Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602115701
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Γράφοντας την ιστορία του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι στη νεώτερη Δύση βίωσαν και παράστησαν τον θάνατο, ο Vovelle γράφει συνάμα μια ιστορία των ευρωπαϊκών νοοτροπιών από μιαν ιδιαίτερα γόνιμη σκοπιά. Γιατί η αντιμετώπιση του θανάτου δεν είναι απλό προσωπικό γεγονός· σ΄ αυτή διασταυρώνεται η κοσμοθεώρηση μιας κοινωνίας, η ιεράρχησή της και ο βαθμός της κυριαρχίας της πάνω στη φύση. Εξ αιτίας της καθολικής του εμβέλειας, πάλι, το γεγονός του θανάτου βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε είδους αρχειακών, φιλολογικών και καλλιτεχνικών πηγών, οι οποίες στο έργο αυτό χρησιμοποιούνται σφαιρικά, με εξαιρετική γνώση και δεξιοτεχνία. Στο επίκεντρο των αναλύσεων δεν βρίσκονται μονάχα οι μεγάλες στροφές, όπως ο Διαφωτισμός, που αλλάζουν ριζικά την αντίληψη για το θάνατο, καθώς αμφισβητούν τη χριστιανική του ερμηνεία και αντιμετώπιση. Συνάμα διερευνώνται οι μεταβολές της δημογραφίας και της ιατρικής επιστήμης, οι εναλλαγές του φυσικού και βίαιου θανάτου στην ειρήνη και στον πόλεμο - δηλαδή όλα όσα αφορούν το άμεσο ανθρώπινο βίωμα. Ένα σημαντικό κεφάλαιο εξετάζει την κοινωνική αντιμετώπιση του θανάτου στην εποχή μας, την εποχή μετά τον θάνατο του Θεού και της ψυχής.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Για το έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Διηύθυνε τη "Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Γνώση και τη σειρά "Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" των εκδόσεων Νεφέλη. Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη" 1983, "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα" 1984, "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός" Ι-ΙΙ 1987, "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός" 1988, "Ισχύς και απόφαση" 1991, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού" 1991, "Πλανητική πολιτική μετά το ψυχρό πόλεμο 1992, "Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία" 1992 κ.ά. Επιπλέον έχει γράψει πολλά βιβλία στη γερμανική γλώσσα.
Ο Michel Vovelle γεννήθηκε το 1933 στο Gallardon (Eure-et-Loir) της Γαλλίας. Αποφοίτησε από την Ecole Normale Superieure και την Faculte des Lettres στο Παρίσι. Από το 1976 ως το 1983 δίδαξε ως καθηγητής της νεώτερης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Προβηγκίας και στη συνέχεια στη Σορβόννη, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Εκτός από την ιστορία των νοοτροπιών τον απασχόλησε ιδιαίτερα η ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης. Από τα έργα του: "La chute de la Monarchie" (Η πτώση της μοναρχίας) (1972)· "Mourir autrefois" (Ο θάνατος άλλοτε) (1974)· "Les Metamorphoses de la fete en Provence au XVIIIe siecle" (Οι μεταμορφώσεις της εορτής στην Προβηγκία του 18ου αι.) (1976)· "Ville et campagne au XVIIIe siecle" (Πόλη και ύπαιθρος στον 18ο αι.) (1980)· "Ideologies et mentalites" (Ιδεολογίες και νοοτροπίες) (1982)· "La mentalite revolutionnaire" (Η επαναστατική νοοτροπία) (1985)· "La Revolution Francaise: images et recit" (Η Γαλλική Επανάσταση: εικόνες και αφήγηση) (1986)· "Les Aventures de la Raison" (Οι περιπέτειες του Λόγου) (1989).
Έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα