Πρόσωπο, ευχαριστία και βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρόσωπο, ευχαριστία και βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική

Σύναξιε ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα

Συλλογικό έργο

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Δ. Ζηζιούλας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της θεολογικής γενιάς του ΄60, απολαμβάνοντας οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση. Δεσπόζοντας εδώ και δεκαετίες στον διεθνή θεολογικό χώρο, όπως και στον οικουμενικό εκκλησιαστικό διάλογο, πυροδοτεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του τον γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα ουσιώδη της θεολογικής συζήτησης και της εκκλησιαστικής ζωής, ανοίγοντας ταυτόχρονα την σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία σε μία καρποφόρα συνάντηση με τον νεωτερικό πολιτισμό, πέρα από ομολογιακές και αμυντικές αγκυλώσεις αλλά και χωρίς τον φόβο της κάθε ετερότητας. Θεμελιώδεις άξονες του θεολογικού του προγράμματος αποτελούν το πρόσωπο, όπως επίσης και η ευχαριστιακή και εσχατολογική πρόγευση της σωτηρίας του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσης στο πλαίσιο του εκκλησιαστικού γεγονότος. Με τις πρωτότυπες και διεισδυτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του στην πατερική παράδοση, ανατέμνει υπαρξιακά τα δόγματα της πίστεως και την παράδοση της Εκκλησίας, επιχειρώντας να φέρει σε ουσιαστικό διάλογο την εκκλησιαστική εμπειρία με τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος, ζώντας σε καιρό ραγδαίων μεταβολών, κατακλύζεται από πλήθος υπαρξιακών και άλλων προβλημάτων (ατομικισμός, οικολογικό πρόβλημα, εκκοσμίκευση κ.ά.), επιζητώντας όμως παράλληλα να γνωρίσει και να βιώσει την υπαρκτική αλήθεια. Για τους λόγους αυτούς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, αποφάσισε την υποδοχή του διακεκριμένου ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Εταίρου και Επιτίμου μέλους της, διοργανώνοντας προς τιμήν του Διεθνές Συνέδριο και άλλες συναφείς εκδηλώσεις κατά το διήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2011, με γενικό τίτλο "Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Δ. Ζηζιούλας: Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική". Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του εν λόγω Συνεδρίου, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι μελετητές του έργου του αναλύουν διάφορες πτυχές της πολύπλευρης σκέψης του κορυφαίου ορθοδόξου θεολόγου των ημερών μας, όπως και τα κείμενα της τιμητικής εκδήλωσης και την ομιλία του ίδιου του Μητροπολίτη Περγάμου.

κ.ά. (Εισηγητής)


Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Εισηγητής)


Σταύρος Γιαγκάζογλου (Εισηγητής)


Δημήτριος Μπαθρέλλος (Εισηγητής)

O π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είναι ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Σπουδασε φιλολογία (1986-1990) και θεολογία (1991-1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συστηματική θεολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1996-2000). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της συστηματικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001. Διδάσκει δογματική θεολογία ως επισκέπτης λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (από το 2002) και του Λονδίνου (από το 2004), και έχει διατελέσει Visiting Research Fellow του King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007).

Κωνσταντίνος Ζ. Δεληκωσταντής (Εισηγητής)


Νικόλαος Ασπρούλης (Εισηγητής)


Γεώργιος Δ. Μαρτζέλος

Γεώργιος Δ. Μαρτζέλος (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Μαρτζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεολογία, ιστορία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Χαϊδελβέργης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει ιστορία της ορθόδοξης θεολογίας και δογματική. Το συγγραφικό του έργο στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά καθώς και σε άλλες γλώσσες, ανέρχεται στις 100 και πλέον μελέτες.

Χαράλαμπος Βέντης (Εισηγητής)

Ο Χαράλαμπος Βέντης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβαίν. Eίναι επίκουρος καθηγητής της φιλοσοφίας της θρησκείας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο ΕΑΠ και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Τα γνωστικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την καντιανή σκέψη, τη φιλοσοφία της γλώσσας, τον μεταμοντερνισμό, τη σύγχρονη πολιτική θεωρία και ηθική (ειδικότερα τον πολιτικό φιλελευθερισμό του John Rawls) και τη φιλοσοφία της θρησκείας. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τη μελέτη "The Reductive Veil: Post-Kantian Non Representatinalism versus Apophatic Realism" από τις εκδόσεις Επέκταση, Κατερίνη, 2005 και την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά "Χάιντεγγερ και Αρεοπαγίτης: Περί απουσίας και αγνωσίας του Θεού" (Edinburgh: Continuum, 2004). Το πιο πρόσφατα δημοσιευμένο κείμενό του είναι το "Pacifist Pluralism versus Militant Truth: Christianity at the Service of Revolution in the Work of Slavoj Zizek", στον τόμο "Slavoj Zizek and Christianity", επιμ. Sotiris Mitralexis και Dionysios Skliris (Oxon & New York: Routledge, 2019).

Κωνσταντίνος Αγόρας (Εισηγητής)


Θεόφιλος Αμπατζίδης (Εισηγητής)


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Σελίδες:
360
Διαστάσεις:
20χ20
Βάρος:
0.794 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση