Η γκαρσόν και ο δολοφόνος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γκαρσόν και ο δολοφόνος

Η ιστορία της Λουίζ και του Πολ, παρενδυσία λιποτάχτη, στο Παρίσι των τρελών χρόνων

Fabrice Virgili

Daniele Voldman

14.91€ -24% 11.33€
Ένας στρατιώτης λιποταχτεί από τα χαρακώματα και, για να ξεφύγει, μεταμφιέζεται σε γυναίκα. Όμως, δεν είναι τόσο απλό να αλλάζεις κοινωνικό φύλο. Όντας υποχρεωμένος να πάρει μια γυναικεία ταυτότητα, ο Πολ θα υιοθετήσει το στιλ της μοντέρνας "νέας γυναίκας", που αναδύεται ακριβώς τα χρόνια εκείνα: θα γίνει λοιπόν μια γκαρσόν, όπως έλεγαν τότε, που συζεί με τη "φίλη" της (την έως πριν σύζυγό του). Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να ριχτεί σε ερωτικές περιπέτειες κάθε είδους, παρασύροντας μάλιστα σ΄ αυτές τη Λουίζ, πάντα πιστή σύντροφο στην παρανομία. Μετά την αμνηστία, η Σουζάν μπορεί να ξαναγίνει Πολ. Υπάρχει όμως επιστροφή στην κανονικότητα για κάποιον που έχει παραβιάσει ένα τόσο βασικό κοινωνικό σύνορο; Οι πιέσεις μιας αμφιλεγόμενης διασημότητας δεν βοηθούν και το ζευγάρι θα περάσει σε μια διαρκή κρίση. Η κλιμάκωση των παραβατικών συμπεριφορών θα κορυφωθεί, λίγα χρόνια αργότερα, με ένα έγκλημα: μια αληθινή ροκαμβολική περιπέτεια στο Παρίσι των "τρελών χρόνων" της δεκαετίας του 1920. Στηριγμένοι σε πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια, δικαστικά έγγραφα, εφημερίδες), ο Fabrice Virgili και η Daniele Voldman αφηγούνται την παράξενη -και τραγική- ιστορία του Πολ και της Λουίζ, μια ιστορία που συνδυάζει θέματα όπως τα ψυχικά τραύματα του πολέμου, η παρενδυσία, η ομοφυλοφιλία, οι "διαταραχές φύλου", ο ανδρισμός, η συζυγική βία και η πολυπλοκότητα των ερωτικών συναισθημάτων.

Νίκος Κούρκουλος (Μεταφραστής)


Fabrice Virgili (Συγγραφέας)

Ο Fabrice Virgili ιστορικός, διευθυντής ερευνών στο CNRS (IRICE / Universite Paris 1 - Panteon - Sorbonne), ειδικεύεται στις σχέσεις αντρών και γυναικών στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Daniele Voldman (Συγγραφέας)

H Daniele Voldman, ιστορικός των σύγχρονων αστικών κοινωνιών, διευθύντρια ερευνών στο CNRS (Centre d΄histoire sociale du XXe siecle / Paris 1 - Panteon - Sorbonne), έχει παρουσιάσει εργασίες σχετικά με την ιστορία της αρχιτεκτονικής και τις συνέπειες των πολέμων στα αστικά σύνολα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
197
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.303 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση