Λαύριο τοπίο μνήμης
zoom in
31.80€ -28% 22.90€

«...Ο φακός, αυτός είναι που με παγίδεψε. Κοιτάζοντας μία-μία τις φωτογραφίες νιώθουμε το πετσί και τη μάσκα του μεταλλωρύχου, αρχαίου ή νεότερου, να γλιστρούν στο δικό μας πετσί, να γίνονται ένα μαζί του...Ιστορίες στην επιφάνεια της γης. Ιστορίες κάτω από την επιφάνεια. Όσα μας φανερώνει στην επιφάνεια ο φακός είναι εντυπωσιακά. Το Λαύριο του 19ου αιώνα είναι ένας οικισμός με υψηλή αισθητική, πολύτιμο κεφάλαιο της κληρονομιάς μας, ένας χώρος όπου παίχτηκαν ανώνυμα καθημερινά δράματα, μεγάλες τραγωδίες που ενέπλεξαν τη μοίρα του συνόλου. Τα κτίσματα του Λαυρίου δεν είναι μήπως το ήρεμο φόντο που κάνει ακόμα πιο σκληρή την τραγωδία των υπόγειων στοών;» 

Πέπη Ρηγοπούλου 


«Η Λαυρεωτική, το Λαύριο, η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου στον Κυπριανό, είναι μοναδικοί τόποι. Καθώς οι χώροι που θα περάσουν σε νέες χρήσεις βρίσκονται ακόμα στη στιγμή της μετάβασης, εδώ η μνήμη κυριαρχεί: μια πυκνή ύλη με την ένταση και τη φλόγα της λάβας αναδύεται από το υπέδαφος και εισχωρεί στους πόρους των κτιρίων και των μηχανών. Ιδού η μνήμη - ύλη ενός μοναδικού τόπου, μια φωλιά όπου εναποθέτουν τ` αυγά τους τα πουλιά των προσωπικών και συλλογικών αναμνήσεων. Γυρνάς στο Λαύριο και ο τόπος ξέρει να θυμάται, οι άνθρωποι έζησαν και θυμούνται, τα παιδιά ακούν πατέρα προς πάππου και θυμούνται.»

 Ελένη Πορτάλιου

Πέπη Ρηγοπούλου

Πέπη Ρηγοπούλου (Συγγραφέας)

Η Πέπη (Καλλιόπη) Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Xημεία. Στην συνέχεια πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Το 1984 έγινε δρ. της Ιστορίας Τέχνης στη Σορβόννη, με θέμα της διατριβής της "Η σκηνή στον Paul Klee". Δίδαξε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική Αθηνών και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, του οποίου σήμερα είναι ομότιμος καθηγήτρια. Ανάμεσα στα αντικείμενα που δίδαξε είναι Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού, Εικαστικές και Παραστατικές Τέχνες, Αισθητική και Επικοινωνία με επίκεντρο την πόλη, Ανάλυση Λόγου και Εικόνας, Μύθος και Ψυχανάλυση κ.ά., ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης, συνέδρια, έρευνες και ημερίδες για την τέχνη, τους διωκόμενους πολιτισμούς, τους εξόριστους από τόπους αλλά και μέσα στο ίδιο τους το δέρμα ανθρώπους. Είναι συγγραφέας βιβλίων όπως "Σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής τέχνης" (με τον Λευτέρη Οικονόμου, 1986), "Αυτοματοποιητική , ένας λόγος για την Τέχνη και την Τεχνολογία" (1988), "Ο Νάρκισσος, στα ίχνη του Μύθου και της Εικόνας" (1994), "Το σώμα: Ικεσία και Απειλή" (2003), "Ο τρελός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή" (2008), "Ζητήματα Ιστορίας του Πολιτισμού" -σε συνεργασία με τον Γιάγκο Ανδρεάδη- (2010), "Θάλαμος Ανανήψεως" (2014), "Το σώμα: Τέχνη και ισταρική" (2016), δοκιμίων, ανακοινώσεων, άρθρων κ.λ.π. Ασχολείται με την ζωγραφική, το βίντεο και το θέατρο και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Πορτάλιου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Πορτάλιου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Σήμερα είναι καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Από την εποχή της δικτατορίας μέχρι σήμερα έχει συνεχή κοινωνική και πολιτική δράση. Αρθρογραφεί συστηματικά και έχει δημοσιεύσει θεωρητικά επιστημονικά κείμενα και έργα σε θέματα πόλης, κοινωνικών κινημάτων και δημοκρατίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Κώτσου (Φωτογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
69
Διαστάσεις:
23x25
Βάρος:
0.389 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση