Όψεις φύλου και διακρίσεων
zoom in
15.00€ -10% 13.50€
 • Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη

  Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.

 • ISBN:

  9789609509138

 • Κατηγορίες:

  Ισότητα Φύλων

 • Έτος κυκλοφορίας

  2021

 • Εκδότης

  Γκόνης

Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί «γυναικείο ζήτημα», αλλά οφείλει να προβληματίζει και να απασχολεί εξίσου άνδρες και γυναίκες. Η έμφυλη ισότητα θεωρείται σήμερα όχι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προϋπόθεση και δείκτης της ανθρωποκεντρικής Αειφόρου Ανάπτυξης και της Δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως η κοινωνική θέση των γυναικών και των ανδρών επηρεάζεται από πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, ιδεολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο των ανωτέρω, συχνά μιλάμε για οπτική του φύλου ή/και για έμφυλη οπτική. Πρόκειται για την προσέγγιση, που αναπτύχθηκε από τις Γυναικείες Σπουδές, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορές λόγω φύλου, αλλά και τις έμφυλες σχέσεις δύναμης και εξουσίας κατά την εξέταση οποιουδήποτε κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και πολιτισμικού φαινομένου, πολιτικής ή διαδικασίας. Επικεντρώνεται στις έμφυλες διαφορές και διακρίσεις, όπως αυτές εκφράζονται τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής, αλλά και τον τρόπο που διαμορφώνονται οι σχέσεις δύναμης και εξουσίας μεταξύ των φύλων. Εξετάζει, παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο τα φαινόμενα αυτά διαμορφώνουν τις άμεσες ανάγκες, καθώς και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα, γυναικών και ανδρών. Σε πλαίσιο μάλιστα πολιτικών, η οπτική του φύλου αποτελεί στρατηγική, ώστε οι προσδοκίες και οι εμπειρίες γυναικών και ανδρών να αποτελέσουν αναπόσπαστη διάσταση του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης πολιτικών και προγραμμάτων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, έτσι ώστε γυναίκες και άνδρες να ωφελούνται εξίσου και να μην διαιωνίζεται η ανισότητα.

Μαρία Γκασούκα (Συγγραφέας)

Η Μαρία Γκασούκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια θεμάτων Κοινωνικού Φύλου. Διδάσκει Λαογραφία και Λαϊκό Πολιτισμό καθώς και Γυναικείες Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κουρουτσίδου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Κουρουτσίδου είναι μέλος Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου Τμήματος, όπου διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών μαθήματα που αφορούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διαμόρφωση του ρόλου του φύλου και τη μεθοδολογία έρευνας. Παράλληλα, διδάσκει στο εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Επί σειρά ετών, συμμετέχει ως επιστημονική συνεργάτρια σε ερευνητικά προγράμματα και συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα φύλου, κοινωνικού αποκλεισμού, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ.ά. του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Ερευνών του ΤΕΠΑΕΣ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, φύλου, οικογένειας και σχολείου, εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και τυπικής και μη τυπικής μάθησης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και τόμους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση