Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
zoom in

Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα/Ευρωπαϊκή Ένωση (1981-2007). Προφανώς, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα άλλαξαν σημαντικά μέσα σε αυτό το διάστημα. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει 27 κράτη-μέλη, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του 1981 που είχε μόλις 10. Το γεγονός αυτό από μόνο του αλλάζει ριζικά τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της Ένωσης. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται επαναδιατυπωμένες ή/και ξαναγραμμένες οι συνεισφορές όλων των πολιτικών και των πανεπιστημιακών καθηγητών που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), το Νοέμβριος του 2006, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. Οι συνεισφορές αυτές αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις επιδράσεις από την εικοσιπενταετή συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε.: από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και τις επιδράσεις στην εξωτερική πολιτική μέχρι τις επιδράσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα προσπαθούν να εκτιμήσουν τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας μέσα στα νέα δεδομένα της Ευρώπης των 27.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1972-1975,συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Την περίοδο 1973-1974, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλε. Το 1975, έγινε επιμελητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέχρι το 1979, οπότε αναγορεύθηκε καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1983. Το 1976, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία. Από το 1996 ως το 2004 ήταν Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (1999-2000). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των εξελίξεων του Κυπριακού (2000-2004). Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου πέθανε σε ηλικία 64 ετών τον Φεβρουάριο του 2009.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης (Συγγραφέας)

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συμμετάσχει, ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλες τις σημαντικές κοινοτικές διαπραγμάτευσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακυβερνητικής διάσκεψης για την επεξεργασία της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει γράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλίων για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Α. Γεωργακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Γεωργακόπουλος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Υφαντής (Συγγραφέας)

Ο Δρ. Κώστας Υφαντής είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και αναπληρωτής διευθυντής του Jean Monnet Centre of Excellence του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bradford της Αγγλίας, όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος. Υπήρξε λέκτορας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Bradford και Portsmouth της Αγγλίας (1991-1995) και εργάστηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής (1997-1998). Το καλοκαίρι του 1998, εργάστηκε ως Research Fellow στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, και το 2002, ως υπότροφος του Fulbright στο John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Από το Μάρτιο 2002, είναι μέλος του Groupe de Reflexion Europeen, του Conseil Economique de la Defense (CED) του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και τον Οκτώβριο 2004, διορίστηκε Διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, και μελέτες του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικές επιθεωρήσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Κεντρωτής είναι καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε." και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη" στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1962 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Kaiserslautern και του Saarland / Saarbrucken στους κλάδους του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών. Το 1990 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern. Από το 1992 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.). Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 ως επίκουρος καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γνωστικά αντικείμενα: "Διεθνές Δίκαιο-Διεθνείς Σχέσεις", "Διπλωματική Ιστορία" και "Οικονομική - Πολιτική - Νομική μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά". Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τρεις από τις μελέτες του είναι: "Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ελλάδα - Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική" (Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 1999), "Η Βουλγαρία και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου" (Το Κόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής, εκδόσεις ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκη 2000), "Αναζητούμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" (Χρ. Γιαλλουρίδης - Π. Τσάκωνας, Ελλάδα και Τουρκία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης

Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης (Συγγραφέας)

Ο Μ. Ι. Τσινισιζέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Manchester το 1985. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Στεφάνου

Κωνσταντίνος Α. Στεφάνου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου είναι καθηγητής διεθνούς οικονομικού δικαίου στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου (Συγγραφέας)

Αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen (1998). Από το 1999 έως το 2008 δίδαξε νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, των διατλαντικών σχέσεων και του ψυχρού πολέμου. Email: kbotsiou@uop.gr


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Π. Μπρεδήμας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Α. Χριστιανός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Β. Γκόρτσος

Χρήστος Β. Γκόρτσος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι επίκουρος καθηγητής (και έχει εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής) Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School τουΠανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-|998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Χρ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες: - International and Regulation of Intelrnational Banks (διδακτορική διατριβή, 1996). - The Greek Banking System (δεύτερη έκδοση, 1998). - La non-adhesion a l΄Union Europeennee et le secteur financier suisse: differences de reglementation et ses consequences economiques (Fonds National Suisse, σε συνεργασία με τον καθηγητή Hans Genberg, 1999). - Διεθνές, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό και Ελληνικό Τραπεζικό και Νομισματικό Δίκαιο (1999). - Το Ελληνικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (δεύτερη έκδοση, 2000). - Ευρωπαϊκό Νομισματικό Δίκαιο (2004). - Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κων. Α. Στεφάνου, 2006). - Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Δίκαιο - Γενικό Μέρος (υπό έκδοση). Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλοςτου Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων: - Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. - Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και - Μέλοςτου Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Μ. Θεοφανίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κ. Παπαντώνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δονάτος Ι. Παπαγιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωσήφ Γ. Κτενίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Κτενίδης είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές, έλαβε Master (LLM) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Διετέλεσε ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος του τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1991.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας

Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας (Επιμέλεια)

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ΄ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d΄ Etat (1983). Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής "Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
423
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.895 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση