Η πόλη
zoom in

Το κείμενο του Max Weber. "Η πόλη", που τίθεται, για πρώτη φορά, πλήρες στη διάθεση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού, αποτελεί όχι μόνον έναν από τα γνωστότερα έργα του Γερμανού συγγραφέα, αλλά και ένα από τα κλασικά κείμενα της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης εν γένει. Η θελκτικότητα του κειμένου έγκειται, εν πρώτοις, στο ότι αποτελεί κλασικό δείγμα βεμπεριανής "κοινωνιολογικής" ανάλυσης, καθώς και στο ότι συγκεφαλαιώνει θεμελιώδη ερωτήματα εννοιολογικής και ιστορικής υφής, αναφερόμενο κατ` ουσίαν σε γενετικές συνθήκες της νεωτερικότητας. Ανατρέχοντας στις ιστορικές διαδικασίες συγκρότησης των πόλεων της αρχαιότητας και του μεσαίωνα σε πλαίσιο συγκριτικής προσέγγισης μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο Weber συνδυάζει οικονομικές, πολιτικές και θρησκευτικές αιτίες προς εξήγηση της διαμόρφωσης της νεωτερικότητας ως κατ` εξοχήν αστικού πολιτισμού.

Max Weber

Max Weber (Συγγραφέας)

Η σταδιοδρομία του Max Weber (1864-1920) επρόκειτο να συνδυαστεί με μια από τις πιο καρποφόρες περιόδους της γερμανικής επιστήμης αλλά, παράλληλα, και με περιόδους έντονης πολιτικής κρίσης. Και οι δύο προοπτικές εκφράζονται στο έργο του. Έχοντας σπουδάσει νομικά, ιστορία, οικονομικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου, ο Weber θα στραφεί στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αναλαμβάνοντας το 1895 την τακτική έδρα οικονομικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Η συμμετοχή του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της νεοσύστατης γερμανικής αυτοκρατορίας θα αναπτυχθεί παράλληλα με την επιστημονική του προοπτική. Η αρχή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Weber απασχολημένο με μεθοδολογικές εργασίες, καθώς και με διεξοδικές μελέτες θρησκευτικής κοινωνιολογίας, από τις οποίες θα προκύψει και το γνωστότερο, ίσως έργο του "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού" (1905). Στη δεκαετία πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα εμπλακεί σε οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις όσον αφορά την πορεία του γερμανικού κράτους, αντιπαρατιθέμενος σε διάφορους πολιτικούς φορείς, από τον εθνικιστικό Παγγερμανικό Σύνδεσμο μέχρι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα έχει αναλάβει, από το 1909, την επιμέλεια του συλλογικού έργου "Βασικό σχέδιο της κοινωνικής οικονομικής", για το οποίο και θα συντάξει το θεμελιώδες εννοιολογικό πλαίσιο της τότε "νεαρής", κοινωνιολογικής επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Γκιούρας (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000, καθώς και άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες", Κένταυρος, 1997, "Κοινωνιολογία της οικονομίας", Κένταυρος, 2000, "Οι τύποι της εξουσίας", Κένταυρος, 2001, "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας", Σαββάλας 2002 και "Η πόλη", Κένταυρος, 2003.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
237
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.452 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση