Προγράμματα σπουδών των φιλολογικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νέα διδακτικά βιβλία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προγράμματα σπουδών των φιλολογικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νέα διδακτικά βιβλία

Σεμινάριο 34

Συλλογικό έργο

13.76€ -20% 11.01€

Η εισαγωγή νέων διδακτικών βιβλίων που συστοιχεί με την εκπαιδευτική πολιτική και τη μορφή της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αποτελώντας το τελικό στάδιο ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ήταν αναγκαία· τα βιβλία πρέπει να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προσαρμόζονται στις επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής. Τα καινούρια εγχειρίδια, (. . .) συντάχθηκαν με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα επιστημονικά, παιδαγωγικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους (και αξιολογήθηκαν από επιτροπές κρίσης, ως δείγματα και στο σύνολό τους). Η σύνταξή τους, βέβαια, έγινε με βάση τα ανανεωμένα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ), γνωστά ως Διαθεματικά Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΠΠΣ) και το Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΠΣ). Τα νέα προγράμματα Σπουδών υπηρετούν ένα νέο εκπαιδευτικό προσανατολισμό: στοχεύουν στην ανανέωση, αλλά και στην ολοκλήρωση της διδασκόμενης ύλης και υιοθετούν την αρχή της διαθεματικότητας (. . .), δηλαδή τη διαθεματική - διεπιστημονική ολιστική προσέγγιση της γνώσης, με τη μέθοδο των σχεδίων εργασίας (project - ομαδοσυνεργατική διδασκαλία), ως φιλοσοφία δόμησης των σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπακώστας (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Παπακώστας είναι καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αθηνών αντίστοιχα. Διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με την περίοδο 1880 κι εξής και έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και του Βουκουρεστίου. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες και μονογραφίες για τους όρους "Φιλολογία - Ελαφρά Φιλολογία - Λογοτεχνία", για τον Διονύσιο Σολωμό, για την Κωνσταντινουπολίτισσα πεζογράφο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για το περιοδικό Εστία και το διήγημα, για τους Φωτιάδη, Καρυωτάκη και Λαπαθιώτη. Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση των Απάντων του Γ. Δροσίνη. Έχει συνεργασθεί με τα περιοδικά Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία και με τις εφημερίδες Το Βήμα, Τα Νέα, Η Αυγή, Η Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή. Για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί δύο φορές (1985 και 1992) από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (1996-1997) και Πρόεδρος αυτής κατά την περίοδο 1998-2001. Από τον Ιούνιο του 2002 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Χριστίνα Κουλούρη (Εισηγητής)

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Παιδείας και Κοινωνίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ελένη Κατσαρού (Εισηγητής)

Η Ελένη Κατσαρού σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. της ίδιας σχολής. Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο "Θεωρίες Αναλυτικών Προγραμμάτων - Διδακτική". Έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα εργασίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο "Από τη διδασκαλία στην έρευνα. Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης" (σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσάφο). Έχει συμμετάσχει σε ομάδες σύνταξης Αναλυτικών Προγραμμάτων, όπως και συγγραφικές ομάδες σχολικών εγχειριδίων και γενικότερα εκπαιδευτικού υλικού για τη Νεοελληνική Γλώσσα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αθανάσιος Ε. Γκότοβος (Εισηγητής)

Ο Αθανάσιος Ε. Γκότοβος γεννήθηκε το 1951. Τελείωσε το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δίδαξε Παιδαγωγικά στο Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Διδασκαλίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (1980-1981). Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου. Στο πεδίο ειδίκευσής του ανήκουν οι Θεωρίες του Σχολείου, η Διδακτική της Γλώσσας, οι Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και η Διαπολιτισμική Παιδαγωγική.

Σοφία Παράσχου - Χατζηδημητρίου

Σοφία Παράσχου - Χατζηδημητρίου (Εισηγητής)

Η Σοφία Παράσχου - Χατζηδημητρίου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κάρπαθο. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε δίπλωμα στην ειδίκευση "Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία" και ακολούθως εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην παιδική λογοτεχνία. Από το 2003 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων στον Πειραιά. Επίσης δίδαξε Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει 30 λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικους και ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας που έγραψε (2006) τα Νέα Ανθολόγια Λογοτεχνίας για την Α΄ και Β΄ γυμνασίου. Το βιβλίο της "Και οι κακοί έχουον ψυχή", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων(2004). Με βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς έχει τιμηθεί η ποιητική της συλλογή "Μικρές πυγολαμπίδες", και με έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το μυθιστόρημα "Το παιδί της καρδιάς". Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο του ΚΕΒΠ "Για τον ΄Ελληνα Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" και έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους Χαρακιά στη μνήμη. Είναι περήφανη μαμά της Ειρήνας, του Γιάννη και της Μαρίνας.

Σπύρος Τουλιάτος (Εισηγητής)


Χριστίνα Βέικου (Εισηγητής)


Σωφρόνης Α. Χατζησαββίδης (Εισηγητής)

Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βρυξελλών. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας και της Κύπρου μαθήματα Γλωσσολογίας και Διδακτικής της ελληνικής γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία και περί τις εκατό εργασίες γλωσσολογικού και γλωσσοπαιδαγωγικού περιεχομένου σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ασχολείται επιστημονικά με τη νεοελληνική γλώσσα, τη διδακτική της, την ποικιλία της και το δημοσιογραφικό λόγο.

Μαρία Αδάμου (Εισηγητής)

Η Μαρία Αδάμου - Ρασή γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής), όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κλάδου ψυχολογίας και, παράλληλα, απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης από το ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Είναι σχολική σύμβουλος φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και διδάσκει στα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Το εκπαιδευτικό σύστημα στην υπηρεσία του εθνικού κράτους - Η ελληνική περίπτωση 1950-1976" (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2002), ενώ μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, Σύγχρονη Εκπαίδευση, Μέντορας, Νέα Παιδεία, Ο Πολίτης, Θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ.ά. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της αφορούν την ιστορική και κοινωνιολογική διάσταση της εκπαίδευσης και τη διδακτική των κοινωνικών σπουδών.

Βασίλης Τσάφος (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Τσάφος είναι φιλόλογος, διδάκτωρ της Παιδαγωγικής με θητεία στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρετεί ως Πάρεδρος ε.θ. στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ασχολείται με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και γλώσσας και την εκπαιδευτική έρευνα. Έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες σε διάφορα περιοδικά. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Από τη διδασκαλία στην έρευνα. Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης" (Σαββάλας 2003, σε συνεργασία με την Ελένη Κατσαρού)

Δημήτρης Κ. Γιαννακόπουλος (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Άργος το 1959 και είναι ιστορικός. Ο τίτλοι σπουδών του περιλαμβάνουν τα πτυχία Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Σήμερα κατέχει τη θέση Παρέδρου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικού περιεχομένου σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Διαθέτει επίσης εμπειρία στην αρχειακή έρευνα. Από το 1999 είναι τακτικό μέλος της "Εταιρείας Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νεώτερου Ελληνισμού με τη Δύση". Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τομέα των σχέσεων του Ελληνισμού με το Δυτικό Κόσμο και στη σύνδεση της Νεότερης Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Γιώργος Κ. Μύαρης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Κ. Μύαρης είναι φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στην κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία.

Χρίστος Κυριαζόπουλος (Εισηγητής)


Απόστολος Τζίφας (Εισηγητής)


Δημήτρης Παπαγεωργάκης (Εισηγητής)


Γεωργία Η. Χαριτίδου (Επιμέλεια)

Η Γεωργία Χαριτίδου είναι Διευθύντρια του Α΄ Λυκείου Καλλιθέας, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
283
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.521 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση