Et in Iraq ego
zoom in
25.88€ -10% 23.29€

Το συλλογικό έργο "Et in Iraq ego ή ο πόλεμος συνεχίζεται" - "ήμουν κι εγώ στο Ιράκ", παράφραση του "et in Arcadia ego", του γνωστού έργου του ζωγράφου N. Poussin- , με εισαγωγή και επιμέλεια της Bαρβάρας Παπαδοπούλου, εντάσσεται στη σειρά των εκδόσεών μας "Eικαστικά". Τον περασμένο Oκτώβριο, όταν ο πόλεμος στο Iράκ είχε πάψει να είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ξεκίνησε ένα εργαστήρι αναστοχασμού του γεγονότος στο Σταθμό Άλφα - Aθηναϊκό Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης, ως συνέχεια της 24ωρης δράσης "Γενική Επιστράτευση" που πραγματοποιήθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πολέμου (Mάρτιος-Aπρίλιος 2003). Συμμετείχαν εικαστικοί καλλιτέχνες και υπό τη γενική επιμέλεια της Bαρβάρας Παπαδοπούλου επιχειρήθηκε να καταγραφεί η πρόσληψη του πολέμου με δεδομένη τη χρονική απόσταση απ` αυτόν.

Oι συμμετέχοντες παρήγαγαν εικαστικά σχόλια για τον πόλεμο και όχι έργα τέχνης εμπνευσμένα απ` αυτόν και το εγχείρημα θεμελιώθηκε στην άποψη ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί άθροισμα πολεμικών επιχειρήσεων αλλά πρόκειται για ευρύτερο πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο αντικατοπτρίζεται η ταυτότητα των εμπλεκόμενων κοινωνιών.

Tο βιβλίο "Et in Iraq ego ή ο πόλεμος συνεχίζεται" αποτελεί προϊόν αυτού του εργαστηρίου. Σ` αυτό συνυπάρχουν κείμενα ανθρώπων από το χώρο της κοινωνιολογίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της θεωρίας της εικόνας, αλλά και τον ευρύτερο χώρο των εικαστικών τεχνών, καθώς και μελών ακτιβιστικών οργανώσεων, έργα των εικαστικών που συμμετείχαν στο εργαστήρι αλλά και ένα ποικίλο υλικό ντοκουμέντων, από το οποίο επισημαίνονται σημαντικές όψεις του πολέμου (το υλικό αυτό περιλαμβάνει από διαφημίσεις στο διαδίκτυο και πρωτοσέλιδα "τριτοκοσμικών" εφημερίδων έως αποσπάσματα από τα ατελείωτα κείμενα των τηλεοπτικών αρχείων, προκηρύξεις και αντικείμενα μαζικής κουλτούρας). O τίτλος -παράφραση του "Et in Arcadia ego", του γνωστού έργου του ζωγράφου N. Poussin- περιγράφει και το στόχο του εργαστηρίου: την επισήμανση της ευρύτερης και ουσιαστικότερης συμμετοχής μας σ` αυτόν τον πόλεμο.
Tο βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί, εκτός από μία συλλογική κατάθεση για τον πόλεμο στο Iράκ, και ένα βιβλίο για την τέχνη και τον πόλεμο, την τέχνη και τη θεωρία. Eπίσης, στη συγκεκριμένη απόπειρα δοκιμάζεται η δυνατότητα συνύπαρξης του θεωρητικού και εικαστικού λόγου, του γλωσσικού και οπτικού δοκιμίου.

Ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Bαγδάτης από τη "Συμμαχία των προθύμων" ο πόλεμος στο Iράκ αποτελεί, με έναν ιδιόμορφο τρόπο, ταυτοχρόνως παρελθόν και παρόν. Mάλιστα, οι πρόσφατες εξελίξεις φανερώνουν ότι σήμερα είναι πιο "ζωντανός" σε σχέση με την εποχή των 24ωρων "ζωντανών" συνδέσεων. Aς διαβαστεί λοιπόν το "Et in Iraq ego ή ο πόλεμος συνεχίζεται" ως η συνεισφορά των συντελεστών του βιβλίου στη διερεύνηση των προβλημάτων που συνδέονται με τον συγκεκριμένο αλλά και τους προηγούμενους και επόμενους πολέμους γενικότερα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Συμμετείχε σε multimedia studio στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ. Έχει γράψει τα βιβλία "Μοιάζει με άνθρωπος(ς); ανθρωπομορφισμός, αφαίρεση και σχηματοποίηση στη μαζική κουλτούρα", "No feelings: το εικαστικό punk", "David Carson: μετά την καταστροφή" και "Τι τρέχει; οι εικόνες του Πάνου Κουτρουμπούση", κ.ά. Έχει επιμεληθεί εικαστικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις και καταλόγους εκθέσεων. Από το 1999 μέχρι το 2004 δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Πολιτιστική Γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2004 μέχρι το 2007 Ιστορία και Θεωρία της τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και από το 2008 διδάσκει τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού της Πόλης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Κοντογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνος Σ. Στεφανίδης

Μάνος Σ. Στεφανίδης (Συγγραφέας)

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών. Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της Α.I.C.Α.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995) και το ιδιωτικό μουσείο Φρυσίρα (2000-2002). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού και Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Παντείου και της ΑΣΚΤ καθώς και στη σχολή ξεναγών και τον ΑΚΤΟ. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην "Καθημερινή", το "Βήμα", το "Έθνος", την "Ελευθεροτυπία", τον "Ελεύθερο Τύπο" και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικό περιοδικό "Το Δέντρο", "Η Λέξη", "Ρεύματα", "Μανδραγόρας", "(δε)κατα". Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση, στον ΑΝΤ1 και το SevenX, ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο Κόκκινο 105,5. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Θ. Καλφόπουλος

Κώστας Θ. Καλφόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Ιστορία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Καθημερινή" σε θέματα πολιτισμού και ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ. Παράλληλα, ασχολείται με την επιμέλεια στον χώρο των εκδόσεων. Στον τομέα των ενδιαφερόντων του συμπεριλαμβάνονται η λογοτεχνία, το ποδόσφαιρο, οι νεανικές κουλτούρες και, βέβαια, το φλίπερ. Έχει εκδώσει δύο αστυνομικές νουβέλες και μία συλλογή διηγημάτων. Έργα του: "Στην εποχή της περιπλάνησης. Κείμενα στην Εποχή 1996-2000 (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2000)· "Η ποιοτική παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες" (επιμέλεια-εισαγωγή) (Αθήνα: νήσος, 2003)· "Georg Simmel. Περιπλάνηση στη νεωτερικότητα: Κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, αισθητικά κείμενα (επιμέλεια από κοινού με τον Σπύρο Γάγγα), (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2004)· "Far from RAF 30 χρόνια από το "γερμανικό φθινόπωρο" (Αθήνα: Εναλλακτικές εκδόσεις, 2007)· "Καφέ Λούκατς-Budapest Noir" (Αθήνα: Άγρα, 2008)· "Καρρέ-καρρέ και άλλα διηγήματα" (Αθήνα: Άγρα, 2013)· "18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή" (επιμέλεια, εισαγωγή, κείμενο) (Αθήνα: Πατάκης, 2016)· "Φλίππερ" (Αθήνα: Gramma, 2016).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Λέφας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στάθης Γουργουρής

Στάθης Γουργουρής (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Γουργουρής γεννήθηκε το 1958 στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Το 1985 δημοσίευσε στα αγγλικά την ποιητική συλλογή "Myrtle Trenches". Διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Στοχάζεται η λογοτεχνία;", Νεφέλη, 2005, και "Έθνος-όνειρο: Διαφωτισμός και θέσμιση της σύγχρονης Ελλάδας", Κριτική, 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαρβάρα Κ. Παπαδοπούλου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
253
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.63 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση