Η νηπιακή γλώσσα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η νηπιακή γλώσσα

Λεκτικές επινοήσεις και φραστικές τεχνικές

Βάσω Αλεξίου

Η γλώσσα των νηπίων περιλαμβάνει ευφάνταστες λεκτικές επινοήσεις οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί όσο αξίζει. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται και μελετώνται σε βάθος ορισμένες από τις λεξιπλασίες που φτιάχνουν τα μικρά παιδιά στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Καταγράφονται και αναλύονται συγκεκριμένες τεχνικές της γλωσσικής αυτής δημιουργικότητας η οποία δεν είναι τυχαία αλλά δείχνει την κατοχή των γλωσσικών δομών από μέρους των νηπίων. Βασικός στόχος του βιβλίου λοιπόν είναι να αναδείξει τον ανεξερεύνητο αυτό γλωσσικό κόσμο των παιδιών που είναι γεμάτος από λέξεις πρωτότυπες, σύνθετες, παράγωγες, χαριτωμένες και να αποδείξει τον έγκυρο και λογικό τρόπο δημιουργίας τους. Πρόκειται για μια τέχνη του λόγου, αγνή και φυσική, όπως ο ίδιος ο κόσμος των παιδιών, που πηγάζει ενστικτωδώς και καταλήγει να είναι αποκαλυπτική και διδακτική μαζί. Πρόκειται για λεκτικές επινοήσεις και φραστικές τεχνικές που γοητεύουν, χαρίζοντάς μας ένα ξεχωριστό γλωσσικό κώδικα του οποίου ο «φτιαχνίτης» είναι τα παιδιά.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Βάσω Αλεξίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
320
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.485 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση