. Χρειάστηκαν χρόνια για να καταφέρει να εντοπίσει τον συγγραφέα των σημειώσεων, χάρη σε ένα σχόλιο, γραμμένο από διαφορετικό χέρι, που τελείωνε με την υπογραφή «Τριστάν», το όνομα του κυριότερου μαθητή του Θεοτοκόπουλου στο Τολέδο. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τριάντα χρόνια μέχρις ότου ο Fernando Marias δημοσιεύσει το βιβλίο που κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά, με την ακριβή μεταγραφή των σημειώσεων του Γκρέκο και τη μετάφρασή τους στα ισπανικά, προσθέτοντας λίγες βασικές επεξηγήσεις.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).


Fernando Marias (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Ηράκλειο Κρήτης
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
29x18
Βάρος:
0.653 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση