Ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο

Συλλογικό έργο

22.00€ -10% 19.80€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786180338096

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2023

  • Εκδότης

    Μεταίχμιο

Η Ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο αποτελεί ένα σημαντικό, κλασικό πλέον έργο, το οποίο συνετέλεσε, ήδη αμέσως μετά την πρώτη έκδοσή του στα γαλλικά και στα ιταλικά, στον επιστημονικό διάλογο για τα θέματα της ανάγνωσης. Το παρόν επιστημονικό έργο αποτελείται από την εισαγωγή και δεκατρία κείμενα, καθένα από τα οποία καλύπτει μιαν ορισμένη χρονική περίοδο και πραγματεύεται συγκεκριμένα ζητήματα για την ανάγνωση, σκιαγραφώντας τις μεταβολές στις αναγνωστικές συνήθειες και μεθόδους. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ανάγνωσης. Γραμμένα από ειδικούς για την ανάγνωση επιστήμονες, τα κείμενα αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση υπό τη μορφή συλλογικού τόμου, ο οποίος εξετάζει τις αλλαγές λόγω του εκάστοτε μέσου της ανάγνωσης, και εστιάζει στην παραγωγή και τη διακίνηση των κειμένων, με παράλληλη αναφορά στις βιβλιοθήκες. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες, παρουσιάζεται η εξέλιξή τους και σκιαγραφείται ο ρόλος που κλήθηκαν σε κάθε περίπτωση να διαδραματίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο συλλογικός τόμος καλύπτει την ιστορία της ανάγνωσης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Θεοδωρακάκου (Μεταφραστής)


Roger Chartier

Roger Chartier (Επιμέλεια)

Ο Roger Chartier (Λυών, 1945) είναι Γάλλος ιστορικός της σχολής των Annales. Η εργασία του αφορά κατά κύριο λόγο την ιστορία του βιβλίου, των εκδόσεων και της ανάγνωσης. Το 1970 εκλέχτηκε βοηθός καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μεταξύ 1978-2006 δίδαξε ως λέκτορας, καθηγητής και στη συνέχεια διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Το 2006 εκλέχτηκε καθηγητής στο College de France. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης και αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Guglielmo Cavallo (Επιμέλεια)

Ο Γκουλιέλμο Καβάλλο είναι τακτικός καθηγητής της ελληνικής παλαιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. Μελετά την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και των κειμένων από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα έως τον βυζαντινό και δυτικό Μεσαίωνα. Είναι μέλος της ιταλικής Ακαδημίας των Lincei, της Ακαδημίας των Επιστημών του Τορίνου και της Ακαδημίας Παρνασσός των Αθηνών. Επίσης είναι μέλος του διευθυντικού Συμβουλίου του Ιταλικού Κέντρου Μελετών του Πρώιμου Μεσαίωνα στο Σπολέτο, της Διεθνούς Επιτροπής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, της Διεθνούς Επιτροπής της Λατινικής Παλαιογραφίας και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής για τη Μελέτη των Γραπτών Πηγών του Κέντρου Επιστημονικής Παιδείας Ettore Majorana στο Έριτσε της Σικελίας. Διετέλεσε προσκεκλημένος καθηγητής στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι και έκανε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις συνεισφορές του τις αφιερωμένες στον ελληνικό και λατινικό Μεσαίωνα αξίζει να μνημονευτούν: "Rotoli d΄Exultet dell΄Italia meridionale", Μπάρι 1963· "La cultura italo-greca nella produzione libraria", στο "I Byzantini in Italia", με επιμέλεια του G. Pugliese Carratelli, Μιλάνο 1982· "Cronache dell΄anno Mille" του R. il Glabro, Μιλάνο 1989 (σε συνεργασία με τον G. Orlandi)· "Lire a Byzance", Παρίσι 2006. Είχε την επιμέλεια των τόμων "Bisanzio fuori di Bisanzio", Παλέρμο 1991· "Scritture, libri e testi nelle aree provinciali di Bisanzio", Σπολέτο 1991 (με τη συνεργασία των G. De Gregorio και M. Maniaci)· "L΄uomo bizantino", Ρώμη-Μπάρι 1992 (μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες)· "Epigrafia medievale greca e latina. Ideologia e funzione", Σπολέτο 1995 (με τον Cyril Mango)· "Storia della lettura nel mondo occidentale", Ρώμη-Μπάρι 1995 (με τον R. Chartier), μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες· "La cultura bizantina", Ρώμη 2004. Επιπλέον, συνεργάστηκε στο "Spazio Letterario di Roma Antica" και στο "Spazio Letterario del Medioevo" και είναι, μαζί με άλλους, διευθυντής των "Chartae Latinae Antiquiores".

Χριστίνα Μπάνου (Επιμέλεια)

Η Χριστίνα Μπάνου είναι λέκτορας "Πολιτικής και Εκδοτικής του Βιβλίου" στο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην εκδοτική και την πολιτική του βιβλίου, στην ιστορία της εκδοτικής βιομηχανίας, στην αισθητική του εντύπου βιβλίου και στην αναγνωστική πολιτική.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
472
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.983 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση