Πλούταρχος: Ηθικά 14
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πλούταρχος: Ηθικά 14

Περί φιλοπλουτίας, Περί δυσωπίας, Περί φθόνου και μίσους, Περί του εαυτόν επαινείν ανεπιφθόνως, Περί των υπό του θείου βραδέως τιμωρουμένων

Πλούταρχος

16.96€ -27% 12.38€

ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΠΛΟΥΤΙΑΣ: Η προσκόλληση στα υλικά αγαθά. Η «σωρευτική» φιλοπλουτία του μυρμηγκιού και η «επιθετική» φιλοπλουτία του θηρίου.

ΠΕΡΙ ΔΥΣΩΠΙΑΣ: Τα ψυχολογικά στοιχεία, το κοινωνικό μέρος, η ηθική συνιστώσα και οι τρόποι αποφυγής του πάθους της υπερβολικής ντροπαλοσύνης και της υποχωρητικότητας στις οχλήσεις των άλλων.

ΠΕΡΙ ΦΘΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ: Ομοιότητες και διαφορές του φθόνου και του μίσους. Ο φθόνος αποκλειστικά ανθρώπινο πάθος, και πάντοτε άδικο. Περιπτώσεις δίκαιου μίσους.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΝ ΕΠΑΙΝΕΙΝ ΑΝΕΠΙΦΘΟΝΩΣ: Πώς μπορεί κάποιος να επαινέσει τον εαυτό του χωρίς τούτο να είναι εκδήλωση κενοδοξίας και χωρίς να θίγει τους άλλους.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΒΡΑΔΕΩΣ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕΝΩΝ: Η σπουδαία πραγματεία του Πλουτάρχου σχετικά με την καθυστερημένη επέλευση της θεϊκής τιμωρίας. Γιατί ο θεός πολλές φορές τιμωρεί την άδικη πράξη με χρονική καθυστέρηση, είτε στο πρόσωπο του αμέσως υπαιτίου γι’ αυτήν είτε των απογόνων του. Ποια η σκοπιμότητα της θείας ενέργειας.

Πλούταρχος

Πλούταρχος (Συγγραφέας)

Ιστορικός, βιογράφος και φιλόσοφος (50 μ.Χ. - 127 μ.Χ.). Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας από οικογένεια εύπορη και αριστοκρατική. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ακαδημία της Αθήνας και ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια και στη Ρώμη, όπου έμεινε πολύ καιρό, και σχετίστηκε με την αυλή του Τραϊανού, για να γίνει αργότερα δάσκαλος του αυτοκράτορα Αδριανού. Στη Ρώμη του δόθηκε η ευκαιρία να συμβουλευτεί τα αρχεία της πόλης, τα οποία χρησιμοποίησε ως πηγή για τη συγγραφή των "Παράλληλων βίων" του. Ο Τραϊανός του έδωσε πολιτικό αξίωμα στην Ιλλυρία. Αλλά και οι συμπατριώτες του τον τίμησαν με διάφορα αξιώματα, όπως του άρχοντα και του ιερέα του Πύθιου Απόλλωνα, ενώ για μεγάλο διάστημα υπήρξε επιμελητής των Πυθικών αγώνων. Ο Πλούταρχος είχε τέσσερις γιους, από τους οποίους ο ένας, ο Πλούταρχος ο νεότερος, δημοσίευσε τα ανέκδοτα του πατέρα του. Ως άνθρωπος ήταν ήρεμος, ευγενής, λιτός και φιλάνθρωπος. Από τα έργα του σώθηκαν 50 "Βίοι" και τα "Ηθικά", δηλ. 83 πραγματείες με ποικίλο περιεχόμενο, από τις οποίες μερικές θεωρούνται νόθες. Τέτοιος είναι ο πλούτος των γνώσεων στα συγγράμματά του, ώστε από αυτά μαθαίνουμε για την αρχαιότητα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα. Ο Πλούταρχος κατατάσσεται στους ιστορικούς για τους "Παράλληλους Βίους" του, οι οποίοι είναι 23 ζεύγη, στο καθένα από τα οποία βιογραφεί δύο επιφανείς άνδρες, έναν Έλληνα και ένα Ρωμαίο, τους οποίους στο τέλος παραλληλίζει και συγκρίνει, γι΄ αυτό και οι βίοι ονομάζονται παράλληλοι. Έτσι συγκρίνει μεταξύ τους το Δημοσθένη με τον Κικέρωνα, τον Αλέξανδρο με τον Καίσαρα, το Θεμιστοκλή με τον Κάμιλο, τον Αριστείδη με τον Κάτωνα κ.λπ. Την ιστορική του ύλη ο συγγραφέας την αντλεί από ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές, οι περισσότερες από τις οποίες χάθηκαν. Γι΄ αυτό τα συγγράμματα του Πλούταρχου έγιναν πολύτιμα. Σ΄ όλους τους αιώνες και σε πολλούς λαούς οι "Παράλληλοι Βίοι" βρήκαν άπειρους αναγνώστες και θαυμαστές, γιατί ο συγγραφέας όχι μόνο ενθουσιάζει, αλλά και παρορμά τον αναγνώστη να μοιάσει με τους μεγάλους άνδρες που βιογραφεί.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
14 από 32
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
328
Διαστάσεις:
12.5x21
Βάρος:
0.459 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση