Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη

1945-1989

Κατερίνα Τσέκου

15.98€ -28% 11.51€

Στο βιβλίο επιχειρείται μια σύντομη αλλά σφαιρική παρουσίαση της ιστορίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Ανατολικές χώρες, από την αρχή της -συμβολικά το καλοκαίρι του 1949- έως την κατάρρευση του σοσιαλισμού το 1989.
- Γιατί και πως έγιναν δεκτοί από τις `Λαϊκές χώρες` (αρχικά τις όμορες) άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές του Εμφυλίου πολέμου, παιδιά του `παιδομαζώματος`, μάχιμοι του ΔΣΕ κ.ά.;
- Πως οργανώθηκε και πως εξελίχθηκε η ζωή τους στις προσφυγικές κοινότητες;
- Πως διατηρήθηκε η `ελληνικότητα` (και στις νέες γενιές);
- Γιατί κράτησε τόσα χρόνια η `αναγκαστική υπερορία`;
- Πότε επιτράπηκε και πως δρομολογήθηκε η επιστροφή στην Ελλάδα;
Ανεξάρτητα από την αρχικά ανομοιογενή σύνθεσή τους (πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική), οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες έγιναν αποδέκτες του `σοσιαλιστικού πατερναλισμού` των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις χώρες φιλοξενίας τους. Το ΚΚΕ αναγνωρίστηκε άτυπα από τα κόμματα αυτά ως κόμμα εξουσίας και από τους πρόσφυγες, κομμουνιστές και μη, ως ρυθμιστής της ζωής τους, ακόμη και της οικογενειακής και προσωπικής. Αυτό, ως `Κόμμα Πατέρας`, διαχειρίστηκε μέσω των οργανώσεών του την επανένωση των οικογενειών, τις συνθήκες διαβίωσης, την εκπαίδευση των προσφύγων και των παιδιών τους, την εργασιακή τους απασχόληση, τους γάμους, τον επαναπατρισμό τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Π. Κωστής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.

Κατερίνα Τσέκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
215
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.421 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση