Η παρακμή του φιλελευθερισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η παρακμή του φιλελευθερισμού

Συζήτηση του Κώστα Βεργόπουλου και του Μιχάλη Βακαλούλη με τον Immanuel Wallerstein

Συλλογικό έργο

Immanuel Wallerstein

Κώστας Βεργόπουλος

5.00€
Σε ανάμνηση του περάσματος του Κώστα Βεργόπουλου απο την δημόσια συζήτηση, στο σύντομο αυτό βιβλίο περιλαμβάνεται μια συζήτησή του με τον Μιχάλη Βακαλούλη και τον Immanuel Wallerstein γύρω από εκείνο που - πριν 2 δεκαετίες - φαινόταν παρακμή του φιλελευθερισμου. Και που στην συνέχεια, μέσα απο την διακύμανση της παγκοσμιοποίησης, την μέθη και την άμπωτη που την ακολούθησε, μας έφερε στην σημερινή κατάσταση. Μια συναρπαστική συζήτηση που δίνει ένα παρελθόν, της δεκαετίας του ΄90, το οποίο δεν είναι όπως δείχνει και τόσο απομακρυσμένο απο την σημερινή συγκυρία. Μαζί μ΄ αυτό, και σκέψεις γύρω από τα φαινόμενα του εθνικισμού όπως από τότε διακρίνονταν...

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Immanuel Wallerstein

Immanuel Wallerstein (Συγγραφέας)

Ο Ιμμάνουελ Βάλλερσταϊν (28 Σεπτεμβρίου 1930 - 31 Αυγούστου 2019) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, απ΄ όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1959). Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε έως το 1971, ενώ από το 1976 έως το 1999 διετέλεσε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton και, παράλληλα, διευθυντής του "Fernand Braudel", του διάσημου ερευνητικού κέντρου "για τη Μελέτη των Οικονομιών, των Ιστορικών Συστημάτων και των Πολιτισμών". Από το 2000 ήταν επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Βάλλερσταϊν εστιάζει την έρευνά του στα αφρικανικά κράτη, πριν και μετά την εποχή της αποικιοκρατίας. Σύντομα, κρίνει ανεπαρκή την εξέταση ενός ή λίγων κρατών σε μία δεδομένη χρονική στιγμή και, έτσι, στρέφει τη μεθοδολογική του προσέγγιση στη μακρά διάρκεια και στην ευρύτητα του συνόλου. Το 1974 εκδίδει τον πρώτο τόμο του έργου του "The Modern World System", το οποίο και θα τον καταστήσει κύριο ανανεωτή της νεομαρξιστικής σκέψης. Στην ίδια δεκαετία, και αφού έχει προηγουμένως συμμετάσχει ενεργά στο μεταρρυθμιστικό κίνημα της αμερικανικής πανεπιστημιακής κοινότητας του 1968, θα στρέψει, επιπλέον, το ενδιαφέρον του στη μελέτη των "αντισυστημικών" κινημάτων, όρος του οποίου η πατρότητα του ανήκει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Βεργόπουλος

Κώστας Βεργόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d΄ Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες. Έργα του ιδίου:"Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα" (Εξάντας, 1975)."Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός" (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975). "Κράτος και Οικονομική Πολιτική στον 19ο αιώνα" (Εξάντας,1978). "Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη" (Εξάντας, 1979). "Η Ελλάδα σε εξέλιξη" (διεύθυνση, Εξάντας, 1985). "Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων" (Βρυξέλλες, 1986). "Η Απο-ανάπτυξη σήμερα" (Εξάντας, 1987), κ.ά. Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2017 στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Βακαλούλης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Βακαλούλης είναι Έλληνας φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας, λέκτορας στην πολιτική επιστήμη στο πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
68
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.106 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση