Γραφές της μνήμης
zoom in
40.81€ -30% 28.49€

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης, "Εισαγωγή: Εκδοχές και συστατικά της λογοτεχνικής μνήμης"

Εναρκτήρια ομιλία
- Alain Montandon, "La memoire en ruines"

Ενότητα πρώτη: Πολιτισμική μνήμη
- Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου, "Μνήμες ανάμνησης και γραφής: Πλάτων, Heidegger, Derrida"
- Ουρανία Πολυκανδριώτη, "Ιστορική μνήμη από μετάφραση (19ος αιώνας)"
- Ελευθέριος Μύστακας - Αλίκη Τσοτσορού, "Σύγχρονοι Έλληνες και Ευρωπαίοι εικαστικοί και ποιητές. Μνήμη και κλασικός μύθος"
- Λητώ Ιωακειμίδου, "Ο μύθος από την πολιτισμική στη λογοτεχνική μνήμη: Αναγνώριση, ταξινόμηση, γραφή"
- Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, "Μνήμη της ιστορίας της Γαλλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία: Το παράδειγμα του" Μινώταυρου" του Γρηγόριου Ξενόπουλου"
- Τιτίκα Δημητρούλια, "Μετάφραση - Χρονικότητα - Μνήμη"

Ενότητα Δεύτερη: Μνήμη και λογοτεχνικά είδη
- Δημήτρης Αγγελάτος, "Η μνήμη και η διαφάνεια: Η αναπαράσταση, η παράσταση και τα λογοτεχνικά είδη"
- Νίκος Μαυρέλος, "Η μνήμη των ειδών στον χρονότοπο της `Επαρχίας της Ανυπάρκτου` (Ανώνυμος του 1789)"
- Έλενα Αναστασάκη, "L` autobiographie du romantisme: Histoire d` un mythe par Theophile Gautier"
- Χριστίνα Ντουνιά, "Εκδοχές της Σαλώμης: Από το ευρωπαϊκό πνεύμα της παρακμής στη νεοελληνική λογοτεχνία"
- Δημήτρης Καράκωστας, "Le role de la memoire dans la litterature fantastique : De la «ghost story» a la science-fiction"
- Γιώργος Φρέρης, "Roman de guerre: Temoignage personnel ou memoire collective?"
- Henri Tonnet, "La memoire dans «La Chute» d` Albert Camus (1956) et «La Caisse» d` Aris Alexandrou (1974)"
- Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, "Μνήματα πολέμου στην ξένη γη. (Ανα)κατασκευάζοντας τις εθνικές μνήμες μέσα από μυθιστόρημα: Το παράδειγμα των Ισμαήλ Κανταρέ και Τηλεμάχου Κώτσια"
- Τιτίκα Καραβία, "Βιωματική μνήμη και επιστημοκριτκή"
- Ελένα Κουτριάνου, "Το σύγχρονο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα: Ορισμένες περιπτώσεις και θεωρητικά ζητήματα"
- Θανάσης Αγάθος, "Ιχνηλατώντας τη μνήμη στο μυθιστόρημα `Το μαγικό βουνό` του Thomas Mann και στο μυθιστόρημα `Ο τροφοδότης` του Πίνδαρου Μπρεδήμα"

Ενότητα Τρίτη: Τόποι, εικόνες, σύμβολα της μνήμης
- Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης, "Ο τόπος της μνήμης ως πολιτισμικό σύμβολο: Η Δήλος στους Roland Barthes, Martin Heidegger και Οδυσσέα Ελύτη. Από τη στερεοτυπολογία στη γεωκριτική"
- Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, "Memoire et intersexualite: une grille proustienne dans la lecture de Cavafis"
- Αντιγόνη Βλαβιανού, "Η μνήμη των πραγμάτων στο έργο των Georges Perec και Γιώργου Ιωάννου με τα μάτια του Pasolini"
- Βούλα Ποσάντζη, "Το παρόν στο παρελθόν και το παρελθόν στο παρόν στον αφηγηματικό λόγο του Θράσου Καστανάκη και του Anatole France: Βιωματική μνήμη ή ιδεολογική νοσταλγία;"
- Μάρθα Βασιλειάδη, "Ρώμος Φιλύρας: Το τέλος του Δον Ζουάν και η μνήμη του γήρατος"
- Άννα Ρόζενμπεργκ, "Μνήμες του Ισπανικού εμφυλίου στη νεοελληνική ποίηση"
- Άννα - Μαρία Σιχάνη, Νάντια Φραγκούλη, "Από την Waste Land (1922) του T. S. Elliot στην `Έρημη Γη` (1984) του Ηλία Λάγιου: Η λειτουργία της ιστορικής μνήμης στον λογοτεχνικό `χειρισμό` του πρωτοτύπου"
- Εύη Βογιατζάκη, "Μνήμη και συνειρμικός λόγος στη νεωτερική πεζογραφία του 20ού αιώνα"

Ενότητα Τέταρτη; Μνήμη και συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας. Διακαλλιτεχνικές και διαπολιτισμικές σχέσεις
- Ευριπίδης Γαραντούδης, "Ελληνική ποίηση και κινηματογράφος: Μεταμορφώσεις της ιστορικής και της καλλιτεχνικής μνήμης"
- Pascal Vacher, "Rien ne distingue les souvenirs des autres moments : Ce n` est que plus tard qu` ils se font reconnaitre, a leurs cicatrices"
- Θόδωρος Κατσικάρος, "Η λειτουργία της βιωματικής μνήμης στους ήρωες των μυθιστορημάτων του Alexandre Dumas πατρός `Le Comte de Monte-Cristo` και Κωστή Παλαμά `Μήνας ο ρέμπελος`, σε συνάρτηση με το ζήτημα της απονομής της δικαιοσύνης"
- Willi Benning, "Kleist και Freud. Φαντάσματα"
- Κατερίνα Καρακάση, "Σώμα και μνήμη στο Μοντερνισμό. Προυστ και Κάφκα"
- Εύη Πετροπούλου, "`Τα στολίδια της λήθης`. Από τον Marcel Proust στον Walter Benjamin"
- Έρη Σταυροπούλου, "Η πολύμορφη λειτουργία της μνήμης στο `Αυτά που μένουν` του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου"
- Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, "Λειτουργία της μνήμης και του γυναικείου δια-προσωπικού εγώ (α` ενικό) στα αυτοβιογραφικά κείμενα της Annie Ernaux και της Μαργαρίτας Καραπάνου"
- Αγγελική Σπυροπούλου, "Η `κειμενική μνήμη`: στη διατομή ιστορίας και αισθητικής"
- Απόστολος Λαμπρόπουλος, "Θυμήσου, δέρμα...: Από το άγγιγμα της μνήμης στο χάδι του μέλλοντος"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιφιγένεια Μποτουροπούλου (Συγγραφέας)

Η Ιφιγένεια Μποτουροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris IV) με την εργασία: "Ο Ernest Renan και η σύγχρονη Ελλάδα". Το 1998 εξελέγη λέκτωρ στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα του Γαλλικού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Ντουνιά

Χριστίνα Ντουνιά (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Ντουνιά είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης και στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό Αντί. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου και το 2016 με το Βραβείο δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Αναστασάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τιτίκα Δημητρούλια (Συγγραφέας)

Η Τιτίκα Δημητρούλια γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε κλασική, νεοελληνική, γαλλική φιλολογία, μετάφραση και νέες τεχνολογίες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας και τη μετάφραση. Έχει εκλεγεί επίκουρη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί συστηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής και σε πολλά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά (Εντευκτήριο, e-poema, κλπ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henri Tonnet (Συγγραφέας)

Ο Henri Tonnet είναι τακτικός καθηγητής νέων ελληνικων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού στο Παρίσι. Επίσης, διευθύνει το Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Τσοτσορού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Μυστάκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Αγγελάτος

Δημήτρης Αγγελάτος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Αγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα (1958). Είναι καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, όπου και διδάσκει από το 1994. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για το έργο του Δ. Σολωμού και του Κ. Καρυωτάκη, για τη μεταπολεμική πεζογραφία και τη θεωρία των λογοτεχνικών ειδών. Άλλες μελέτες του επί ζητημάτων Θεωρίας Λογοτεχνίας, Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας έχουν δημοσιευτεί σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης

Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης (Συγγραφέας)

Ο Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης (Βόλος 1953) σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κατόπιν, στο Παρίσι, συγκριτική φιλολογία με ειδίκευση στη θεωρία των λογοτεχνικών μορφών. Εκεί ανακηρύχθηκε διδάκτορας με διατριβή που δημοσιεύθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Παρισιού, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας, και διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ. Δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες πάνω στο αντικείμενο του ενδιαφέροντός του τόσο αυτοτελώς όσο και συνεργαζόμενος με ποικίλα περιοδικά έντυπα ή συλλογικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα σημείωσε την παρουσία του με πρωτότυπα δημοσιεύματα στο χώρο της λογοτεχνίας. Συνέβαλε στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας (1986) της οποίας διετέλεσε επί 16 χρόνια αντιπρόεδρος και πρόεδρός της (2006-2009). Μέλος της αντίστοιχης Γαλλικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας, ενώ από το 1989 είχε την επιστημονική ευθύνη του περιοδικού Σύγκριση / Comparaison, επετηρίδας της ΕΕΓΣΓ. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Απριλίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου

Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου (Συγγραφέας)

Η Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Leeds και Reading της Μεγ. Βρετανίας. Είναι καθηγήτρια της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το συγγραφικό-επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλίων το "Plato and the English Romantics": διάλογοι (London and New York: Routledge, 1990), επιμέλειες εκδόσεων και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την ποίηση και την ποιητική του Ρομαντισμού, τη φιλοσοφία, την ελληνική λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές. Στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο συμμετέχει σε επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το Σεπτέμβριο του 2003 είναι Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λητώ Ιωακειμίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ράνια Πολυκανδριώτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Φρέρης

Γιώργος Φρέρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Φρέρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει µόνιµα από το 1985. Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, έκανε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήµιο "Φρανσουά Ραµπελαί" της Τουρ, Γαλλίας. Υπηρέτησε ως Δάσκαλος γαλλικής γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και ως Καθηγητής Συγκριτικής Γραµµατολογίας στο Τµήµα Γαλλικής του Α.Π.Θ., ιδρύοντας, το 1998, το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραµµατολογίας, εκδίδοντας το ετήσιο επιστηµονικό γραµµατολογικό περιοδικό, Δια-Κείµενα,µε άρθρα στην ελληνική, γαλλική, αγγλική, ιταλική, ισπανική και γερµανική γλώσσα, καθώς και την επιστηµονική εκδοτική σειρά "Διακειµενικά". Υπήρξε πρωτοπόρος στα ευρωπαϊκά µεταπτυχιακά προγράµµατα και τα κυριώτερα επιστηµονικά του έργα θεωρούνται: - Ο "Μισελληνισµός" του Σατωβριάνδου και ο "φιλελληνισµός" του Λαµαρτίνου (στα γαλλικά), 1976 - Ο Πρώτος παγκόσµιος πόλεµος και η εθνική κρίση συνείδησης, στην Ελλάδα και στη Γαλλία, µέσα από το µυθιστόρημα (στα γαλλικά), 1985 - Εισαγωγή στο πολεµικό µυθιστόρηµα, ελληνικό και ευρωπαϊκό (στα ελληνικά), 1992 - Εισαγωγή στη Γαλλοφωνία. Πανόραµα γαλλόφωνων λογοτεχνιών (στα ελληνικά), 1999. Παράλληλα έχει εκδώσει, τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές: - Λυσίπονοι ρυθµοί, 1984 - Χροναξία, 1987 - Ουλές Ονείρων, 1997 - Ιριδισµοί υποµονής, 2002 - Επιπεδόκυρτα 2006 - Μεταστάσεις στην κοίτη του έρωτα, 2008 - Διαθήκη, 2015. Ασχολήθηκε και µε τη λογοτεχνική µετάφραση, αποδίδοντας στα ελληνικά: Saint-Exupery, Eugene Guillevic, Leopold Senghor, Jules Supervielle, Ceil Jouanar, Jean Joubert, Frederic-Jacques Table, Louise Labe και δύο ποιητικές συλλογές του Christian Bobin, σε συνεργασία µε τη σύζυγό του, Μαρία Ορφανίδου. Στα γαλλικά µετέφρασε: Δηµήτρη Χατζή, Μάρκο Αυγέρη, Βασίλη Μάργαρη, Κώστα Βλάχο, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Αρχιµανδρίτη Ιερόθεο Βλάχο, Ιεροµόναχο Μωησή, Φρίξο Τζιόβα, Γιοσέφ Ελυγιά και Κώστα Νικολαΐδη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μαυρέλος

Νίκος Μαυρέλος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μαυρέλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική του διατριβή εστιάζει στο κριτικό έργο του Ν. Επισκοπόπουλου ("Οι κοσμοπολίτες και οι φουστανελοφόροι. Το ελληνόγλωσσο κριτικό έργο του Νικόλαου Επισκοπόπουλου", 2001). Έχει δημοσιεύσει ανθολογία διηγημάτων του Ν. Επισκοπόπουλου με εισαγωγή (2002), μία σχολιασμένη μετάφραση σατιρικών διηγημάτων του Ε. Πόε με εκτενή εισαγωγή ("Ο Σατιρικός Πόε. Διηγήματα", 2005), μία μονογραφία για το έργο του Εμμ. Ροΐδη ("Το ψηλαφητό παλίμψηστο της ροϊδικής γραφής. Ζητήματα λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας", 2008), και τις μελέτες "Η επαρχία της ανυπάρκτου": Είδη, διακείμενα, γλώσσα και νεοτερική ιδεολογία στην "Αληθή Ιστορία" (΄Ανώνυμος του 1789΄)" (2016) και "Roidis΄ tangible images and Baudelaire΄s paintings of modern life. Aspects of Modernity in Emmanouil Roidis΄ works", LAP LAMBERT Academic Publishing, (2018). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί, επίσης, σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία· Θεωρίες για τα λογοτεχνικά είδη, Αισθητική, Πολιτισμική Θεωρία, Θεωρία των Ιδεών, Θεωρίες διακειμενικότητας, Θεωρίες σχετικές με τον πεζό λόγο (αφηγηματολογία, θεματική, μορφολογική προσέγγιση κ.λπ.), Θεωρίες για τη Νεοτερικότητα (17ος - 19ος αιώνας)· Πεζογραφία και κριτική 18ου και 19ου αιώνα· Λογοτεχνία και ζωγραφική· Λογοτεχνία και Φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alain Montandon (Συγγραφέας)

Ο Alain Montandon είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Blaise Pascal, επίτιμο μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας, υπήρξε δημιουργός και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις Νεότερες και Σύγχρονες Λογοτεχνίες (Centre de Recherches sur les Litteratures Modernes et Contemporaines), ενός από τα σημαντικότερα κέντρα φιλολογικών ερευνών στη Γαλλία. Υπήρξε πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας, fellow στο Wissenschaft-kolleg zu Berlin και ανέλαβε πολυάριθμες πανεπιστημιακές υπεύθυνες θέσεις. Επιστημονικός επιμελητής διαφόρων φιλολογικών σειρών και μέλος της επιτροπής σύνταξης πολλών επιστημονικών περιοδικών, έγραψε πάνω από δεκαπέντε βιβλία και πάνω από διακόσια επιστημονικά άρθρα και διηύθυνε περισσότερους από εξήντα συλλογικούς τόμους. Στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα εξής: "Dictionnaire raisonne de la po-litesseet dusavoir-vivre" (1995), "Politesseetsavoir-vivre" (1997), "L΄Europedes politesses et le caractere des nations" (1997), "Sociopoetique de la danse (An-thropos", (1998), "Le roman en Europe au XVlIIe siecle" (1999), "Paris au bal" (2000), "Sociopoetique de la promenade" (2000), "Du recit merveilleux" (2001), "Desirs d΄ hospitalite" (2002), "LeBaiser" (2005), "Le livre de Vhospitalite" (2004), "Promenades nocturnes" (2009), "Vedere. Lo sguardo di Hoffmann" (2009).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καράκωστας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Καράκωστας γεννήθηκε το 1971. Απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (1995), Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης - Παρίσι IV. Λογοτεχνικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Jean Cocteau καθηγητής φιλολογίας στην Ecole Superieure de Commerce et de Management de Tours στη Γαλλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης

Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης (Επιμέλεια)

Ο Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης (Βόλος 1953) σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κατόπιν, στο Παρίσι, συγκριτική φιλολογία με ειδίκευση στη θεωρία των λογοτεχνικών μορφών. Εκεί ανακηρύχθηκε διδάκτορας με διατριβή που δημοσιεύθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Παρισιού, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας, και διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ. Δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες πάνω στο αντικείμενο του ενδιαφέροντός του τόσο αυτοτελώς όσο και συνεργαζόμενος με ποικίλα περιοδικά έντυπα ή συλλογικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα σημείωσε την παρουσία του με πρωτότυπα δημοσιεύματα στο χώρο της λογοτεχνίας. Συνέβαλε στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας (1986) της οποίας διετέλεσε επί 16 χρόνια αντιπρόεδρος και πρόεδρός της (2006-2009). Μέλος της αντίστοιχης Γαλλικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας, ενώ από το 1989 είχε την επιστημονική ευθύνη του περιοδικού Σύγκριση / Comparaison, επετηρίδας της ΕΕΓΣΓ. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Απριλίου 2017.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
644
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.332 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση