Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο
zoom in
40.00€ -27% 29.20€
Ο όρος "κοινωνικό κεφάλαιο" αναφέρεται στους πόρους που μπορούν να κινητοποιηθούν από τη συμμετοχή σε ομάδες και δίκτυα, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη των στόχων των μελών τους. Στις μέχρι τώρα μελέτες για το κοινωνικό κεφάλαιο έχει παραμεληθεί η παράμετρος "φύλο", γεγονός που ενισχύει τη διχοτομική αντίληψη της πραγματικότητας και προωθεί σεξιστικές αντιλήψεις για την κοινωνικότητα. Τα κείμενα του συλλογικού τόμου "Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο" πραγματεύονται τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό φύλο επηρεάζει την παραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου. Μέσα από μια κριτική σκοπιά αναλύονται οι τυπικές και μη εκδοχές της γυναικείας κοινωνικότητας, η σημασία (και οι παγίδες) της συμπερίληψης του φύλου στην κοινωνική πολιτική, οι τρόποι συγκρότησης της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, οι γυναικείες συλλογικότητες, καθώς και τα μεθοδολογικά προβλήματα τα οποία εγείρονται από τη γενίκευση της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου. Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, θέτοντας νέα ερωτήματα και εξυπηρετώντας μελλοντικές ερευνητικές απόπειρες. Περιεχόμενα: - Lisa Adkins, "Κοινωνικό κεφάλαιο: η ανατομία μιας επίμαχης έννοιας". - Kate Bezanson, "Φύλο και τα όρια του κοινωνικού κεφαλαίου" - Ronald S. Burt, "Το φύλο του κοινωνικού κεφαλαίου" - Pippa Norris, Ronald Inglehart, "Ανιχνεύοντας την έμφυλη διάσταση στο κοινωνικό κεφάλαιο: παίζοντας μπόουλινγκ σε γυναικείες λέσχες;" - Virginia Sapiro, "Φύλο, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική" - Vivien Lowndes, "Να τα καταφέρεις ή να επιτύχεις; Γυναίκες, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική συμμετοχή". Barbara A. Misztal, "Η νέα σημασία της σχέσης ανάμεσα στο τυπικό και το άτυπο" - Scott Schieman, "Η στεγαστική σταθερότητα και ο κοινωνικός αντίκτυπος της υποβάθμισης μιας γειτονιάς: μελέτη των επιδράσεων που εξαρτώνται από το φύλο και τη φυλή". - Pauline Hope Cheong, Rosalind Edwards, Harry Goulbourne, John Solomos, "Μετανάστευση, κοινωνική συνοχή και κοινωνικό κεφάλαιο: μια κριτική επισκόπηση". - Sara R. Curran, Filiz Garip, Chang Y. Chung, Kanchana Tangchonlatip, "Έμφυλο μεταναστευτικό κοινωνικό κεφάλαιο: στοιχεία από την Ταϊλάνδη". - Virginia Morrow, "Εννοιολόγηση του κοινωνικού κεφαλαίου σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους: είναι διαφορετικό για τα κορίτσια;" - Isabella Paoletti, "Παροχή φροντίδας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: μια έμφυλη πρακτική".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ronald Inglehart (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Virginia Sapiro (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Barbara A. Misztal (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Pauline Hope Cheong (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Rosalind Edwards (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Harry Goulbourne (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Οντέτ Βαρών - Βασάρ

Οντέτ Βαρών - Βασάρ (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1957), και είναι ιστορικός και μεταφράστρια. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεώτερη ιστορία στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Παρίσι ΙV). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) με αντικείμενο τις αντιστασιακές οργανώσεις των νέων. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Για το πρώτο της βιβλίο που είναι εξαντλημένο "Ελληνικός Νεανικός Τύπος 1941-1945. Καταγραφή", τόμ. Α΄-Β΄, εκδ. ΙΑΕΝ, Αθήνα 1987, βλ. www.iaen.gr. Ερευνητικά πεδία: η συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στην Αντίσταση, η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της, η στρατοπεδική λογοτεχνία, η πολιτισμική ταυτότητα των σεφαραδιτών Εβραίων. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά "Αντί", "Ο Πολίτης", "Μνήμων", "Σύγχρονα Θέματα" (μέλος της συντακτικής επιτροπής) , "Historein", "Νέα Εστία" και στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Η Καθημερινή", "Η Αυγή". Συνεργάζεται με το περιοδικό "the books΄ journal". Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού "Μνήμων" και ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού (1990-2000). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε συλλογικούς τόμους στη Γαλλία (βλ. www.academia.edu). ΄Εχει συνεργαστεί με το "΄Ιδρυμα για την Μνήμη του Άουσβιτς" (Βρυξέλλες), με τη "Maison d΄Izieu", με τη "Fondation pour la Memoire de la Shoah" (Παρίσι) και με πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο Στρασβούργο και στην INALCO. Δίδαξε το μάθημα της "Ελληνικής Ιστορίας" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2001-2017) ως καθηγήτρια-σύμβουλος. Διδάσκει στο σεμινάριό της για τη "Γενοκτονία των Εβραίων: Ιστορία, Μνήμη, Αναπαραστάσεις" στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από το 2011 καθώς και στα ετήσια σεμινάρια του Μουσείου στην Αθήνα για τη "Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος". Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Από το 1995 ως το 2008 εξέδωσε κι επιμελήθηκε το ετήσιο περιοδικό "Μετάφραση", με αντικείμενο τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μεταφρασεολογία. Δίδαξε μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Μεταπτυχιακό Μετάφραση-μεταφρασεολογία του ΕΚΠΑ. Τιμήθηκε με τη διάκριση Chevalier de l΄ordre des Arts et des Lettres (Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών) το 2006 από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Λεοντσίνη (Επιμέλεια)

Η Μαίρη Λεοντσίνη γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Laboratoire d΄ Anthropologie Sociale, College de France/EHESS και στο Harvard University. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Μεταξύ 1996-2006 δίδαξε στη βαθμίδα του λέκτορα στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2006 εκλέχθηκε επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συνίστανται, κυρίως, σε θέματα κοινωνιολογίας της ανάγνωσης, του φύλου, του διαδικτύου και των πολιτιστικών πρακτικών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
513
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.879 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση