Η γραφή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γραφή

Έχει μέλλον το γράφειν;

Vilem Flusser

16.38€ -10% 14.74€

Το να γράφει κανείς υπό την έννοια μιας διαδοχικής παράταξης σε σειρές των γραμμάτων του αλφάβητου και άλλων σημείων γραφής, δε φαίνεται να έχει παρά ελάχιστο ή και καθόλου μέλλον. Εν τω μεταξύ υπάρχουν κώδικες που μεταδίδουν πληροφορίες καλύτερα απ` ό,τι εκείνοι των σημείων γραφής. Οτιδήποτε έχει γραφεί μέχρι σήμερα μπορεί να μεταφερθεί καλύτερα σε μαγνητοταινίες ήχου, δίσκους, φιλμ, βιντεοταινίες, λέιζερ-ντισκ, ή δισκέτες. Και πολλά απ` όσα μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να γραφούν, είναι δυνατόν να σημειωθούν μ` αυτούς τους νέους κώδικες. Τις πληροφορίες που κωδικοποιούνται μ` αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να τις παραγάγει, να τις διαβιβάσει, να τις λάβει και να τις αποθηκεύσει πολύ πιο άνετα, απ` όσα τα γραπτά κείμενα. Μελλοντικά θα μπορεί κανείς να αλληλογραφεί, να ασκεί την επιστήμη και την πολιτική, να παράγει ποίηση και φιλοσοφία καλύτερα με τη βοήθεια των νέων κωδίκων, παρά με το αλφάβητο ή τους αραβικούς αριθμούς. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Vilem Flusser (Συγγραφέας)

Ο Vilem Flusser υπήρξε φιλόσοφος, θεωρητικός της επικοινωνίας και κριτικός της τέχνης και της τεχνολογίας. Γεννήθηκε στην Πράγα, αναγκάστηκε όμως το 1939 να μεταναστεύσει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Στη δεκαετία του ΄70 επέστρεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στο Τομπιόν της Προβηγκίας. Πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1991 έξω από τη γενέτειρά του και ενώ την επισκεπτόταν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο. Στοχάστηκε και έγραψε σε πέντε γλώσσες αποκτώντας μεταξύ άλλων τη φήμη του κατ΄ εξοχήν στοχαστή των Μέσων αλλά και ενός μείζονα στιλίστα της γραφής. Τα πιο σημαντικά έργα το είναι: "Στο σύμπαν των τεχνικών εικόνων" (1985), "Μετά-ιστορίες" (1990),"Χειρονομίες-Δοκίμιο φαινομενολογίας" (1991), "Άπατρις-Μια φιλοσοφική αυτοβιογραφία" (1992), "Εγκώμιον της επιφανειακότητας-Για μια φαινομενολογία των Μέσων" (1995). Στα ελληνικά κυκλοφορεί ήδη το "Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας" (1998)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Καββαθάς (Επιμέλεια)

Ο Διονύσης Καββαθάς είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (γενν. 1965) είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Freie Universitat του Βερολίνου, καθηγητής του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και μεταφραστής φιλοσοφικών βιβλίων (μεταξύ άλλων μετέφρασε και επιμελήθηκε το έργο του Χανς - Γκέοργκ Γκάνταμερ "Η απαρχή της φιλοσοφίας" και επιμελήθηκε τα "Χρόνια φιλοσοφικής μαθητείας" του ίδιου συγγραφέα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.387 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση