Μ' ολάνοιχτα μάτια...
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μ' ολάνοιχτα μάτια...

Παιδικές και εφηβικές μνήμες από την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Σάμο (1940-1950)

Συλλογικό έργο

Γιώργος Βοϊκλής

Σταμάτης Βαλσάμος

10.60€ -11% 9.43€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789606720222

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2012

 • Εκδότης

  Υπερόριος

Μια συλλογή από παιδικές και εφηβικές μνήμες που αναφέρονται στη δεκαετία του 1940 -1950 αποτελεί το βιβλίο `Μ` ολάνοιχτα μάτια`.
Και οι εννιά συγγραφείς αυτής της συλλογής, οκτώ Σαμιώτες και μία Ικαριώτησσα, ήταν παιδιά και έφηβοι την εποχή στην οποία αναφέρονται οι μαρτυρίες - αφηγήσεις τους, που έζησαν με κατάπληξη, με φόβο και θλίψη, τα όσα συνέβαιναν γύρω τους και τα όσα βίωναν, τα οποία χαράχτηκαν ανεξίτηλα στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές τους.
Οι έντονα βιωμένες και με αμεσότητα δοσμένες μνήμες τους, διαβάζονται με κομμένη την ανάσα.
Οι μαρτυρίες - αφηγήσεις αυτού του βιβλίου, συμβάλλουν στην αυτογνωσία μας και στον προβληματισμό μας για το αύριο της πατρίδας μας, ώστε να γίνει πράξη η καθολική ευχή, που συχνά διατυπώνεται όταν γίνεται λόγος για τον Εμφύλιο: Να μη ξαναζήσουμε αδελφοκτόνο πόλεμο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βοϊκλής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Βοϊκλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1945 και ζει στην Αθήνα από το 1958. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο και έκανε σπουδές κινηματογράφου. Δούλεψε σε δεκάδες, χειρωνακτικά κυρίως, επαγγέλματα και, από το 1987, εργάζεται ως δημοσιογράφος. Από το 1963 μετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία του για νέους, στα οποία συνδιάζει την προσωπική εμπειρία με τα κοινωνικά ντοκουμέντα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Βαλσάμος (Συγγραφέας)

Ο Σταμάτης Βαλσάμος γεννήθηκε στην Άμπελο Σάμου το 1936. Μαθητής του Πυθαγορείου Γυμνασίου, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση απ΄ τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων Σάμου και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ. Το 1947, διωκόμενος, εγκατέλειψε το Γυμνάσιο και εντάχθηκε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Μετά τη σύλληψή του, το 1949, κρατήθηκε στις φυλακές Σάμου και στις αρχές του 1950 μεταφέρθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές Μακρονήσου (ΣΦΜ), στον 1ο Λόχο Ανηλίκων (υποδίκων). Από ΄κει, το 1951 απολύθηκε με το ΟΓ Ψήφισμα ως ανήλικος και επέστρεψε στη Σάμο όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο. Την άνοιξη του 1953, ενώ φοιτούσε στην 8η τάξη, επιστρατεύτηκε και βρέθηκε ξανά στη Μακρόνησο. Εκεί, αρρώστησε βαθιά και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Μετά την ίασή του, επέστρεψε με αναρρωτική άδεια στη Σάμο, έδωσε γραπτές εξετάσεις και πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου. Τον Οκτώβριο του 1954 διαλύθηκαν τα στρατόπεδα Μακρονήσου και ο Σταμάτης Βαλσάμος απολήθηκε απ΄ το 613ο Τάγμα Πεζικού που έδρευε στο Μπέλες. Διωκόμενος και πάλι στη Σάμο, αυτοεξορίστηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή μυθιστορικών βιβλίων, αλλά και με τη στιχουργική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Νόου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διαμαντής Ρήνας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Ι. Βοϊκλής (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο χωριό Καστανιά Σάμου το 1936. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου και από το 1954 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1966 μέχρι το 2003 υπηρέτησε την Διοικητική Δικαιοσύνη, από όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Προέδρου Εφετών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες για το δημόσιο δίκαιο και ήταν μέλος της επιτροπής μεταγλώττισης στη δημοτική του Ποινικού Κώδικα. Από το 2000 είναι πρόεδρος του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Σάμου και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Μεθόριος του Αιγαίου". Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν περιληφθεί στις συλλογές διηγημάτων "Ταξίδια... στον κόσμο, τη μνήμη και τη φαντασία" και "Σπονδές στο Διόνυσο", καθώς και στο περιοδικό "Απόπλους".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ε. Ορφανός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Επαμ. Ορφανός γεννήθηκε στο χωριό Άμπελος (πρώην Νενέδες) της Σάμου το 1937. Τέλειωσε το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου, την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και την Πανεπιστημιακή Μετεκπαίδευση, (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Μαράσλειο Διδασκαλείο). Δίδαξε σε πολλά σχολεία της περιφέρειας, και στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική σταδιοδρομία του ως Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου. Έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα ως μέλος των Δ.Σ. και Πρόεδρος και Ιδρυτής των Συλλόγων Αμπέλου και Μαυρατζαίων. Από το 2000 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Σάμου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Μεθόριος του Αιγαίου. Είναι εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας "Άμπελος". Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές συλλογές του: "Στο ακρογιάλι", το 2005 και "Ανοιχτά Παραθύρια" το 2010. Δύο νουβέλες του έχουν δημοσιευθεί στις συλλογές διηγημάτων "Ταξίδια... στον κόσμο, τη μνήμη και τη φαντασία" και "Σπονδές στο Διόνυσο". Επίσης έχει εκδώσει 5 σχολικά βιβλία. Κείμενά του (ρεπορτάζ, άρθρα, δοκίμια, έρευνες και χρονογραφήματα), δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά της Σάμου και της Αθήνας, καθώς και στο περιοδικό "Φιλολογική Πρωτοχρονιά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίτη Φράγκου - Ζηκίδη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στον Εύδηλο Ικαρίας το 1929. Το 1941 βρέθηκε, μαζί με τη μητέρα της, στο προσφυγικό στρατοπέδου του Νουσεϊ-ράτ της Παλαιστίνης. Στα τρία χρόνια της προσφυγιάς εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα και τέλειωσε την πρώτη τάξη του Γυμνασίου, με καθηγητή τον Γιάννη Ταμβακλή. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση, τέλειωσε το Γυμνάσιο στον Άγιο Κήρυκο και σπούδασε Φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, τον Εύδηλο Ικαρίας, στο Ααύριο και την Αθήνα και συνταξιοδοτήθηκε ως Λυκειάρχης. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό "Ικαριακά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κ. Κρόκος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1936 κι εκεί πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου και στη συνέχεια την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, το 1956. Απ΄ το 1959 μέχρι το 1992 δούλεψε στη μάχιμη διδασκαλία, σε μονοθέσια και πολυθεσία σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Επτάνησα, την Ικαρία, τη Σάμο και την Αθήνα. Για ένα διάστημα εργάστηκε στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Στη Σάμο δούλεψε από το 1968 μέχρι το 1971 στο Δημοτικό Σχολείο Μαυ-ρατζαίων κι από το 1971 μέχρι το 1974 στη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει φοιτήσει στη 2ετή Μετεκπαίδευση των δασκάλων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Με τους εκάστοτε μαθητές του έχει παρουσιάσει υποδειγματικές διδασκαλίες. Έχει εισηγηθεί, επίσης, ανακοινώσεις για παιδαγωγικά και διδακτικά θέματα σε παιδαγωγικά συνέδρια. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τον Σύλλογο Πλατανιωτών της Αθήνας και γενικότερα με τα πολιτιστικά του χωριού του. Εκτός από την Παιδαγωγική, τον ενδιαφέρουν η Λογοτεχνία -ελληνική και ξένη- το Θέατρο και η Ιστορία. Γράφει σπάνια. Την τελευταία 1Οετία είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Σάμου και συμμετέχει στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Μεθόριος του Αιγαίου", στο οποίο δημοσιεύει κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και κείμενα του για τη ζωή και το έργο συγχωριανών του που έχουν διακριθεί στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τους κοινωνικούς αγώνες. Επίσης, στο αφιερωμένο στην εμφύλιο της Σάμου τεύχος του περιοδικού "Απόπλους" έχει δημοσιεύσει κείμενό του που αναφέρεται στους Πλατανιώτες που πήραν μέρος σ΄ αυτόν. Ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του, αλλά τους θερινούς μήνες περνά ένα μεγάλο διάστημα στο χωριό του, τον Πλάτανο, ασχολούμενος με αγροτικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ι. Σοφούλης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Σταυρινήδες. Είναι γιος του Γιάννη Σοφούλη, μέλους του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ Σάμου και του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Φοίτησε τρεις τάξεις στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και τέλειωσε τη Μέση Εκπαίδευση στον Πειραιά, σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Υπομηχανικός στο Μικρό Πολυτεχνείο και εργάστηκε επί 35 χρόνια σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Γράφει λογοτεχνία και ζωγραφίζει. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Μεθόριος του Αιγαίου" και "Απόπλους".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.256 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση