Διαθρησκειακοί διάλογοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαθρησκειακοί διάλογοι

Η συνάντηση του χριστιανισμού με το ισλάμ

Αγγελική Γ. Ζιάκα

[...] Στο παρόν έργο επιχειρούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχρονη ιστορία των διαλόγων του Χριστιανισμού με το Ισλάμ. Για την ορθή κατανόηση του θέματος αναγόμαστε αφενός μεν στην πρώτη ιστορία συνάντησης και αντιπαράθεσης των δύο θρησκειών, αφετέρου δε στην ιδιαίτερη σχέση του ελληνικού κόσμου και της ορθοδοξίας με το Ισλάμ. Η ιδέα γι` αυτό το βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια συλλογή και ευρύτερη επεξεργασία άρθρων και μελετών μας σχετικών με τα εν λόγω θέματα, απηχεί εν πολλοίς τις ανάγκες του μαθήματος του διαθρησκειακού διαλόγου. Το μάθημα του διαθρησκεικού διαλόγου διδάσκεται επιτυχώς στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερις δεκαετίες, και έχει ως κύριο σκοπό τη γνωριμία των φοιτητών με τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των αρχών των μεγάλων θρησκειών προς τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς και τη γνώση του διαχρονικού διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με επικεφαλής το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και του Ισλάμ. Κατά τις παραδόσεις μας όμως, διαφάνηκε η ανάγκη μιας ιστορικής πρωτίστως και συστηματικής παρουσίασης της συνάντησης του Χριστιανισμού με το Ισλάμ, καθώς και της ιδιαίτερης σχέσης της Ελλάδος με αυτό. Σχέση, η οποία μπορεί να συνεισφέρει εποικοδομητικά και ουσιαστικά στους παγκόσμιους διαθρησκειακούς διάλογους, και να βοηθήσει στην ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων εντός της κοινωνίας, θελήσαμε ακολούθως να παρουσιάσουμε τις βασικές αρχές της διαθρησκειακής εκπαίδευσης, παρέχοντας πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή των άλλων μη ορθοδόξων εκκλησιών, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αφουγκραστεί την αγωνία των ημερών για ειρηνική των λαών συμβίωση, και να ασκήσει κριτικά τη σκέψη του προς τις ανάγκες του διαθρησκειακού διαλόγου, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται κατά την τρίτη χιλιετία. Καλούμε δηλαδή τον φοιτητή-αναγνώστη να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη δική του θρησκευτική παράδοση και να την δει ως ένα μέσο καταλλαγής και συμφιλίωσης με ανθρώπους άλλων πίστεων και πολιτιστικών συμφραζομένων, με τους οποίους καλείται να συμβιώσει εντός της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Ευστάθιος Χ. Λιανός - Λιαντής (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρετεί σήμερα ως Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιστημονικά έχει μελετήσει την ιστορική πορεία των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων, ενώ ερευνητικό πεδίο της διδακτορικής του διατριβής (PhD) υπήρξε η πορεία της μεταβυζαντινής λογιοσύνης στη Δύση. Αντικείμενο της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι οι όψεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας κατά την περίοδο διοίκησης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (MTheol) και του Royal Holloway - University of London (MPhil), με υποτροφία της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία του King΄ s College και του University College London. Επιπλέον, έχει ειδικευθεί στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία. Επιμελήθηκε επιστημονικά πλέον των εβδομήντα ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων από το σύνολο των αντικειμένων των κλασσικών σπουδών και, παράλληλα, συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και επίσημους φορείς άλλων θρησκευτικών ομολογιών. Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016). Είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Αγγελική Γ. Ζιάκα

Αγγελική Γ. Ζιάκα (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Ζιάκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Μετέβη στο εξωτερικό για σπουδές εξειδίκευσης στην ιστορία των θρησκειών και κυρίως στο Ισλάμ, την αραβική γλώσσα και τον αραβικό πολιτισμό: Παρίσι, Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου και Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών Ρώμης και στο Χασεμιτικό Πανεπιστήμο του Αμμάν της Ιορδανίας. Το 2005 εξελέγη λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της θρησκειολογίας του τμήματος της Θεολογίας του ΑΠΘ. Μιλά γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, αραβικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
449
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.682 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση