Μακεδονισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονισμός

Ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων 1944-2006

Συλλογικό έργο

Βλάσης Βλασίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

40.57€ -11% 36.11€

Με την πράξη της ιδρύσεώς του και με όλες τις μετέπειτα πράξεις του υπό όλες τις πολιτειακές μορφές του, από το 1944 έως σήμερα το 2007, το κράτος των Σκοπίων θεμελιώνεται στο κρατικό ολοκληρωτικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού», το οποίο κατασκευάζει την εθνική υπόσταση και την «ιστορική» αποστολή τόσο του Κράτους όσο και του σλαβικού τμήματος του πολυεθνικού του πληθυσμού. Ευθύς εξαρχής το ιδεολόγημα κηρύσσεται ως ιερό δόγμα, μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση ούτε συζήτηση, και ασκείται με όλα ανεξαιρέτως τα διαθέσιμα μέσα του Κράτους που μέχρι το 1991 επί μισόν αιώνα τελούσε καταναγκαστικά υπό ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς, όπου η Αλήθεια «είναι μία», είναι Απόλυτη και είναι ύψιστο ζήτημα «κρατικής ασφάλειας». Κάθε ενδεχόμενος «αιρετικός» γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα εξοντωθεί. (. . .) Όλες οι διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων προς τη διεθνή κοινότητα, μετά το 1991, υποστηρίζουν ότι, αν τυχόν μετριασθεί κατ’ ελάχιστον το εν λόγω κρατικό δόγμα του «μακεδονισμού», όπως αποτυπώνεται εμβληματικά στην μονοπωλιακή ονομασία «Μακεδονία», θα απειληθεί θανάσιμα η υπόσταση αυτού του Κράτους και του Λαού του. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βλάσης Βλασίδης (Συγγραφέας)

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταυρούλα Μαυρογένη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Φορέας)


Καρίπειον Ίδρυμα Μελετών Μακεδονίας - Θράκης (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
34x24
Βάρος:
1.865 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση