Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα
zoom in
15.14€ -10% 13.63€

Ο νεο-οθωμανισμός αποτελεί ολοκλήρωση και επέκταση του ισλαμο-κεμαλισμού, στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων. Η Τουρκία, απέναντι στην εξασθένιση των περισσότερων από τους γείτονες της υιοθετεί μια επεκτατική πολιτική με νέους όρους, δηλαδή έναν συνδυασμό οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής ισχύος, η οποία χρησιμοποιεί το Ισλάμ και τη στρατηγική συμμαχία με τη Δύση, ως τους δύο πυλώνες της. Η Τουρκία θεωρείται από τους Αγγλοαμερικανούς ως η δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει την κονιορτοποίηση των βαλκανικών, ειδικά των ορθόδοξων, πληθυσμών, και την «ενοποίησή» τους κάτω από μια νεο-οθωμανική Τουρκία, υπό την υψηλή εποπτεία των Η.Π.Α. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Κουτρούλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Κωνσταντινίδης (Συγγραφέας)

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Πενταλιά της Κύπρου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη και στο Παρίσι (Docteur d΄Etat). Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες κι Ιστορία στα Πανεπιστήμια του Λαβάλ, του Κεμπέκ και του Μόντρεαλ. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά (ΚΕΕΚ). Έχει εκδώσει επτά βιβλία Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας κι Ιστορίας, ενώ δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικά άρθρα κι είχε πολλαπλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους. Έξι βιβλία δημοσιεύτηκαν, επίσης, κάτω από την εποπτεία και τη διεύθυνσή του. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και δύο συλλογές διηγημάτων. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της διασποράς. Δημοσίευσε χρονογραφήματα, κριτική και δοκίμια. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία κι είναι αρθρογράφος στον κυριακάτικο "Φιλελεύθερο" της Κύπρου. Από το 1983 είναι εκδότης και διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Etudes helleniques"/ "Hellenic Studies". Πολυσέλιδες εκδόσεις του περιοδικού αφιερώθηκαν στη λογοτεχνία της διασποράς, την κυπριακή λογοτεχνία, την ελληνική εκπαίδευση και σε θέματα διεθνών σχέσεων. Από το 1997 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πρόγραμμα "Παιδεία Ομογενών" για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά (έρευνα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παραγωγή διδακτικού υλικού).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Μπατρακούλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θέμος Χ. Στοφορόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Καραμπελιάς (Συγγραφέας)

Ο Γεράσιμος Καραμπελιάς πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στην Αμερική (ΒΑ και ΜΑ) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Mediterranean Quarterly και το Middle Eastern Studies, καθώς και σε ξενόγλωσσα βιβλία. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φοίβος Αποστολόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Κορκόβελος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ρακκάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Τζιούμπας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Σπ. Μπατρακούλης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σπυρ. Μπατρακούλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσανατολίσθηκε στη μελέτη των Γεωιστορικών, Πολιτιστικών και Γεωπολιτικών παραγόντων, καθώς και των θεσμικών προβλημάτων της πορείας της Τουρκίας, της Εγγύς-Μέσης Ανατολής καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA), με θέμα: "Η Ελλάδα μεταξύ της νέας βαλκανοποίησης και των ευρωπαϊκών επιταγών" (1993). Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ (Docteur, Ph. D.) του Πανεπιστημίου Paris VIII - Saint Denis το 2000 με θέμα: "Γεωπολιτική θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη μεταδιπολική περίοδο. Αλληλεπιδράσεις με τις περιφερειακές μεταβολές μετά το 1989". Στα βιβλία και τις διαλέξεις του χρησιμοποιεί διεπιστημονική μέθοδο υπό το φως των διδαγμάτων της σύγχρονης Γεωπολιτικής. Από το 1987 εργάσθηκε ως δικηγόρος. Προσέφερε υπηρεσίες του Υπουγείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2003 έως το 2010, όπου στο Πρόγραμμα σπουδών "Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" δίδαξε Γενική Ιστορία της Ευρώπης. Έχει λάβει μέρος πραγματοποιώντας ανακοινώσεις για θέματα Γεωιστορίας, Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων σε συνέδρια, διεθνή και στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
247
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση